מליאת הכנסת
מליאת הכנסתצילום: דוברות הכנסת

הכנסת אישרה הלילה (שלישי) בקריאה שנייה ושלישית את חוק ההדחה, המאפשר להדיח ח"כ ברוב של 90 ח"כים.

62 ח"כים הצביעו בעד החוק ו-47 התנגדו.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך על אישור החוק ואמר: "אישרנו הערב את חוק ההדחה ושמנו סוף לאבסורד: מי שתומך בטרור נגד מדינת ישראל ואזרחיה - לא יכהן בכנסת ישראל. כמו לכל דמוקרטיה בעולם גם לדמוקרטיה הישראלית עומדת הזכות והחובה להגן על עצמה".

יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן בירך על אישור חוק ההדחה ואמר: "העברנו הצעת חוק שתשמש שוט נגד מי שחושב שיוכל לנצל את הדמוקרטיה הישראלית כדי לחתור תחת מדינת ישראל. הכנסת אמרה את דברה ברוב מוחלט. היה חשוב לנו להעביר את החוק ברוב מוחלט ולא להסתפק ברוב רגיל כדי שיהיה ברור גם למי שיעתור לבג״צ שהחלטת הכנסת היא חד משמעית".

על פי הצעת החוק, מליאת הכנסת תוכל להדיח חבר כנסת בגין הסתה לגזענות ותמיכה במאבק מזוין נגד מדינת ישראל, ובלבד שבהדחה יתמכו 90 ח"כים.

הליך ההדחה יחל לאחר שעל בקשת ההדחה יחתמו 70 חברי כנסת, מתוכם 10 חברי כנסת שאינם חברים בקואליציה. לא יהיה ניתן להדיח ח"כ בתקופת בחירות. (180 יום לפני יום הבחירות או מיום שהכנסת החליטה על התפזרותה).

הליך ההדחה יחל בבקשה אשר תוגש ליו"ר הכנסת. יו"ר הכנסת יעביר את הבקשה לדיון בוועדת הכנסת. אישור הבקשה יחייב תמיכת רוב של שלושה רבעים מחברי הוועדה. לאחר אישור הוועדה, הדיון יועבר לאישור סופי של מליאת הכנסת.

ח"כ שחברותו הופסקה, משרתו תתפנה כעבור 14 ימים מיום החלטת הכנסת. בתקופה שבין החלטת הכנסת על הדחתו, ועד יום הפסקת חברותו, חבר הכנסת המודח לא יהיה רשאי להשתתף בישיבות הכנסת או בישיבות ועדה של הכנסת, אלא להצבעה בלבד. חבר הכנסת המודח, יהיה רשאי לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון.

בתגובה להעברת החוק כתב ראש האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג בטוויטר: "חוק ההדחה הוא כתם עכור על פניה של ישראל. ממשלת השנאה עסוקה רק בהגדלת הקרע שמאיים על מדינת ישראל יותר מכל אויב חיצוני."

ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) הגיב במליאת הכנסת להעברת החוק ואמר כי "חוק ההדחה סיים את הדמוקרטיה הישראלית".

"יום אחד החוק הזה יתהפך עליכם. אלחם בשארית כוחותי שזה לא יקרה כי לא יקום ולא יהיה היום שחבר כנסת אחד יחליט שחבר כנסת אחר לא יכול לכהן. החוק הזה לא יזיז מכאן את זועבי ולא אף אחד שאתם חולמים לגרש כדי למרק את מצפונכם ולהרוויח כל אחד כמה נקודות לקהל שלו".

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), חברת וועדת החוקה של הכנסת, הגיבה להעברת חוק ההדחה ואמרה כי: "הכנסת חצתה את כל הקווים. באף מדינה דמוקרטית אין חוק שבו חברי פרלמנט מדיחים חברים אחרים בצורה כזו. כל ח"כ העובר על חוק הגזענות או על חוק הטרור ניתן להעמיד אותו לדין ואין צורך בחוק. הוא גם לא מיועד לחנין זועבי מפני שאינו רטרואקטיבי. הוא נועד להפחיד, לסמן ולמנוע חופש ביטוי ולצנן העברת ביקורת על הממשלה."

גרמן הוסיפה: "נראה כי השלטון התבלבל בינו לבין המדינה, בין טובת הממשלה לבין טובת הציבור, כשהוא מנסה להטיל פחד בקרב קבוצות המבקרות אותו ופוגע בעקרונות השוויון והחירות. הלילה נדלקה נורת אזהרה מהבהבת לדמוקרטיה שלנו".

ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) הגיב לאישור חוק ההדחה בקריאה שנייה ושלישית.

"ההיסטוריה לא תסלח למי שהרים יד בעד החוק הזה. כשיסתכלו אחורה ביום מן הימים - יזכרו את החוק הזה, יחפשו את האנשים שתמכו בכך. היום משכתם לבנה מבניין הדמוקרטיה, והבניין הזה לא יעמוד תמיד. כשהוא יפול, אתם תהיו הראשונים שתשלמו את המחיר", אמר שי.