לבד בברלין.
לבד בברלין.צילום: ג'ארר אלון

כשלקחתי לידיי את הספר לבד בברלין, לא ידעתי עד כמה עמוק הוא הספר. אי אפשר היה לעוזבו. זו לא רק הכתיבה, היצירה ותיאור החיים. עצם העובדה שמדובר על סיפור אמיתי גרמני מרתקת.

עכשיו מעלים בתיאטרון הבימה,את הסיפור על קרשי הבמה. זו היא דרמה המבוססת על סיפור אמיתי, על פי רב המכר העולמי של הנס פאלאדה ולראשונה בישראל מוצגת על במות התיאטרון.

הסיפור מציב זרקור דווקא על חייהם של התושבים "הפשוטים" שחיו בברלין בימיה האפלים של גרמניה. במרכז העלילה בניין מגורים המתאר את חייהם של הדיירים השונים המתגוררים בו. איש איש וסיפורו האישי, אופיו המיוחד והחיבורים בין השכנים יוצרים יחדיו מיקרוקוסמוס של החברה הגרמנית באותם ימים אפלים.

לב הסיפור מתרכז בזוג ממעמד הפועלים שמחליט לעשות מעשה בעקבות אבלם הכבד על נפילתו של בנם בחזית. הם מפזרים גלויות מחאה ברחבי העיר באקט של התנגדות מחתרתית, שמצליח לשלוח את הגסטאפו הזועם בעקבותיהם ולחשוף עולם של שכנים מפוחדים ומלשנים, ציניים המוכנים להסגירם בכל רגע.

אנסמבל גדול עם דמויות מתחלפות צבעוניות המתובלות בקורטוב של הומור.

הספר יצא לאור בשנת 1947 וזכה לאהדה רבה בגרמניה. בשנים האחרונות זכה לעדנה מחודשת כאשר פרץ הספר בעולם המערבי, תורגם לעשרות שפות שונות והפך לרב מכר באירופה, ארצות הברית וכאן בישראל. הסיפור נכתב בימים בהם הנס היה שרוי במצב דיכאוני קשה לאחר שנרדף על ידי הממשל לאורך כל תקופת המלחמה.

בסופה הביא לו ידידו, שר בכיר בגרמניה המזרחית, תיק המשפט של בני הזוג המפל, כולל העדויות והמסמכים השונים שליוו את המשפט ועל בסיס זה כתב בעשרים וארבעה ימים, את הספר המופתי הזה.

ההצגה, מושקעת מאוד מבחינה יצירתית ובימאית, מטלטלת מבחינת המחשבה, מעמיקה מבחינת תוכן ואורח החיים בברלין של אותם ימים ומשאירה אותנו הצופים עם הרבה עצמה.