איתי במעבדה
איתי במעבדהמעייני הישועה

בבית החולים מעייני הישועה עשו היסטוריה קטנה, ובעצם מאוד מאוד קטנה, כאשר במעבדה של בית החולים התגלה לראשונה חיידק חדש במערכת העיכול.

בבית החולים מספרים כי הדבר קרה לגמרי במקרה ובעקבות הגילוי ייקרא החיידק על שמו של המגלה, עובד בכיר במעבדה המיקרוביולוגית.

איתי אמיר (34) דוקטורנט במחלקה למיקרוביולוגיה מולקולרית וביוטכנולוגיה באוניברסיטת תל אביב, עובד בית החולים זה שמונה שנים, קיבל לידו לפני כשנה במסגרת עבודתו תרבית דם של חולה בן 84 מהמחלקה הפנימית. להפתעתו הרבה גילה כי בתרבית מצוי חיידק שמעולם לא זוהה.

"גילינו בתרבית שבעצם מדובר בחיידק שאינו מתאים לדפוס הרגיל שאנחנו מכירים", הוא מספר. "עשינו לו אבחון מולקולרי וגילינו שמדובר בחיידק חדש".

בשיתוף פעולה ראשון עם מכון פסטר ואוניברסיטת תל אביב נשלח החיידק לזיהוי בארצות הברית. לאחר ארבעה חודשים הגיעה התשובה החיובית – אכן מדובר בחיידק חדש.

בבית החולים יודעים לספר כי החיידק החדש מיטיב עם מערכת העיכול ביצירת חומצת שומן, שהיא מקור עיקרי לאנרגיה לתאי המעיים בבני האדם. ד"ר עדינה בר חיים, מנהלת מערך המעבדות במעייני הישועה, מסבירה: "מדובר בזן חדש של חיידקים שעד היום למעשה לא נתגלה. יש לכך חשיבות מדעית גדולה. המחקר הרפואי עוד יגלה בעתיד מהי החשיבות הקלינית של החיידק בבני האדם".

"זו הגשמת חלום", אומר אמיר. "זו הפעם הראשונה שגילינו חיידק במעייני הישועה, לא כל יום מגלים חיידק במעבדות קליניות שעוסקות בדגימות מבני אדם. אני מברך את הנהלת בית החולים שאפשרה את המחקר הזה ותמכה בו. הרופאים כאן התפלאו לשמוע שמדובר בחיידק חדש, כי זה די נדיר למצוא בארץ חיידק מחדש מתרבית של בן אדם. זה ממש לא מקרה של יום יום".

החיידק נקרא Eisenbergiella Tayi, ע"ש ד"ר פיליפ אייזנברג ז"ל, מיקרוביולוג יהודי שנספה בשואה, וע"ש ד"ר וורן טאי, שגילה את המחלה הגנטית טאי זקס, מחלה קשה שפוגעת ביהודים אשכנזים. אלא שהרופאים נוהגים לקרוא לחיידקים בראשי התיבות של שם החיידק. במקרה המדובר ראשי התיבות יוצרים את השם איתי כשמו של מגלה החיידק.

"מקובל מאוד להנציח בקטריולוגיים ממדע החיים דרך שמות של חיידקים" מסביר אמיר. "בתהליך חיפוש השם חיפשתי מדענים שנספו בשואה כדי להנציח אותם".