אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: iStock

נשיא בית הדין הצבאי לערעורים אל"מ נתנאל בנישו קיבל במלואן את טענותיו של עו"ד חיים בלייכר מהמחלקה האזרחית בארגון חוננו וביטל לחלוטין צו מנהלי שאסר על נער בן 16 מהישוב יצהר ליצור קשר עם 170 איש וכן הגביל אותו למעצר בית לילי.

השופט קבע כי על אף שנראה כי הנער מחזיק באידיאולוגיה קיצונית, הרי שלא מצא הצדקה למגבלות בצו.

בנוגע לאיסור הקשר כתב השופט כי "עצם הטלת מניעה ליצירת קשר עם 170 איש מעוררת תמיהה. מדובר בהיקף חריג ביותר אשר יש בו פגיעה לא מבוטלת במערער, בשל הבידוד החברתי העלול להיווצר ממנה".

עוד ציין השופט כי כאשר החל לשאול על העניין בדיון שנערך עם נציגי השב"כ במעמד צד אחד, צומצמה לפתע הרשימה ל-49 איש בלבד, אשר גם בה לא מצא השופט כי האינטרס הביטחוני מצדיק את איסור הקשר עם המנויים בה.

השופט אף קבע בהחלטתו קריטריונים להוצאת צו איסור יצירת קשר וקבע כי יש להוכיח סיכון בטחוני העלול לצמוח מקשר בין כל אדם ואדם המנוי בצו לבין מקבל הצו.

במקרה זה קבע השופט כי בצו היו מספר שמות כפולים, מה שמלמד כי הרשימה לא זכתה לבחינה יסודית כנדרש, ומהווה "מצב לא ראוי, בו נראה כי גורמי הביטחון לא פעלו בהתאם לעקרון הזהירות שצריך ללוות כל נקיטה באמצעי מנהלי", כדברי השופט.

עוד קבע השופט כי על גורמי הביטחון לשקול גם שיקול רחב יותר הנוגע לנזק העלו להיגרם לאותם אנשים המנויים בצו. בצו המדובר נאסר על הנער ליצור קשר בין השאר עם קצין ביחידה מובחרת אשר ביניהם כל קשר, עם לוחמים בצה"ל, אנשי חינוך, אברכים ובחורים בישיבות ברחבי הארץ שכלל אינם מכירים אותו ועוד.

בנוסף ביטל השופט את מעצר הבית הלילי בו נתון הנער וקבע כי על אף שמהמידע המודיעיני עולה כי הנער דוגל באידיאולוגיה קיצונית ומהמידע אף עולה כי בעבר היה מעורב במספר מעשי אלימות ובפעולות מחאה לא חוקיות, הרי שלא מדובר במעשים ברף הגבוה של המסוכנות, וכי אין מידע המעיד על כך שבכוונתו של הנער לבצע פיגועים.

עוד כתב השופט כי לאחר תקופה של למעלה משנה בה הוא נתון במגבלות מנהליות קשות, הרי שעוצמת הסיכון החל ממנו לא עומדת בקנה אחד עם עוצמת המגבלות המנהליות. השופט אף ציין כי בכל הנוגע לטענות על השפעתו בנוגע לאחרים, יש לזכור כי מדובר בנער בן 16 בלבד.

עו"ד חיים בלייכר שייצג את הנער מסר בתגובה, "תחושתנו לאורך התקופה האחרונה על כך שהצווים המנהליים כנגד מתיישבים מיהודה ושומרון יצאו ללא ביסוס, ומתוך ניצול של סמכויות דרקוניות של אלוף הפיקוד והמחלקה היהודית בשב"כ, קיבלה משנה תוקף בהחלטת בית המשפט אשר קובע אין הצדקה להגבלות הקשות שהוטלו על הקטין, ואף מצביע על זלזול והקלת ראש מצד המערכת בכל הנוגע זכויות היסוד של הקטין. אנו תקווה כי המסקנות הנדרשות יופנמו ויישומו בידי מערכת הביטחון".

נציין כי לאחרונה בוטל צו מנהלי שנחתם כנגד צעיר יהודי נוסף. "מדובר בהחלטות חריגות המלמדות על כך שהשב"כ וצה"ל מתחו את החבל והוציאו צווים מנהליים בהיקף גדול שלא לצורך ועל סמך מידע שאינו מלמד על מסוכנות אמיתית", אומרים בחוננו.