אילוסטרציה
אילוסטרציהפלאש 90

1. רישיון עסק

בדקו האם הקייטנה פועלת על פי רישיון עסק. קייטנות רבות מאוד פועלות ללא רישיון וללא כל פיקוח של משרד החינוך. קייטנה היא עסק הטעון רישוי, וכל מפעיל קייטנה חייב לקבל אישורים מהרשות המקומית וממשרד החינוך.

מתן רישיון משמעו ביצוע בדיקות מקדימות בתחומי הביטחון, הבטיחות והתברואה. קייטנה שאינה פועלת על פי רישיון עסק כחוק – מסכנת את שלומם וביטחונם של הקייטנים.

חוק רישוי עסקים, התשכ"ח – 1968, קובע, שלא יינתן רישיון לקייטנה אלא אם כן ניתן לה אישור גם ממי ששר החינוך הסמיכו לכך. מתן אישור מותנה, בין היתר בהמצאת אישורים בדבר ביקורת בטיחותית כנדרש, הנהגת סידורי אבטחה נאותים ושמירת תנאי תברואה תקינים, וכן קיום נוהלי משרד החינוך הנוגעים לקייטנות.

2. ביטוח

בידקו האם הקייטנה מבוטחת, ומה היקף הביטוח.

יש בנמצא קייטנות פרטיות ו/או פיראטיות, הפועלות ללא רישוי וללא ביטוחים מתאימים. אל תתפתו למחיר הנמוך אותן מציעות קייטנות בלתי מבוטחות.

ההנחה המשמעותית המוצעת לא תסייע במקרה בו תידרש עזרה ביטוחית שאיננה קיימת.

קייטנה המבוטחת בביטוח צד ג' אמורה לכסות הוצאות במקרה של פגיעות ופציעות. באם הקייטנה לא תהא מבוטחת, עלול למצוא עצמו הנפגע, אשר ניזוק בקייטנה, מול שוקת שבורה. כך למשל אירע בקייטנת כדורגל, כאשר נפצע ילד שהוצב בתפקיד שוער, והסתבר, כי אין לקייטנה כיסוי ביטוחי, מאחר שלא דאגה לביטוח תאונות אישיות.

3. הסמכת מפעילי הקייטנה

בתפקיד מדריך מקצועי יכול לשמש רק אדם בעל הכשרה ותעודה מוכרת בתחום שהוא עתיד להדריך. בידקו עם מפעילי הקייטנה האם יש ברשותם תעודות של מדריכים מקצועיים. כל מפעיל קייטנה נדרש לעבור השתלמות מטעם משרד החינוך, וישנן קייטנות בהן נדרשות הסמכות גבוהות מכך. בידקו האם מנהל הקייטנה מוסמך כנדרש.

כך למשל, באחד המקרים נקבע, כי מפעילי הקייטנה התרשלו בכך שלא ציידו את הילדים במגינים לצורך החלקה על גלגליות, ולא ניתנה הדרכה מתאימה. במקרה אחר, חויבו מפעילי קייטנה בפיצוי נזקי גוף, לטובת ילדה שנפצעה, כאשר בית המשפט קבע, כי התרשלו בכך שלא נערכו כנדרש למניעת התקהלות ילדים ליד מגלשה ולויסות התור באופן בטוח.

יש גם לבדוק האם נוכחים בעלי תפקידים מתאימים לפעילויות מחוץ לשטח הקייטנה, כדוגמת מציל.

4. סידורי אבטחה

בידקו האם יש בקייטנה אחראי בטיחות, מהם הסדרי הבטיחות בקייטנה, הן לגבי פעילות במקום והן לגבי פעילות מחוצה לו. בידקו האם סידורי האבטחה אכן מבוצעים בפועל.

5.. עזרה ראשונה

בידקו האם הקייטנה ערוכה לספק שירותי עזרה ראשונה, האם יש ליווי של חובשים בעת יציאה מהקייטנה, האם המפעילים מודעים לפעולות אותן יש לבצע בעת פציעה / חבלה של הילדים, ומה זמינות שירותי העזרה הראשונה במקרי חירום.

