מחיר הדבש המומלץ: עד 34 ש"ח לקילוגרם

המחיר לצרכן חושב לאור שרשרת הערך בענף, הלוקחת בחשבון את עלות הייצור והשיווק, המרווח הקמעונאי והמע"מ.

שלמה פיוטרקובסקי , כ"ד באלול תשע"ה

תפוח בדבש
תפוח בדבש
פלאש 90

לקראת ראש השנה מפרסם משרד החקלאות ופיתוח הכפר את מחיר הדבש המומלץ לצרכן בישראל.

על פי תחשיב שנערך במשרד עולה כי מחיר "מחיר הוגן" לצרכן לק"ג דבש יהיה עד 34 ש"ח.

המחיר לצרכן חושב לאור שרשרת הערך בענף לפיה עלות ייצור דבש לחקלאי נאמדת בכ - 17 שקלים לק"ג. המחיר הממוצע אותו פודה החקלאי על כל ק"ג דבש נע בין 18 ל- 19 שקלים, בהתאם להסכמים העסקיים שעליו חתום.

חלק מהדבש נמכר למשווקים, כדוגמת: "יד מרדכי", "עמק חפר" וכו', וחלקו ישירות לרשתות השיווק. לדעת כלכלני המשרד, עד מחיר של 29 שקלים לק"ג דבש, לפני מע"מ, נחשב כמרווח קמעוני סביר. על פי תחשיב זה, בתוספת מע"מ, המחיר לצרכן לא צריך לחצות את ה - 34 ₪ לק"ג דבש.

40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל מתרכזת בתקופת חגי תשרי, ובעיקר בראש השנה. מדובר בכ - 1,600 טון דבש הנצרכים בחודש אחד.

ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ- 200 גרם דבש בממוצע (לפי חישוב האוכלוסייה החוגגת את חגי תשרי). במהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ - 4,000 טון דבש, כחצי ק"ג דבש לנפש.

לדברי שר החקלאות ופיתוח הכפר, אורי אריאל, "מחובתנו לספק לאזרח מידע שקוף וברור, כדי לסייע בידו לקבל החלטות צרכניות נבונות, עתה ההחלטה בידי הצרכן. צרכנות נבונה מסייעת להפחית את יוקר המחייה. המחיר המומלץ הוא עד 34 ש"ח לק"ג. לצערי המחיר שנדרש קונה לשלם בחלק מהחנויות בגובה 40 ש"ח לק"ג הוא מופרז, ולא הוגן".