מחקר: סיכון גבוה לתת תזונה במחלקות הפנימיות

הסיכון ללקות בתת תזונה עולה בקרב אוכלוסיית החולים המאושפזים בבתי החולים, במיוחד במחלקות הפנימיות ובקרב החולים המתאשפזים שם.

שלמה פיוטרקובסקי , י"ח באב תשע"ב

בית חולים
בית חולים
פלאש 90

ממחקר בנושא תת תזונה שנערך באחרונה במרכז הרפואי 'וולפסון', עולה כי הסיכון ללקות בתת תזונה עולה בקרב אוכלוסיית החולים המאושפזים בבתי החולים.

בוולפסון גילו, כי הסיכון מוגבר במיוחד במחלקות הפנימיות, שם כ-50% מהמאושפזים כבר מגיעים לביה"ח כאשר הם סובלים מתת תזונה, או שהם נמצאים בקבוצת סיכון לסבול ממנה בעתיד.

עוד עולה מן המחקר, כי עם פלח האוכלוסייה העיקרי שעלול להימצא במצב בריאותי של תת תזונה, נמנים בני ה-79 ומעלה. קבוצה זו נמצאת בסיכון של 60% לסבול מתת תזונה. בעקבות המחקר, הוחלט במרכז הרפואי 'וולפסון' לפתח תכנית מיוחדת עבור מאושפזים אשר אותרו ככאלה הסובלים או שנמצאים בסיכון ללקות בתת תזונה, כאשר כל אחד מהם קיבל העשרה של מזון רפואי ייחודי, והוזן בצורה אקטיבית על ידי צוות המחלקה.

‏"זיהוי החולים הנמצאים בתת תזונה הוא הצעד הראשון החיוני לטיפול בתופעה קשה זו", מסבירה ד"ר מונה בועז, ראש היחידה לאפידמיולוגיה ומחקר ב'וולפסון'. לדבריה, "פרק הזמן הנחוץ לטיפול בתת תזונה הוא ארוך, ובעיה זו לא תיפתר בתקופת האשפוז הקצרה יחסית; אולם, מחקרים הוכיחו כי תוספי תזונה, גם אם ניתנים במסגרת בית החולים, משפרים את מצב החולים על ידי הפחתת משך האשפוז, משפרים את קצב החלמת הפצעים של חולים מנותחים, ומונעים סיבוכי ניתוח".

ד"ר בועז הוסיפה כי ביה"ח וולפסון הלך צעד נוסף בנושא והקים צוות של "מתנדבי האכלה" אשר עברו הכשרה מיוחדת והם יסייעו לחולים ויזינו אותם במהלך אשפוזם במחלקות השונות.

ד"ר אייל לייבוביץ', פנימאי בכיר ומנהל המרפאה הרב תחומית לטיפול בהשמנת יתר ב'וולפסון', מסביר מהי הסיבה העיקרית לעלייה בסיכון ללקות בתת תזונה בקרב מאושפזים בבתי חולים. לדבריו, "השינוי בדפוסי האכילה של המאושפזים הוא שגורם לתת תזונה. מצאנו כי מרביתם הפחיתו את כמויות המזון שאכלו ו/או איבדו ממשקל גופם בתקופה שקדמה לאשפוז. חולים שהיו בתת תזונה סבלו גם מדרגת מחלה קשה יותר. הבדלים אלה תרמו להכפלה של משך האשפוז הממוצע של חולים בסיכון לתת תזונה, ולעליה של למעלה מפי 10 בתמותה באשפוז".

ד"ר יצחק ברלוביץ, מנהל המרכז הרפואי וולפסון, ציין כי "לאור ממצאי המחקר אנו בוחנים את יישום ההמלצות בשגרת העבודה של המרכז הרפואי 'וולפסון', קרי - נבצע הערכה תזונתית של כל המאושפזים הנמצאים בסיכון ונספק להם טיפול מתאים".

ד"ר דב גביש, מנהל מחלקה פנימית א' ב'וולפסון', ציין כי בעבר נערכו מחקרים בתחום זה, אך החידוש העיקרי במחקר שנערך בוולפסון הוא בכך שנעשה במסגרתו שימוש בכלי אבחון מתקדמים למול כלל המאושפזים בוולפסון (שאלונים, מדידות והשוואה) דבר שסייע באיתור של אלו מביניהם הנמצאים במצב של "תת תזונה" פונקציונאלית.

עוד, לדבריו של ד"ר גביש: "בהשוואה עם נתונים ממדינות נוספות בעולם המערבי, בהן מדינות אירופה, צפון אמריקה ואוסטרליה, אנו בישראל נמצאים פחות או יותר באותו מצב. במדינות שהוזכרו קודם אחוז המאושפזים העלולים לסבול מתת תזונה נע סביב 40%, כך שאנו בעצם מאתרים מצב רפואי קיים בצורה יותר מדויקת, שמאפשרת התערבות מושכלת וזירוז של ההחלמה".