6..אל תתפתו להירשם ללא בדיקה לקייטנות המציעות אטרקציות ייחודיות

לא תמיד יש התאמה בין הפרסומים בדבר האטרקציות המרהיבות לבין מימושן בפועל. יש לבדוק מה עומד מעבר לפרסומים המבטיחים שלל פעילויות יוצאות דופן. לעתים קרובות נמצא, שהפרסומים אינם עומדים ביחס ישר לטיב האטרקציות והיקפן, אשר סופקו בפועל.

7.. קיראו את האותיות הקטנות

לעתים, האותיות הקטנות בחוזרי הקייטנה או בטופסי הרישום לקייטנה – מעקרות מכל תוכן ממשי את המובטח על פני הדברים. הקייטנות שומרות לעצמן את הזכות לשנות את התוכניות המפתות המוצעות על ידן, ובכך למעשה עלולות להרוויח סכומי עתק בעוד הן "אינן מספקות את הסחורה" המובטחת.

8. בידקו את מספר החניכים בכל קבוצת גיל , ודאגו להתחייבות בדבר הגבלת מספר הילדים בכל קבוצה.

אם אינכם רוצים למצוא עצמכם במצב בו ילדכם "מבלה" בקבוצות ענק, המונעות ממנו להפיק את המרב מפעילויות הקייטנה, דאגו לקבל התחייבות למספר הילדים המקסימלי בכל קבוצת גיל.

9. קבלו התחייבות בדבר מספר המדריכים הבוגרים הנדרש על פי חוק בהתאם לגודל הקבוצה.

יש לבדוק את מספר המדריכים שהוכשרו והוסמכו בתחום (מדריך לכל 25 ילדים). כדי למנוע מצב בו "ממונה" מדריך מבוגר אחד על עשרות קייטנים, דאגו לקבל התחייבות המארגנים למספר המדריכים הבוגרים שיופקדו על מספר נתון של חניכים.

10. דאגו לבדוק את סידורי ההסעה

בקייטנות המציעות שירותי הסעה, יש לבדוק כיצד מתבצעת ההתקשרות עם חברת ההסעות (מארגני הקייטנה מול חברת ההסעות, או ההורים מול חברת ההסעות). כמובן שאם האחריות מוטלת על ההורים, יש לבחון בשבע עיניים את זהות הגורם המסיע, עברו בתחום נהיגה – בכלל, והסעת ילדים - בפרט. עוד יש לבחון באדיקות את הכיסוי הביטוחי, היקפו ותוקפו, בכל הנוגע לביצוע ההסעות. בנוסף, יש לבדוק האם מתבצעת הקפדה על הסעה על פי חוק (למשל – לא להסיע ילדים מעל המספר המותר ברישיון הרכב וברישיון הנהג, מתוך כוונה לחסוך בעלויות ההסעה(.

יש לבדוק מיהם הנהגים בחברת ההסעות, והאם הם מודעים לאחריות הכרוכה בתפקידם, החל מנהיגה זהירה וכלה במיקום מדוייק של איסוף והורדת הילדים, וכיצד עליהם לנהוג במידה ובנקודת האיסוף לא הגיע מבוגר ליטול את הילד.

11. עירכו בדיקות צרכניות

מעבר לעריכת בדיקות משפטיות כאמור לעיל, קחו בחשבון שכדאי ורצוי לבצע מספר בדיקות צרכניות בסיסיות: בדיקת התכנים המועברים בקייטנה, והאם הם מועברים על ידי מי שמוסמך לכך, באופן תואם גיל של החניכים, מי "האחראי בשטח", האם קיימים מספיק שטחים לפעילויות, משך הקייטנה, מספר שעות פעילות ביום, האם כלולה ארוחת בוקר / צהריים, עלותן הנפרדת של ההסעות, זהות המפעילים, הכשרתם ורקע קודם לפעילותם, קבלת הנחות אפשריות, מהם תנאי הביטול ודמי ביטול / קנסות באם חפצים לבטל. קבלו חוות דעת והמלצות, וודאו שהסכום הנדרש מכם הינו סכום "סופי", על מנת שלא תיאלצו להוסיף תשלומים לפעילויות ספציפיות, להסעות וכדו'.

עורכי הדין כהן ובר און
עורכי הדין כהן ובר און