האם ניתן לסמוך על משגיח הכשרות?

הרב חגי בר גיורא מהרבנות הראשית לישראל מסביר כיצד פועל מערך משגיחי הכשרות ומדגיש "בכל אופן טוב לדבר עם המשגיח במקום".

ישי קרוב , כ"א בסיון תשע"ג

שומרים על הכשרות
שומרים על הכשרות
צילום: פלאש 90

הרב חגי בר גיורא ממחלקת הכשרות ברבנות הראשית לישראל, הסביר באתר ישיבה כיצד מערך הכשרות עובד וכיצד ניתן לדעת שאכן המקום כשר.

"הגוף הכשרותי היחיד שדורש כיום תעודות הסמכה למשגיחים הוא הרבנות", הדגיש הרב בר גיורא והוסיף כי "הרבנים הראשיים לישראל הרה"ג יונה מצגר שליט"א והרה"ג שלמה משה עמאר שליט"א חידשו את החיוב שהמשגיחים יעברו קורס בכשרות על ידי מכונים מורשים ומאושרים ויקבלו תעודת הסמכה מהרבנות הראשית".

הוא הסביר כי אמנם בעת קליטת משגיחים חדשים הרבנויות המקומיות אמורות לוודא שיש להם תעודה שכזו, "אך אי אפשר בתקופה קצרה לשנות את המצב של כל המשגיחים הוותיקים. עם זאת, יותר ויותר משגיחים עוברים הכשרה זו במקביל לעיסוקם כמשגיחים בקורסי ערב וכד'".

הרב בר גיורא סיפר כי הרצון של הרבנות הראשית הוא שהמשגיח ישתכר באמצעות חברה חיצונית או על ידי המועצה הדתית המקומית ואל על ידי בעל העסק עצמו, זאת במטרה שלא תהיה תלות בין המשגיח למושגח, "אולם אין משרד הדתות משתתף בתשלום למשגיחים והעלות של חברת כוח האדם יקרה בכ-30% ובעלי העסקים לא מוכנים לספוג את העלות הנ"ל".

מה שקורה בפועל, הסביר הרב בר גיורא, כי חלק מהמשגיחים מקבלים שכר באופן ישיר מהבעלים, "עד היום לא הצליחו למצוא את הנוסחה המתאימה להעסקתם באופן רציף למרות הוועדות הרבות הן מצד המדינה והן מצד גופים וולנטרים אשר התעסקו בנושא".

עוד סיפר הרב בר גיורא כי רבני אגף הכשרות עושים מעת לעת ביקורות ברבנויות המקומיות וכותבים לרבנויות המקומיות סיכום על הביקורות, "כמו כן מפרסמים עדכוני כשרות שיכולים לקבלם בדואר אלקטרוני וכן לקרוא אותם באתר של הרבנות הראשית ואתר ישיבת בית אל. כמו"כ מוטלים קנסות מינהליים על בתי עסק אשר נמצאו מפרים חוק ונהלים כאשר המקרה הוא חמור".

"כשם שרמטכ"ל לא מכיר כל שומר בכל בסיס כך גם לא מצופה מרב החתום על תעודת כשרות להיות בכל יום בבית העסק. נותן ההכשר מפעיל מערך מסודר ע"י עובדי מועצה דתית כראש מחלקת הכשרות ומפקחיו תוך הכוונה וייעוץ: ברב הפוסק שלה, מנהלה ומפקחיה. הרב אמנם גם מבקר מעת לעת במקומות שהוא רואה צורך לבקר שם".

למרות זאת הדגיש הרב בר גיורא כי "גם אם ישנה תעודת כשרות לבית אוכל, אפילו כשרות מהדרין, טוב לבדוק עם המשגיח של בית האוכל אם רמת הכשרות מתאימה לדרישות ההידור של האוכל ובכך הדבר מחזק את מעמדו בעיני בעל העסק, כמו חיזוק כל מערך הכשרות הממלכתי".