הפגנת מטפלות סיעודיות. ארכיון
הפגנת מטפלות סיעודיות. ארכיוןצילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

שר האוצר משה כחלון ושר העבודה והרווחה חיים כץ סיכמו על תוספת כוח אדם לטובת יישום הרפורמה להגדלת שעות הסיעוד לקשישים.

הרפורמה נכנסת לתוקפה כמתוכנן החודש (נובמבר 2018), וכחלק מהיישום יתווספו מיידית 101 תקנים. למעלה מ- 100 תקני כוח אדם נוספים יתווספו בהמשך יישום הרפורמה.

לדברי שר האוצר משה כחלון, "העלויות הגבוהות של טיפול סיעודי עלולות למוטט משפחות שלמות. האחריות שלנו כמדינה לתת רשת בטחון כלכלית לאותם קשישים סיעודיים ולבני משפחותיהם שעובדים קשה ומשלמים מסים כל חייהם. אני מברך על ההסכמות עם שר הרווחה שיאפשרו לרפורמת הסיעוד לצאת לדרך. יותר מדי משפחות חיכו יותר מדי שנים לרפורמה הזו, ואנחנו נעשה הכול כדי לוודא שתצליח".

שר העבודה והרווחה חיים כץ ציין, "אני מברך על ההסכמות עם שר האוצר. הגדלת שעות הסיעוד תסייע בשיפור השירות לאזרחים הוותיקים. רמת הזכאות הגבוהה תגיע לכ-5000 ש"ח ותקל בנטל הכלכלי על בני המשפחה של החולים הסיעודיים".

עיקרי הרפורמה:

נוספו רמות נוספות לקצבת הסיעוד. הקצבה תשולם מעתה לפי 6 רמות זכאות (במקום 3), כדי להתאים באופן מיטבי את שעות הסיעוד למצב התפקודי של מקבל הקצבה.

עד היום ניתן היה לקבל בין 9.75 שעות טיפול בשבוע ל-22 שעות למי שמעסיק עובד ישראלי (או 18 למעסיק מטפל זר). ברפורמה החדשה יוכלו לקבל בין 5.5 שעות טיפול שבועיות ל-28 שעות למי שמעסיק עובד ישראלי (או 24 שעות למעסיק מטפל זר).

בשנת 2021 עם ההבשלה המלאה של הרפורמה, יגיע מספר שעות הטיפול ברמה הגבוהה עד ל- 30 שעות שבועיות למטפל ישראלי ו- 26 שעות לעובד זר.

בכל רמות הקצבה יוכלו הזכאים לקבל קצבה בכסף. ברמת הקצבה הנמוכה (רמה 1) אפשר לקבל את מלוא הקצבה בכסף 1,407 ₪ בחודש.

בשאר רמות הזכאות (רמות 2 עד 6) יוכלו הזכאים להחליף עד 4 שעות טיפול שבועיות בקצבה בכסף – שמזכים ב-819 ₪ בחודש, או עד שליש מהקצבה באישור של עובד סוציאלי. את שאר הקצבה הם יוכלו לקבל בשירותים כמו: טיפול אישי בבית, ביקור במרכזי יום, לחצן מצוקה, מוצרי ספיגה ושירותי כביסה.

לראשונה, יתאפשר להעסיק בן משפחה כמטפל. מי שמעסיק מטפל צמוד, עובד זר, יוכל לקבל את כל הקצבה בכסף, שברמה הגבוהה תגיע ל-4,912 ₪ (במקום 3,610 ₪ כיום).