פרסים על פיתוחים פורצי דרך
פרסים על פיתוחים פורצי דרךצילום: דנה שרגא, משרד הביטחון

פרסי ראש מפא"ת לחשיבה יוצרת הוענקו לצוותים של יחידת 8200, מפקדת העומק, משרד הביטחון, משרד רה"מ, חט"ל, ממ"ג, חברת רפאל ואוניברסיטת תל אביב, על פיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך בקנה מידה עולמי.

הפרסים בתחום המו"פ הביטחוני (ע"ש מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, קובי תורן ז"ל), מהפרסים החשובים ביותר במערכת הביטחון, מוענק מידי שנה במטרה לעודד ולהביע הערכה מיוחדת לחשיבה מקורית ויוצרת בתחום המחקר והפיתוח הביטחוני. את הפרס העניקו אמש ראש מפא"ת, תא"ל (מיל') ד"ר דניאל גולד וראש ועדת הפרס, ראש מו"פ לשעבר, תא"ל (מיל') איתן אשל.

במשרד הביטחון ציינו כי בפני ועדת פרס ראש מפא"ת לחשיבה יוצרת הוצגו השנה 23 הצעות שונות, ממירב הגופים הביטחוניים והתעשיות הביטחוניות במדינת ישראל. רובן המוחלט היו ראויות מאוד ותהליך ברירת ההצעות המצוינות מבין הטובות מאוד היה מורכב וקשה. לבסוף זכו שני צוותים בפרס היוקרתי. לצידם הוענקו שני ציונים לשבח ופרס לחוקר מצטיין.

פרס אחד הוענק לצוות של יחידה 8200 באמ"ן על מימוש טכנולוגיה מורכבת מאוד – בתכנית זו הושגה יכולת הבאת מידע מודיעיני שלא הייתה קודם, באמצעות פתרון יצירתי ומורכב, ובכך מקדם המערך צרכים מבצעיים בזירה, יוצר שיפור דרמטי ביכולת יצירת תמונת מודיעין איכותית ומסייע בקבלת החלטות מודיעיניות מבצעיות בזירה.

פרס נוסף הוענק לצוות של מפא"ת במשרד הביטחון, ממ"ג, חט"ל, חברת רפאל ואוניברסיטת ת"א, על מימוש תכנית מו"פ רב תחומית – תכנית זו מתמודדת עם אחד האיומים המשמעותיים ביותר על מדינת ישראל, שעלו בשנים האחרונות. בתכניות זו מתבצעים תהליכים טכנולוגיים ומבצעיים מורכבים אשר מאופיינים בחדשנות ומימושם תורם משמעותית למדינת ישראל וזוכה להערכה רבה מצד המפקדים בשטח בזכות ההצלחות המבצעיות.

בציון לשבח זכה פרויקט חדשני ביותר, המשותף לצוות של מפא"ת, משרד רה"מ, אמ"ן ואוניברסיטת ת"א-המשלב חדשנות ויצירתיות רבה, שמהווה פריצת דרך טכנולוגית בקנה מידה עולמי, עם ידע רב בתחומים מדעיים חדשניים, כגון: עיבוד תמונה, ראייה ממוחשבת ולמידת מכונה, שהובילו ליצירת פרויקט בעל תרומה מבצעית מוכחת, לשיפור משמעותי בתוצרים מבצעיים ולתוצאות טכנולוגיות מרשימות.

ציון לשבח נוסף הוענק לצוות של רפאל, מפא"ת, מפקדת העומק וגורמי האמל"ח ביחידות המיוחדות של צה"ל, על פרויקט פורץ דרך- בתכנית זו באה לידי ביטוי יצירתיות, תעוזה ותרומה משמעותית לביטחון המדינה בהתמודדות מול אתגר הלחימה בגזרות השונות, ולאפקט מבצעי משמעותי, תוך הפיכת היתרון היחסי של האויב לחיסרון. זאת באמצעים פשוטים יחסית וכאן גם גדולתו של הרעיון היצירתי.

פרס לחוקר מצטיין הוענק לפרופ' עמנואל פלד מאוניברסיטת תל אביב - שבמשך שנים רבות תרם תרומה משמעותית לביטחון, למדע ולתעשייה בישראל. פעילותו של פרופ' פלד מתמקדת בתחומי האלקטרוכימיה ומקורות האנרגיה, ובמיוחד בתחום תאי הדלק וסוללות הליתיון, שבהם הוביל מספר פריצות דרך מחקריות, אשר זיכו אותו בפרסים בינלאומיים רבים, ביניהם הפרס היוקרתי של החברה האלקטרוכימית העולמית.

ראש מפא"ת במשרד הביטחון, תא"ל (מיל') גולד אמר כי "אחת ממטרות הפרס היא להביא לידי ביטוי את היצירתיות והתעוזה המחשבתית של מערכת הביטחון, התעשיות הביטחוניות והאקדמיה, להפוך את הדמיוני והבלתי אפשרי למציאות ולהבטיח למדינת ישראל עליונות בתחומים טכנולוגיים- ביטחוניים לשנים הבאות. על שולחן הוועדה הונחו 23 הצעות מגוונות וייחודיות".

"אלו שנבחרו לקבל את הפרס היו הטובות והיצירתיות ביותר. אמנם, קשה לפרט על מה בדיוק זכו הצוותים, שכן ככל שהרעיון יצירתי יותר כך חשוב לשמרו בסוד ולהבטיח את היתרון הייחודי הגלום בו ואת ההפתעה שיאפשרו בשדה הקרב. אבל ניתן לומר בפה מלא כי כל אחד מהזוכים הגיע בחשיבה פורצת דרך לפיתוח אמל"ח יוצא דופן, יצירתי ומורכב, שאין כדוגמתו וניצב בחזית הידע העולמי", הוסיף.