סדרי עדיפויות בעייתיים. אילוסטרציה
סדרי עדיפויות בעייתיים. אילוסטרציהפלאש 90

ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ אמנון כהן, דנה היום בהצעה לסדר של חברי הכנסת אברהם מיכאלי, נינו אבסדזה וציפי חוטובלי שעסקה בהריסת בית הכנסת "הר סיני" של העדה הגיאורגית בת"א. כמו כן דנה הועדה בהרס בית הכנסת "היכל הכהנים" בת"א. בשני המקרים מדובר בבתי כנסת ותיקים שאחד מהם, "היכל הכהנים" נהרס כבר חלקית ואילו השני, "הר סיני" מועמד להריסה.

בפתח דבריו ציין ח"כ כהן כי על בית הכנסת "היכל הכהנים" הוצא מכרז של מינהל מקרקעי ישראל (ממ"י) ללא כל התייחסות לכך שעל גבי הקרקע עומד בית כנסת ותיק. ח"כ כהן אמר כי מדובר במכרז לא רגיש, לא נורמטיבי ולא אנושי. אילו לא היו נרתמים אנשים הרגישים לזיכרונות הילדות שלהם, היה בית הכנסת נהרס מזמן". לגבי בית הכנסת "הר סיני" ציין כהן כי מדובר בבית כנסת עתיק (הוקם בשנת 1926) של העדה הגיאורגית – עדה שורשית וציונית התורמת למדינת ישראל. ח"כ כהן תהה "כיצד במדינת היהודים ששרדו פוגרומים, שחרפו את נפשם בברית המועצות הקומוניסטית, מוכנים יהודים להרוס בתי כנסת?" הוא ציין כי מדינות העולם מקפידות לשמר בתי כנסת ובתי עלמין "ובמדינתנו דבר לא מעניין חוץ מכסף?", שאל ח"כ כהן.

בהמשך הזכיר ח"כ כהן כי ועדת הפנים והגנת הסביבה חוקקה לאחרונה חוק מפורט המגן על עצים בוגרים ותהה כיצד ייתכן שעל עצים אנו מגינים ואילו על בתי כנסת אין שום הגנה. "המסקנה היא שבמדינת ישראל עצים חשובים יותר מבתי כנסת", אמר ח"כ כהן.

ח"כ אברהם מיכאלי, יו"ר סיעת ש"ס ומיוזמי הדיון, התפלא על כך ששיקולים נדל"ניים גוברים על שיקולי קדושה והזכיר כי אפילו בימי סטאלין, אלפי יהודי גיאורגיה, נשכבו על כבישים סמוכים לבתי כנסת שהיו תחת איום הריסה והגנו בחירוף נפש על בתי הכנסת. ח"כ מיכאלי ציין כי סיעת ש"ס הגישה הצעת חוק שאין להרוס מבנה דת אלא באישור שר הפנים והשר לשירותי דת.

עו"ד אריה כהן, בנו של מייסד בית הכנסת היכל הכהנים, ציין כי בית הכנסת קיים כבר 40 שנה ואמר כי "מינהל מקרקעי ישראל מתנהל בהפקרות מוחלטת בכל הנוגע למבני דת ואת ראש העיר ת"א, מר חולדאי, לא מעניינים בתי כנסת". ח"כ אמנון כהן הגיב ואמר כי הוא "מגנה את ראש העיר ת"א על חוסר רגישותו לבתי כנסת בתחום שיפוטו". עו"ד רותם גלעדי, המייצג את עמידר, אמר כי מדיניותה העקרונית של עמידר מתנגדת להריסת בתי כנסת. מר נאור ממר מהמועצה לשימור אתרים אמר כי יש לשמר אתרים קדושים וכי יש להם גם ערך היסטורי וחברתי.

ח"כ אורי מקלב אמר כי "אי שמירת בתי כנסת היא תופעה ישראלית. בתי כנסת הם ציבוריים ויש לקרוא לעיריית ת"א ולשלטון המקומי לדאוג להכריז על בתי הכנסת כאתר לשימור".

נושא נוסף שעלה בדיון היה היעדרותם של בעלי תפקידים ציבוריים שהוזמנו לדיון ולא הגיעו. כך לדוגמא, נעדרו נציגים של משרד הפנים, משרד הדתות, מינהל מקרקעי ישראל, ועיריית ת"א.