ארץ זבת חלב – שלב ההוכחות

התאחדות מגדלי הבקר לחלב הכתירה את רפת סעד לרפת השיתופית המניבה ביותר בישראל ואת הפרה "חַרָטָה" מסעד לאלופת הפרות.

שמעון כהן , ב' בסיון תשע"ב

חרטה האלופה
חרטה האלופה
קיבוץ סעד

ברכות לרפת סעד בעוטף עזה, לקראת חג השבועות מכתירה התאחדות מגדלי הבקר לחלב את אלופת הפרות לשנת 2011 הפרה "חַרָטָה" מסעד שייצרה  18,208ליטר חלב בשנה. תנובת החלב המשובחת של "חַרָטָה" מכילה 3.6% שומן ו- 3.2% חלבון בממוצע. בנוסף לתואר זה נבחרה רפת קיבוץ סעד לרפת השיתופית המניבה ביותר, עם ממוצע של 13,785 ליטר חלב לפרה, 3.65% שומן ו- 3.45% חלבון.

בהתאחדות מגדלי הבקר לחלב אומרים, כי על אף הימצאותה של רפת סעד באזור עוטף עזה המאופיין באקלים חם ולמרות שהרפתנים נאלצים לעבוד תחת איום תמידי של רקטות ופצצות מרגמה, המערער את שלוות הפרות, ייצרה רפת סעד תנובה יפה ומשובחת של חלב!

בתואר הרפת הגדולה ביותר בישראל, זכתה "רפת העמק" המשותפת לקיבוצים יפעת, מרחביה ומגידו בעמק יזרעאל, ומונה 1,124 פרות. מידי יום מייצרות הפרות ברפת העמק קרוב ל-35,000 ליטר חלב וסך הכל מייצרות 12,600,000 ליטר חלב בשנה! במכון החליבה המשוכלל של הרפת 64 עמדות חליבה בהן נחלבות הפרות שלוש פעמים ביום – בבוקר,בצהריים ובערב. בנוסף לפרות החולבות מגדלת רפת העמק עוד 900 עגלות אשר יהוו את דור ההמשך של הרפת.

בתואר הרפת המשפחתית המניבה ביותר, זכתה הרפת של משפחת הרפתן כדורי יעקב ממושב פטיש, בה מייצרת כל פרה 12,700 ליטר חלב בממוצע, בשנה, עם כ- 4% שומן וכ- 3.4% חלבון בממוצע.

הפרה המבוגרת ביותר ברפתות ישראל הינה הפרה- "לולאה" מרפת קיבוץ הזורע שנולדה בשנת 1996.

יעקב בכר, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב אומר, כי הפרה הישראלית נחשבת לשיאנית העולם בייצור חלב, חלבון ושומן חלב וכי ייצור החלב בישראל עומד על 11,410 ליטר בממוצע לפרה, חלב זה מכיל 3.32% חלבון ו 3.72% שומן בממוצע. הפרה הישראלית עברה אף את הפרה ההולנדית והאמריקאית (ייצור החלב בארה"ב עומד על כ- 10,080 ליטר לפרה בשנה ובאירופה המערבית על 8,000 ליטר לפרה לשנה). פרת החלב ההולנדית המפורסמת בכל העולם מייצרת פחות מ- 90% מרכיבי החלב בהשוואה לפרה הישראלית בתנובתה השנתית, זאת למרות העובדה שהיא מניבה בתנאי אקלים וסביבה נוחים יותר. תכולת החלבון והשומן בחלב מהווה את אחד המדדים המשפיעים על איכות החלב, טעמו ויעילות הייצור שלו. עוד אומר בכר, כי בהשוואה לתכולת החלב בתחילת שנות ה- 90, עלתה איכותו: בליטר חלב המיוצר כיום, כ- 10% יותר חלבון וכ- 20% יותר שומן חלב, הישג בקנה מידה בין-לאומי, זאת תוך המשך עלייה מתמדת בתנובה השנתית של הפרה הישראלית וכן עלייה מתמדת במדדים המעידים על בריאות הפרה ומשפיעים על רמת איכות החלב. 

בכר מוסיף כי העלייה המתמשכת בייצור חלב איכותי בישראל נובעת ממאמץ של מו"פ (מחקר ופיתוח), מידע גנטי ומאמץ בשיפור הזנת הפרות, הדרכת הרפתנים והשקעה גדולה ברווחת הפרות, ממשק של מבני הפרות ותנאי מחייתן.

על פי נתוני התאחדות מגדלי בקר לחלב מונה עדר החלב הישראלי כ- 130,000 פרות אשר תייצרנה בשנת 2012 כ- 1,345 מיליון ליטר חלב (כמות חלב הדומה ל- 2011). אוכלוסיית ישראל מונה 7.8 מיליון תושבים, הצורכים קרוב ל- 170 ליטר לנפש מוצרי חלב (מגולם) בשנה. (לצורך השוואה: בארה"ב- 250 ליטר לנפש, בשוודיה- 300 ליטר לנפש, בהולנד- 250 ליטר לנפש, באיטליה 263 ליטר לנפש).