אלופסיה אראטה, או בעברית 'קרחת סגלגלה', הינה מחלה נפוצה הגורמת לנשירת שיער פתאומית או מתמשכת.

הנשירה ממוקדת ברוב המקרים באזור מסוים בקרקפת או בזקן, אך תיתכן בכל אזור משוער בגוף.

בהדסה עין כרם מסבירים כי בחלק מהחולים הנשירה מתקדמת ועלולה לכלול את כלל שיער הקרקפת ושיער הגוף כולו, "מצבים אלו עלולים לגרום לפגיעה קשה באיכות החיים ובביטחון העצמי של החולים, שבחלקם הגדול הינם צעירים".

במקרים הקלים יותר של המחלה, השיער יכול לצמוח חזרה באופן ספונטני, או לאחר טיפול מקומי. לעומת זאת, ככל שהנשירה נרחבת יותר, הטיפול מביא לצמיחה חלקית או כלל לא מועיל.

בשנים האחרונות חלה התקדמות בהבנה של התהליכים העומדים בבסיס המחלה, מה שהביא לאחרונה לניסיונות בתרופות חדשות במחלה זו.

במסגרת מחקר של ד"ר רמות ופרופ' זלוטוגורסקי ממרפאת השיער והמרכז למחלות גנטיות של העור והשיער במחלקת העור בהדסה עין כרם ופרופ' ברקון ממחלקת ילדים ומרפאת ראומטולוגיה בבי"ח הדסה הר הצופים, נמצא כי טיפול בתרופה הקרויה בריסיטיניב (baricitinib), הנמצאת בשלבי מחקר לדלקת מפרקים שגרונית, יכולה להיות יעילה בטיפול בחולי אלופסיה אראטה קשים, אשר מחלתם התגלתה כעמידה לטיפולים מקובלים.

במחקר, אשר בוצע בשיתוף פעולה עם חוקרים מאוניברסיטת קולומביה בארה"ב, נמצא כי התרופה יעילה הן במודלים של חיה והן בבני אדם. בריסיטיניב שייכת למשפחת התרופות המעכבות מסלול תוך תאי, הקרוי JAK, המשמשות כיום לטיפול במחלות דלקתיות או בסרטן. מכיוון שהמנגנון העומד בבסיס מחלת האלופסיה אראטה הינו תהליך דלקתי, שימוש במעכבים של מסלול זה יכול להיות יעיל גם במחלה זו.

ד"ר רמות אמר כי "הממצא כי טיפול במעכבי JAK יכול להיות יעיל באלופסיה אראטה פותח צוהר לאפשרויות חדשות של טיפול במחלה זו. לאור ההבנה הטובה יותר של המנגנונים העומדים בבסיס המחלה, אנו עומדים כיום בפני עידן חדש של טיפולים באלופסיה אראטה.

עם זאת, יש צורך לאשש את הממצאים המעודדים הראשוניים באמצעות מחקרים קליניים מבוססים לפני שניתן יהיה להתחיל שימוש נרחב בטיפולים חדשים אלה בחולי אלופסיה אראטה".