מפכ"ל המשטרה: פגיעה בתקציב

הועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ שלי יחימוביץ, קיימה היום דיון בהשתתפות מפכ"ל המשטרה רנ"צ רוני אלשיך ומבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא בנושא התמודדות משטרת ישראל עם החזקת אמצעי לחימה לא חוקיים ואירועי ירי ביישובי החברה הערבית.

הדיון נערך בצל הדו"ח החמור של מבקר המדינה שפורסם באוגוסט השנה ולפיו מאז שנת 2000 הגיע מספר הקורבנות בחברה הערבית כתוצאה מאלימות ל-1,236.

אף כי מדובר ב 20% מאזרחי המדינה, שיעור המעורבים בעבירות אלימות ובתיקי רצח מקרב החברה הערבית נע בין 40% ל-50%, ושיעור המעורבות שלהם באירועי ירי היה 95%. בדבריו היום בוועדה, חשף מפכ"ל המשטרה רנ"צ אלשיך בוועדה כי קוצצו 400 מיליון שקלים מהתוכנית למיגור הפשיעה במגזר הערבי.

יחימוביץ אמרה, "קיצוץ ברוטאלי של 400 מיליון ש"ח בתוכנית הממשלה למיגור האלימות ולהתמודדות עם כמויות האמל"ח האדירות במגזר הערבי - חמורה ביותר, ובצדק רב הביע המפכ״ל את מורת רוחו ואת דאגתו מהקיצוץ. הדברים מקבלים משנה תוקף נוכח התפארותו אתמול של ראה״מ, על השקעה במגזר הערבי, אשר היום מתברר כי הייתה שקרית וריקה מתוכן. ריבוי האמל״ח והפשיעה במגזר הערבי הוא בעיה לאומית חריפה, אך לשיטת נתניהו אין צורך לפעול לפתרונה, די בנאום".

יו"ר הוועדה הוסיפה: "קרבנות האלימות במגזר הערבי הם אזרחים ערבים חפים מפשע, ובדרך כלל לא יהודים, כפי שחלק נוטים לחשוב. אני מניחה שלו היה מדובר בקורבנות מהאוכלוסייה הכללית, הסיפור היה מוגדר כבר כאירוע טרור, והיינו רואים גיוס מלא של כל הגופים והמשאבים למיגור התופעה. יחד עם זאת, המפכ"ל הציג כאן נתונים של שיפור משמעותי מאוד בזמן קצר, ויש לשבח אותו על כך. מקומם ונורא ללמוד שהממשלה מקצצת במחי יד מאות מיליוני ₪ מכבשת הרש הזו, שמחירה יהיה המשך האלימות והקורבנות".

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא אמר בישיבה: "ערך קדושת החיים הוא החשוב יותר והוא זה שצריך להנחות כי חייו של כל אזרח בכל מקום חייבים להישמר. פרט לדו"ח זה, אנו בעיצומה של עבודת ביקרות על המשילות בנגב וחלק מהנושאים לגבי החברה הערבית שקושרים לדו"ח מיגור הפשע בחברה הערבית, יבואו לידי ביטוי בדו"ח שיפורסם בקרוב".

המפכ"ל רנ"צ רוני אלשיך הציג בוועדה נתונים ולפיהם חלה ירידה ניכרת במקרי רצח ובאירועי הירי בחברה הערבית.

"אם יש גורם במדינת ישראל שחולל מהפכה בחברה הערבית זה המשטרה. לדוגמא, יש ירידה מ77 מקרי רצח בשנה שעברה ל40 בשנה זו. יחד עם זאת אני חרד מהעתיד מבחינה תקציבית: לא רק שקיצצו לנו 400 מיליון ב-2018, 2019 לא נראית טוב, ו-2020-2021 תלויות באוויר לחלוטין. אי אפשר לעשות את השינוי ביום אחד; גם אי אפשר להעביר מגנט ענק שיאסוף אליו באחת את כל כלי הנשק. התחלנו בתכנית שכל האינדיקטורים מעידים כי היא בכוון הנכון: יש פריצת דרך ויש מומנטום. אם רוצים לשמור עליהם – יש לתקצב מחדש את 2019-2020".

מפכ"ל המשטרה קומם כנגדו כמה ח"כים בוועדה כשאמר שהמשטרה לא יכולה להתייחס לכל מי שעובר על החוק כעבריין, "אם אנחנו נתייחס לעבריין בכל מי שיורה בחתונה, נמלא את בתי הכלא אבל זה לא אומר שאפשר להשלים עם זה. אנחנו מפרידים בין סכסוך בין העבריינים לבין שינוי נורמות הציות לחוק. תחשבו מה זה עושה לילד כשהוא רואה לובשי מדים נכנסים לחתונה ועוצרים בן אדם?? לא בכל מקום ניתן לפעול בשיטת אכיפה. אנחנו משנים את הנורמה הזאת של ירי בחתונות שהביא לאמל"ח כאורח שגרה".

המפכ"ל אמר כי בכל הדרום בשבועות האחרונים לא היה כל אירוע ירי בחתונה, "אנחנו מכירים ויודעים על כל חתונה וכל חתן חותם שאין ירי וגם השייחים לא מופיעים בחתונות כאלו". חה"כ עאידה תומא סולימן אמרה: "אתה המפכ"ל מסתכל עלינו בעין סטראוטיפית ולכן זו התוצאה. אירוע ירי זה לא חלק מהתרבות שלנו. הבעיה זה המנטליות של המשטרה ולא המנטליות של האזרחים".

ח"כ אחמד טיבי אמר, "כאשר בנתניה אתם מתייחסים אחרת לאזרחים, אתם יודעים להיות אפקטיביים אבל במגזר הערבי, המשטרה מתייחסת לאזרחים כחשודים".