ראשי יהדות התורה. העדיפו להימנע
ראשי יהדות התורה. העדיפו להימנעצילום: יונתן סינדל, פלאש 90

לאחר דיון סוער אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית את הצעת חוק שירות המדינה המבקש להעניק עדיפות למשרתים בצה"ל.

על פי הצעת החוק מוצע לתת עדיפות בקבלה לעבודה בשירות המדינה על ידי מנגנון של העדפה מתקנת למועמדים מקרב הקבוצות הזכאיות לייצוג הולם אשר סיימו שירות סדיר, שירות לאומי או שירות אזרחי.

את הצעת החוק והצעות דומות קידמו חברי הכנסת מרדכי יוגב, חאמד עמאר וענת ברקו.

מאחורי הצעת החוק בה תמכו 67 ח"כים ו-17 התנגדו, התחוללה דרמה פרלמנטרית. חברי הכנסת החרדים, שחששו כי ההצעה תכוון אליהם, ניסו להתנגד להצעת החוק. בשל כך אף הוגש ערר בשבוע שעבר על ידי השר דוד אזולאי על הצעת החוק.

הערר הוסר בלחץ שרי הקואליציה שאישרו בתחילת השבוע את התקנות לחוק ייצוג הולם לאוכלוסיה החרדית ולאחר שהובטח כי החרדים יוחרגו מהצעת החוק.

עם זאת, ביהדות התורה חששו לתמוך בחוק ולהרגיז את חברי הכנסת הערבים, בשל הרצון לקבל תמיכתם לחוק המרכולים.

במהלך הדיון אמר ח"כ יוסף ג'בארין כי "אם החוק הזה יתקבל היא מעקרת מתוכן את חובת הייצוג ההולם של האוכלוסייה הערבית. רעיון הייצוג ההולם נוצר כדי לתת ייצוג לקבוצות מוחלשות שלא מיוצגות, מישהו טוען שהמשרתים בצבא לא מיוצגים?".

ח"כ עיסוואי פריג' הוסיף, "אם ההצעה הזו תעבור, כל משרה שמיועדת לאוכלוסייה הערבית תלך לדרוזים. זו בושה".

לאחר ההצבעה התברר כי האופוזיציה הצביעה עם הקואליציה ואילו הקול החרדי פוצל כשחברי ש"ס שנכחו במליאה תמכו בהצעת החוק ואילו חברי יהדות התורה העדיפו שלא להצביע, תוך הפרה של המשמעת הקואליציונית.

ח"כ יוגב אמר לאחר ההצבעה כי "תיקון זה הינו תיקון חברתי מתבקש שיעודד השתלבות הוגנת בחברה הישראלית, ושואף ליצור צדק והוגנות חברתית, כלפי אלה שבחרו לשרת".

"שירות בצה"ל הוא הצהרת נאמנות למדינת ישראל. מדינת ישראל אינה רק זכויות, היא כוללת גם חובות, בהן בראש ובראשונה שותפות במאבק על שמירת בטחון המדינה ואזרחיה. לכן, בעת אשר המדינה מעניקה העדפה מתקנת לבני מיעוטים בשירות המדינה, חלה חובה לתגמל את אלו שבחרו לקשור את גורלם עם מדינת ישראל בקשר דמים, מסכנים עצמם עבור המדינה ותושביה. לכן, אני מברך על קידום החוק בוועדה ומבטיח לפעול ולקדמו על להעברתו באופן סופי במליאת הכנסת", הוסיף יוגב.

יו"ר תנועת "אם תרצו" מתן פלג שתנועתו יזמה את הצעת החוק, הוסיף כי "חיזוק ועידוד בני מיעוטים הפועלים להשתלבות בחברה הישראלית, הוא תנאי להמשך קיומה של ישראל כמדינה ציונית-יהודית ודמוקרטית. כדי להמחיש זאת, חלה עלינו החובה ליצור תמריצים אמיתיים לאלו המשרתים בצה"ל ובשירות אזרחי לאומי ולא להסס להעלותם על נס, ביחס לקוראים לבדלנות ולמלחמה במדינת ישראל".

פלג הדגיש, "העמדת בני המיעוטים המהווים סמל להשתלבות בראש סולם ההעדפה המתקנת הוא צעד מתבקש ובסיסי ביותר למען עידוד ההשתלבות וחיזוק היחסים החברתיים בארץ. מדינה הרוצה לשרוד במזה"ת לא יכולה להתייחס בשוויון נפש ובאדישות כלפי כלל המרכיבים הרוצים בטובתה. זהו יום היסטורי שיהווה נדבך נוסף בקירוב בני המיעוטים לחברה הישראלית."

הח"כים יוגב ועמאר יוזמי החוקחזקי