הפריטים הארכיאולוגיים שנתפסו
הפריטים הארכיאולוגיים שנתפסוצילום: ניר דיסטלפלד, רשות העתיקות

מפקחים בשיטור העירוני של עכו עצרו בסוף השבוע האחרון רכב אשר נראה להם חשוד. בדיקת הרכב חשפה עשרות "ענתיקות" - חפצים ישנים שהיו בשימוש לפני שנים רבות, ואשר אינם בגדר "עתיקות" של ממש.

אלא שיחד עם הענתיקות, נמצאו גם חפצים עתיקים– חלקם גם בני 4,000 שנה, החשודים כממצאים שנבזזו מאתרי עתיקות ברחבי הארץ. הסחר בעתיקות בישראל דורש רישיון מיוחד אותו מנפיקה רשות העתיקות. ברישיון כזה מחזיקים מספר סוחרים מצומצם, לאלו מותר לסחור רק בפריטים שהגיעו לידיים פרטיות לפני שנת 1978.

מאז שנת 1978, כל עתיקה שמתגלה בישראל היא רכוש המדינה ואסורה בממכר, שודדי עתיקות וסוחרים בלתי מורשים מנסים כל העת לבזוז ממצאים עתיקים מאתרי העתיקות ברחבי הארץ, מהיחידה למניעת שוד נמסר שרק מתחילת השנה עצרו מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, בסיוע שוטרי משטרת ישראל, כ-20 חשודים בביצוע עבירות אלו באזור הצפון.

ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, הגיע לבחון את הממצאים שנתפסו והועברו לתחנת משטרת עכו. לדבריו, "הממצאים העתיקים שנתפסו נחפרו והוצאו מהאדמה תוך הרס ההיסטוריה, במטרה למכור אותם תמורת בצע כסף".

"בין העתיקות שנתפסו יש כלי חרס המתוארכים לתקופת הברונזה התיכונה, מלפני כ-4,000 שנה. בנוסף, נחשפו מטבעות וכלי זכוכית אשר זויפו, ונעשה ניסיון להציגם כעתיקים על מנת להעלות את ערכם הכספי", אומר דיסטלפלד ומוסיף, כי "מדובר באנשים הסוחרים ללא רישיון, אשר אחד מהם גם מוכר לנו מאירועים קודמים. חשוב לדעת שהעונש על סחר לא חוקי בעתיקות הנו שנתיים מאסר וחמש שנים בגין פגיעה באתר עתיקות".

בשלב זה, החשודים נחקרו ושוחררו בערבות, חקירה לבירור מקור הפריטים נמשכת, בימים הקרובים בסיום החקירה התיק יועבר ללשכה המשפטית להכנת כתבי אישום.

צילום: ניר דיסטלפלד, רשות העתיקות
צילום: ניר דיסטלפלד, רשות העתיקות