להפוך לימון ללימונדה
להפוך לימון ללימונדהצילום: שאטרסטוק

קשה להיות רווקה בחגים, אפילו קשה מאוד.

"הנה מתקרבת התקופה שבה יעריכו אותי שוב דרך ממד אחד של הקמת בית בישראל", היא משתפת אותי בציניות אופיינית במסגרת פגישתנו השבועית.

"'נו?' דודה אסתר תשאל אותי במבט הרנטגן שלה, בדיוק שנייה לאחר הדלקת נרות החג, 'האם נזכה לבשורות טובות בקרוב? ומה עם ההוא שיצאת איתו בשבועות? הוא עדיין בתמונה?'. והכי גרועות הן השתיקות של אימא ושל הגיסות או המבט המתחמק, שהתייאש כבר מלשאול ולקוות. וכשהם יתחילו להתעניין במצבה של אחותי הצעירה, בחיי שאתנפץ לרסיסים".

פצצה מתקתקת

שני מרכיבים המאפיינים את חגי תשרי הופכים אותם, לטעמי, לבעלי נפיצות רגשית גבוהה בקרב רווקים ורווקות: הבילוי האינטנסיבי בחיק המשפחה, ושרירותה של ההתחלה והעומס הפסיכולוגי הכרוך בה.

המשפחה שלנו נוטה למקם ולקבע אותנו, לטוב ולרע, לאורך החיים בשלב התפתחותי מסוים. לעולם ובכל גיל נהיה הבת הגדולה, או השנייה, או הצעירה, או זו שאחרי הבנים. שם גם יצופה מאיתנו, בלי קשר לתואר, למקצוע או לכל דבר אחר, לקחת חלק במשימת ההמשכיות של השושלת ובהרחבת התא המשפחתי.

החגים מזמנים שהייה ממושכת עם המשפחה, חוויה שמאיימת פעמים רבות על הדימוי העצמי של הרווקות, שנבנה ביושר ובעמל, בהציגה לעיני כול, ולעיניהן במיוחד, תמונה צרה, פוגענית ולחלוטין לא מדויקת של עצמן.

חגי תשרי מסמלים התחלה. מבחינה פסיכולוגית, התחלות מעוררות בנו אי שקט ותחושה מסוימת של אובדן שליטה. מחקרים מצביעים על כך שבני האדם, כמו יצורים אחרים ובדומה לחומרים ומולקולות, שואפים לשיווי משקל (הומאוסטזיס), לשגרה ולאיזון. מאחר שהתחלה כרוכה בשינוי, הרי שיש בה הפרה בוטה ואיום על הסדר הטוב.

בחלוקה גסה, אפשר לסווג את ההתחלות שאנו מכירות בחיים לשרירותיות – שמקורן חיצוני, ולטבעיות - שמקורן פנימי.

את ההתחלות שלא אנחנו יזמנו אני נוטה לכנות "התחלות לוח שנה". התחלות אלה מתרחשות בתאריכים שנקבעו בהתאם לסכמות תרבותיות, שאינם לוקחים בחשבון את הפרט על התהליכים הפנימיים המתחוללים בו, על מידת בשלותו ומוכנותו להתחיל. אם לא די בכך, הרי שלהתחלות מסוג זה מתנקזות ציפיות, תקוות וגם דרישות חברתיות ברורות.

דוגמאות להתחלות מסוג זה הן הראשון בספטמבר, מועד הגיוס, מועד תחילת הלימודים באוניברסיטה וכדומה. גם ימי ראשון הם מעין התחלה חיצונית שכזו, ובמובן מסוים גם ראש חודש וראש השנה.

התחלות מסוג שונה הן התחלות שדומות לצעד הראשון שעושה הפעוט ואולי אף לרגע הלידה עצמו, אשר מתרחשות בעתן ובזמנן, כשהגוף והנפש סקרנים דיים ובשלים להתנסות נחושה הכוללת השקעת מאמץ, נפילות, תסכולים, כישלונות, אימון והצלחה.

רובנו חוששות מן ההתחלות השרירותיות. במקרים קיצוניים אף נכנה אותן "אויב" או "עונש משמים".

לימון ללימונדה

לנוכח האתגר שמציבים בפנייך חגי תשרי, יש תכנית התמודדות ששאלתי מיעקב אבינו בעת שנערך לפגישה עם עשיו אחיו. תכנית זו כוללת שלושה מרכיבים: דורון, תפילה ומלחמה.

דורון – מתנה שראוי להכין לקראת המפגש עם החגים, מלבד זו שתוגש למארחים, היא מתנת הזיכרון והפרופורציה. על פי רוב התחלה, חדשה ככל שתהיה, מושתתת על ידע וניסיון קודם. בהקשר זה, מאחר שחגי תשרי וראש השנה אינם מגיעים השנה בפעם הראשונה, אציע לך להתכונן מראש לאיחולי זוגיות טובה ולשפוט לכף זכות את המאחלים ואת כוונתם המקורית והטובה. הם באמת אוהבים אותך! ועוד טיפ חשוב: היכנסי לפרופורציה. הכינוי "רווקה" אינו מגדיר את מי שאת. וחשוב לזכור שכל חג נגמר בסופו של דבר.

מרכיב שני בתכנית העבודה שאציע הוא התפילה. כאן אשים דגש דווקא על מרכיב ההודיה. בטוחני שיש לך המון על מה להודות לבורא עולם. בהקשר זה אמליץ על הכנת רשימה של לפחות חמישה חסדים שבורא עולם גמל עמך עד היום. ניסיוני מלמד כי מי שמסוגלת לחוש רגש של תודה, תהיה פנויה גם לקבל וגם להעניק, לאחרים ולעצמה.

המרכיב השלישי הוא מלחמה. גייסי כוחות נפש כדי להדוף ולחסל מחשבות של כעס, עלבון ותבוסה. עשי זאת באמצעות מעורבות ושותפות אמיתית בהכנות לחג (לא מומלץ לבוא כאורחת שאין כלפיה ציפיות), וכן על ידי זיהוי החג המתקרב כהזדמנות לגיבושה של תכנית עבודה אישית, הכוללת רשימת התחלות שאת מבקשת להתחיל השנה, מטרות שתרצי להשיג ונקיטת הצעדים הראשונים הדרושים למימושן (למשל, השקעה בקשרים ובתחומי עיסוק שנתפסים כמהנים ובעלי משמעות).

***

"לו רק הייתה נחסכת ממני ההתמודדות הזאת", היא תגיד לי בחיוך עצוב בסוף המפגש. "עמוק בפנים אני יודעת שאני מסוגלת וגם אצליח להתמודד, אבל ההר עדיין גבוה והטיפוס מאתגר".

"הנוף למעלה יהיה שווה את המאמץ, יקירתי", אני מעודדת. "את תראי, וחסר לך שלא תבואי לספר".

פורסם בפנימה

לרכישת מנוי