בקרוב: תיגבר התחרות בענף הבשר

משרד הכלכלה והתעשייה בוחן חלוקת המכסות ליבוא בפטור ממכס של בשר טרי ליצרנים קטנים ובינוניים בלבד ולא ליצרנים המובילים בשוק.

חזקי ברוך , כ"ט בטבת תשע"ו

בשר ויין
בשר ויין
צילום: thinkstock

משרד הכלכלה והתעשייה משלים בימים אלו את חלוקת מכסות היבוא הפטורות ממכס של בשר טרי, בכמות של כ-7,000 טון, בשתי הקצאות, 3,500 כל אחת, האחת כעת והשנייה במהלך המחצית השנייה של השנה.

מדובר בהטבה משמעותית ליבואנים - פטור ממכס של 12% ועוד 13 שקלים לק"ג. במשרד הכלכלה מציינים כי עד כה, על אף שלא מדובר בהליך חדש, כמעט ולא נוצלו המכסות בשל קשיים שונים בתחום יבוא זה, ואולם לאחרונה חלה התעוררות בשוק יבוא בשר טרי ומורגש ביקוש מוגבר למכסות.

חלוקת המכסות נועדה לפתוח את השוק ליבוא, להרחיב את מגוון המוצרים ולהביא לתחרות בין היצרנים השונים, אשר צפויה להביא להורדת מחירים. יש להדגיש כי מדובר בשוק ריכוזי ביותר, הנעדר תחרות.

בשל מאפייני השוק כאמור, ובמטרה לייצר תחרות משמעותית, ערכה לאחרונה הרשות להגבלים עסקיים, לבקשת משרד הכלכלה, בחינה של הענף והמליצה למשרד, בשלב זה, לעצור את חלוקת המכסות ולצאת לשימוע, במסגרתו תיבחן האפשרות לחלק את המכסות ליצרנים הקטנים והבינוניים בלבד ולמנוע חלוקתן ליצרנים המובילים בשוק.

המלצת הרשות מבוססת על ממצאי הבדיקה, לפיהם מתן מכסות יבוא פטורות ממכס ליצרנים המקומיים הגדולים (תנובה, דבאח), עשויה לפגוע בתחרות ולהגדיל את הריכוזיות בענף. 

הרשות להגבלים עסקיים המליצה לאפשר קבלת מכסות אך ורק ליבואנים וליצרנים קטנים-בינוניים וזאת כדי להגדיל את התחרות בשוק ריכוזי זה שלמעשה נשלט ע"י 2 יצרנים מקומיים ובכך להביא להפחתת מחירים פוטנציאלית.

במקביל למאמצי הוזלת המחירים במסלול פטור ממכס, בוחן משרד הכלכלה מתן מענק לבתי מטבחיים מקומיים קטנים ובינוניים, שיאפשר להם לשדרג את היכולות שלהם ולהתחרות בצורה טובה יותר בשוק המקומי. כאמור, השימוע יערך בתקופה הקרובה ובהתאם לתוצאותיו ישלים משרד הכלכלה את ההליך.