חשוב להקפיד:
תזונה נכונה לקראת צום יום הכיפורים

רבקי הררי – מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה ב'הדסה' עין כרם, מסבירה איך ומה אוכלים לפני הצום, בסעודה מפסקת וגם אחרי הצום.

רבקי הררי , ח' בתשרי תשע"ט

מילות הקסם בסיום הצום: הדרגה ומתינות
מילות הקסם בסיום הצום: הדרגה ומתינות
צילום: ISTOCK

ישנם כמה דברים שיכולים לסייע על מנת לעבור בקלות יותר את צום יום הכיפורים.

מומלץ לשים קנקן מים או תה צמחים ללא סוכר במקום נגיש ולהקפיד לשתות כל היום.

מומלץ להפחית את כמויות הקופאין יומיים שלושה לפני הצום כדי למנוע כאבי ראש הנובעים מחסר קופאין. קופאין נמצא בקפה, תה קולה ומשקאות אנרגיה.

ביום תחילת הצום רצוי לחלק את הארוחות ל 3-4 ארוחות קטנות. ארוחות גדולות אינן מקלות על הצום, אלא גורמות להרגשת כובד.

רצוי לא לאכול מזון מתובל מידי.

במשך היום מומלץ לאכול ארוחת בוקר ולהקדים ולאכול ארוחת צהריים קלה בשעה מוקדמת מבדרך כלל קלה ולאכול ארוחה מפסקת.

בסעודה המפסקת מומלץ לאכול פחמימות מורכבות כדוגמת פסטה, בטטה, אורז מלא, כוסמת, וקטניות. פחמימות אלו מקטינות את הפרשת האינסולין ותחושת הרעב.

אכילה מרובה של פחמימות פשוטות כמו מזון העשיר בסוכר תגרום לעלייה ברמות הסוכר בדם ותגביר את תחושת הרעב.

לצד הפחמימות יש לאכול מקור חלבון כמו דג או עוף או מקור צמחי ושומן בכמות מוגבלת. תוספת של החלבון והשומן יגרמו להאטה בריקון הקיבה ויתרמו להרגשת השובע.

מומלץ להימנע משתיית אלכוהול

שבירת הצום:

מילות הקסם בסוף הצום הן הדרגה ומתינות. למרות ששעות רבות דמיינתם לטרוף כל מה שעובר בדרכם, שתו ואיכלו בהדרגה.

בתום הצום חשוב לשתות נוזלים עם פחמימות זמינות כדוגמת שתייה ממותקת או מיץ פירות או תה עם סוכר. לצד השתייה מומלץ לאכול עוגה יבשה, בייגלאך,ביסקוויט או פרי. שימו לב לשתות ולאכול באיטיות, שתייה ואכילה במהירות עלולים לגרום לתחושת בחילה.

כעבור כחצי שעה עד שעה מומלץ לאכול ארוחה קלה.

הארוחות - המפסקת וזו של תום הצום אינן צריכות לספק את כמויות האנרגיה של יום שלם. כאמור, ארוחות גדולות אינן יעילות ולא יביאו להקלה אלא ההיפך.