שוקולד חברתי – יש דבר כזה

במעמד שגרירת אקוודור נחנך בבית שמש מיזם חברתי בו נוער בסיכון מתמחה בהכנת שוקולד ומפעיל בוטיק שוקולד.

שמעון כהן , י"ג בסיון תשע"ח

עתיד מתוק
עתיד מתוק
צילום: שוקולטים



טוען....

אקוודור היא יצואנית קקאו עולמית. במעמד שגרירת אקוודור הושק בבית שמש בשבוע שעבר מיזם שוקולד חברתי שהוקם על ידי רשת הגרעינים התורניים 'שעלים': בוטיק שוקולד שאותו יתפעלו בני נוער מתושבי העיר. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם מנהלת הבוטיק, אפרת כהן.

כהן מספרת כיצד בחרה בתקופה האחרונה החלה בפעילות אינטנסיבית לקידום המיזם החברתי החדש, לאחר שנים ארוכות שבהן היא "בעסקי המתוקים", כהגדרתה.

"הבוטיק לא נועד למטרות רווח. לא מרוויחים ממנו כסף למעט העבודה שהילדים אמורים למכור את השוקולד שלהם בשלב שיגיעו להתמקצעות. מהשוקולד הזה הילדים ירוויחו תמלוגים שאינם כסף, כי כקטינים אסור להם לקבל שכר".

על מהות העבודה של הצעירים מספרת כהן כי אלה יתמקצעו בכל שלבי ההכנה, החל משלבי הייצור ועד לשלבי השיווק האריזה והמכירה. "החלום שלנו הוא להגיע לכמה שיותר מקומות שהילדים יהיו גאים בעצמם, בהצלחות שלהם ובייצור שלהם. זה הרעיון של בוטיק השוקולד שלהם".

את כהן אנחנו תופסים לפני פגישה עם מנהלת קניון שישווק את השוקולד, והיא נשאלת כיצד מגיבים בעלי העסקים שהרעיון מוצג בפניהם. האם הרעיון החברתי קורץ להם, או שהם מעדיפים לדבר ביזנס ולהשאיר את החברתיות לבוטיק ולמה שמתרחש בו.

"כשנכנסתי לנעליים של ניהול הבוטיק כל אדם שפגשתי בדרך, החל מהגרפיקאית דרך היועצת שיווקית, יוצר סרטון התדמית ואחרים, כולם מתרגשים מהעובדה שיש כאן נוער בסיכוי שמקבל אפשרות להצליח בתחום כלשהו. אין מי שלא מתרגש מזה. זה נותן להם תקווה, להגיע לחוויית הצלחה במקום לא לעשות כלום. מספיק שנוציא אחר שיהיה שוקולטייר שישתלב במקום כלשהו כבר הצלחנו".

ומה לגבי הנוער עצמו? איך הם מגיעים אליה? "הם מגיעים אלי דרך 'שעלי תקווה' שזו עמותה שהקימה את הבית החם בבית שמש שבמתחם שלו הקמנו את הבוטיק. מדובר בנוער שמגיע דרך הרווחה באופן קבוע לבית החם ופעם בשבוע הם נפגשים איתי".

"מדובר בנוער שרשום לבתי ספר ולא ממש מגיע, נוער שהצליח להסתבך עם בחירות לא נכונות שעשו בחיים שלהם, נוער שהבוטיק יכול לתת להם תקווה מתוקה", מוסיפה כהן ומספרת. באשר לניסיון האישי שלה בעבודה מול נוער היא מעירה כי "מעבר להיותי שוקלטיירית אני מורה לאמנות כבר הרבה שנים. הקשר שלי עם ילדים ונערים הוא על בסיס יומיומי ולומדים עם הזמן לזהות מצוקו. אני לא ממטפלת ולא וסמכת לטפל בנערים מבחינה טיפולית, אבל לומדים לזהות מצוקות. מעבר לזה יש לנו ליווי של עובדים סוציאליים".

"אני חייבת להודות שאני מעדיפה לא לדעת הרבה פרטים על ילדים שמגיעים אליי, לקבל אותם נקיים ולתת לשוקולד לעשות את שלו, והשוקולד עושה את שלו".

כהן מספרת עוד כי הייצור של השוקולד כבר החל וביום חמישי כבר יצא משלוח ראשון עם נציג לארה"ב, עובדה שהוסיפה תחושת גאווה לא מבוטלת לילדים.

הציבור הרחב שיקבל את השוקולד אליו יידע שמקורו במיזם החברתי. "על האריזה מופיע מיתוג, נכתב שהמייצרים הם הנוער המיוחד שלנו שאנחנו מאוד גאים בהם. כדי להחזיק את הפרויקט הזה באוויר אנחנו מזמינים את הציבור הרחב לסדנאות שאני מעבירה לציבור הרחב, לומדים לייצר פרלינים מההתחלה ועד הסוף ובכסף מחזיקים את הבוטיק".