הגבלות נוספות. בתי הדין הרבניים
הגבלות נוספות. בתי הדין הרבנייםצילום: דוברות בתי הדין הרבניים

ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת אישרה היום (שלישי) לקריאה ראשונה את הצעת החוק שיזמה ח"כ רויטל סוויד להקמת מרשם של סרבני גט שיהיה פתוח ברשת האינטרנט.

הצעת החוק נועדה להוסיף להגבלות אותן מוסמך בית דין רבני להטיל על סרבן הגט, סמכות להורות בצו על פרסום ברבים של שמו ותמונתו, בין היתר באתר אינטרנט שייועד לכך. עוד מוצע כי פרטיו של הסרבן יימחקו מהמרשם לאחר קיום פסק הדין לגירושין, כלומר מתן הגט.

יו"ר הוועדה חה"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) ציין, "לחוק חשיבות גדולה מאוד, במאמץ לשחרר את העגונות. יש פה היבט של השלכות הפרסום אך אני סבור שהמנגנון מאוזן".

חה"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) הסבירה, "מסורבת גט מוצאת עצמה כלואה בנישואין חסרי תוכן, רובן לא יכולות להוליד ילדים כי בשנות שיא הפריון שלהן הן לא מקבלות את הגט. בניגוד לגברים שמקבלים היתר להינשא בשנית לעיתים, לנשים אין אפשרות כזו. ביה"ד עדיין לא משתמש ביכולתו לבטל נישואין מעיקרם ולכן יש את צווי ההגבלה. סרבני הגט מציגים בקהילה פסאדה של בני זוג מושלמים וכאשר המסיכה שלהם נחשפת, רואים כיצד זה מטלטל אותם ומביא אותם לתת את הגט לאישה. לכן, כמו שיש מרשם פושטי רגל, נייצר מרשם סרבנים".

לדבריה, "עד היום בתי הדין השתמשו בחשיפה כזו רק כלפי בודדים והצעת החוק תאפשר את חשיפת כל מי שביה"ד יחליט בהתאם לנסיבות ורצון העגונה. לא עושים פה שיימינג לאף אחד ברגע שיש עבריין, חושפים את האמת. כשאדם מתעמר בבת זוגו הוא מביא את הפרסום על עצמו. בנוגע לילדים, לביה"ד יש שיקול דעת מלא לאחר ששמע את מסורב הגט להחליט אם יש מקום לפרסום השם. על משרד המשפטים לקחת אחריות להסיר את הפרטים מהאינטרנט ברגע שהסרבן חזר בו".

עו"ד הרב שמעון יעקובי, יועמ"ש בתי הדין הרבניים, ציין "גם היום יש לנו סמכות להורות על פרסום ברבים של שמו ותמונתו של סרבן הגט ועשינו זאת במקרים נדירים של בריחה לחו"ל, ונדירים עוד יותר כשהסרבן היה בישראל. יש להניח שיותר בני זוג מסורבי גט יפנו לביה"ד לשקול את הסנקציה. למיטב ידיעתי ביה"ד לא הורה עד כה לפרסם פרטיה של אישה סרבנית וראוי לקבוע אמצעי כפייה מדודים באופן שוויוני בין נשים לגברים. ממילא כשמדובר על צו הגבלה כלפי אישה נדרש שיקול דעת נוסף שלא קיים בנוגע לגברים, של נשיא ביה"ד הגדול והדבר מספק הגנה לנשים. אם החוק יאושר כהוראת שעה זה יצמצם את הסמכות הנתונה היום לביה"ד. חלק מהמחיר שאדם צריך לקחת בחשבון הוא שפרטיו נמצאים במרשתת. זה בוודאי שיקול שביה"ד ייקח, שזה צעד אל חזור. הנוסח של הצעת החוק מאוזן דיו".