בית הדין הרבני בתל אביב
בית הדין הרבני בתל אביבצילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הקליניקות המשפטיות במרכז האקדמי "שערי מדע ומשפט" עתרו הבוקר לבג"ץ בדרישה למתן ייצוג הולם לנשים במועצות הדתיות.

העתירה, שהוגשה על ידי פרופ' אביעד הכהן, פרופ' מיכל טמיר וד"ר חגי ויניצקי, ראש מערך הקליניקות במרכז, חושפת כי אף על פי שבג"ץ הורה למדינה כבר לפני חמש שנים לתת ייצוג הולם לנשים במועצות דתיות, ולמרות שיצאה הנחייה מפורשת של היועץ המשפטי לממשלה בנושא, המשרד לשירותי דת אינו ממלא אחר ההוראה.

מתוך העתירה עולה כי בראשית שנת 2016 מתוך כ-130 ראשי מועצות דתיות בכל רחבי הארץ אין ולו אישה אחת, בכל הארץ יש רק 46 נשים המכהנות ב - 36 מתוך 130 המועצות הדתיות ברחבי הארץ, ומתוך כשמונים ממונים ובעלי זכויות חתימה שמינה השר במועצות דתיות שלא חודש הרכבן אין ולו אישה אחת.

מן העתירה עולה עוד כי למרות הנחייה מפורשת שהוציא היועץ המשפטי לממשלה עוד לפני כחצי שנה, שחייבה את המשרד לשירותי דת לכלול הנחיה בדבר ייצוג ראוי של נשים במועצות הדתיות, לא בוצעה הוראה זו.

לעתירה הצטרפו שניים מתושבי קרית גת, לידיה אוחנה, פעילת ציבור מקומית, וגד אלבז, סגן ראש המועצה הדתית בעיר, שמוחים על כך שאף על פי ששניים מחברי המועצה הדתית בעיר התפטרו לאחרונה, החליט השר למנות במקומם חברה אחת בלבד ולא שתיים כמתחייב מעקרון הייצוג ההולם ומהנחייתו המפורשת של היועץ המשפטי לממשלה.

כיום מכהנת בהרכב המועצה הדתית בקרית גת – רק אישה אחת מתוך תשעה חברים. מצב דומה קיים בעוד עשרות מועצות דתיות, ויש מהן שאין בהן אפילו אישה אחת.

העותרים מדגישים שלנוכח ייצוגן החסר של הנשים ברוב שירותי הדת בישראל, מטעמים הלכתיים, כגון בקרב הרבנים והדיינים, היה על השר לעשות פעולה ממשית, מהירה ויעילה, לתיקון המעוות לפחות בהרכבי המועצות הדתיות שבהן אין כל בעיה הלכתית של מתן ייצוג הולם ושוויוני – וכמצוות החוק היה אף מקום לתת העדפה מתקנת לנשים.