ללמוד עליהם. פירות יבשים
ללמוד עליהם. פירות יבשיםפלאש 90

פירות יבשים אהובים על ידי רבים מאתנו. בתהליך הייבוש הפירות מאבדים את רוב הנוזלים, מה שמעלה באופן משמעותי את תכולת הסוכר בהם. ייבוש מסורתי נעשה בשמש בשטח פתוח, מה שחושף את הפירות לזיהום על ידי חרקים וציפורים. ייבוש כזה נעשה גם היום באזורים שונים. הייבוש המתקדם נעשה באזורים סגורים ונקיים בשיטת ייבוש מודרנית. זאת הסיבה שיש לשנות את ההרגל של הישראלים לאכול פירות יבשים ללא רחצה וכן לרחוץ היטב את הפירות היבשים, רצוי אפילו במים חמים, מה שעושה אותם לא רק נקיים אלא גם רכים ומתוקים יותר.

בנוסף לטעמם המשובח, לפירות יבשים תכונות רבות חשובות: תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, סידן, ברזל, ויטמין בטא קרוטן ועוד. ביחד עם זאת הם מצטיינים בריכוזים גדולים של סוכרים וכתוצאה מכך בערך קלורי גבוה מאוד. כמו כן הם עוברים עבוד על ידי תרכובות גופרית שעלולות לגרום לתגובות אלרגיות והתקפי קצרת אצל אנשים הרגישים. למרות ערכם הקלורי גבוה של פירות יבשים, הם ללא ספק עדיפים על נשנושים אחרים, כמו עוגיות, חטיפים, סוכריות ושוקולדים.

1. צימוקים, מכילים כ- 250 קלוריות ל- 100 גר'. כמו כן 100 גר' צימוקים מכילים כ- 1.5 גר' ברזל, כ- 500 מג' אשלגן וכ- 5 גר' סיבים. ענבים מהם עשויים הצימוקים, ובמיוחד ענבים אדומים, מכילים חומרים טבעיים, הנקראים ביופלבונואידים, שהם בעלי תכונות מיוחדות. לדוגמה, בקליפת הענבים נמצא ביופלבונואיד קוורצטין, המסוגל לאזן את רמת הכולסטרול בדם, לשפר את זרימת הדם ואף לסייע במניעת מחלות לב. כמו כן ידועות תכונות אנטי סרטניות של קוורצטין. יש סיבה לחשוב שגם הצימוקים מכילים כמות מסויימת של קוורצטין, אך לא נבדקת תכולתו בצימוקים.

2. תמרים מהווים מקור מצוין לאשלגן, לברזל, לסידן ולסיבים תזונתיים. 12 תמרים מכילים כ- 275 קלוריות, 650 מג' אשלגן, ו-2 גר' סיבים. תמרים מכילים חומר טיראמין העלול לגרום לכאבי ראש באנשים רגישים. עקב תכולת סוכר גבוהה, ודביקותם הגדולה של התמרים אכילתם עלולה לזרז תהליך עששת שינים, כך שמומלץ לצחצח שינים לאחר אכילתם.

3. תאנים, למרות הערך הקלורי הגבוה שלהן, מהוות מקור טוב למגנזיום, לאשלגן, לסידן, לברזל ולסיבים. חמש תאנים יבשות מכילות כ- 260 קלוריות, 5 גר' סיבים, וכ-750 מג' אשלגן. תכולה גבוהה של סיבים מקנה לתאנים השפעה משלשלת, כך שהן מהוות מזון טוב לסובלים מעצירות, אך מצד שני עלולות לגרום לשלשולים לאנשים רגישים. תאנים בדומה לתמרים נדבקים לשיניים, כך שכדאי לצחצח אותם לאחר אכילתם.

4. שזיפים יבשים, מכילים ריכוז גבוה של סוכר: 5 שזיפים יבשים מגולענים מספקים כ- 115 קלוריות.ביחד עם זאת הם מהווים מקור עשיר בבטא קרוטן, ברזל ואשלגן. יש בהם גם מגנזיום, זרכן וויטמינים מקבוצה B. שזיפים יבשים ידועים כמועילים לעצירות, וזאת עקב תכולת הסיבים והן נוכחות חומרי מיוחדים, בעל השפעה משלשלת.

5. פפאיה יבשה עשירה בבטא קרוטן ובאשלגן, אך יחד עם זאת היא מכילה הרבה מאוד סוכר.

6. 10 משמשים מיובשים מכילים כ-85 קלוריות, ומהווים מקור לבטא קרוטן ולברזל.

(כותבת הטור, אולגה רז, היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל-אביב, איכילוב.)