הדג המוביל בחודש תשרי: קרפיון

במקום השני ניצב דג האמנון ובמקום השלישי הבורי. ישראלי ממוצע צורך בחודש רגיל ק"ג דגים אחד, ובחודש תשרי כמות כפולה.

שלמה פיוטרקובסקי , כ"א באלול תשע"ד

ברכות דגים עם צפרים
ברכות דגים עם צפרים
קובי פינקלר

בחודש תשרי נצרכים כ- 800 טון קרפיונים לעומת 250 טון בשאר חודשי השנה, כ- 750 טון אמנון בחודש תשרי לעומת 550 טון בשאר חודשי השנה וכ- 250 טון בורי בחודש תשרי, לעומת 170 טון בשאר חודשי השנה.

נתונים אלו מתפרסמים על ידי משרד החקלאות וארגון מגדלי הדגים. בחודש ממוצע צורך הישראלי כקילוגרם אחד של דגים ומוצריהם ואילו בחודש תשרי נוסקת הצריכה פי שניים ומגיעה לכ- 2 ק"ג לנפש. כאמור, הדג המוביל במכירות לקראת ראש השנה הוא הקרפיון, אחריו האמנון ובמקום השלישי הבורי.

הצריכה המקומית לנפש נמוכה יחסית לעומת מדינות אחרות: במדינות הים התיכון הצריכה השנתית היא 20 – 40 ק"ג לנפש, ביפן צורכים 60 ק"ג לנפש והאמריקאים צורכים כ-8 ק"ג לנפש לשנה.

רמות המחירים של הקרפיון, האמנון והבורי צפויות להיות דומות לשנה שעברה – קרפיון 23-25 ש"ח לק"ג, אמנון 25-35 ש"ח לק"ג, ובורי 28-37 ש"ח לק"ג.

במשרד החקלאות מציינים עוד, כי 40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל מתרכזת בתקופת חגי תשרי, ובעיקר בראש השנה. מדובר בכ- 1,600 טון דבש הנצרכים בחודש אחד, בשווי כולל של 60 מיליון ש"ח בערך, במונחי "מחיר לצרכן".

ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ- 200 גרם דבש בממוצע (לפי חישוב האוכלוסייה החוגגת את חגי תשרי). במהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ- 4,000 טון דבש, כחצי ק"ג דבש לנפש.

בשנים האחרונות נראית נטייה של צרכנים לרכוש דבש זני העשוי מצוף פרחים של צמח אחד דומיננטי, אך מרבית הציבור קונה עדיין דבש המורכב ממקורות צוף מפריחה מגוונת. הדבש הזני יקר יותר ואיכותו גבוהה יותר.