יהדות התורה
יהדות התורהצילום: דוברות יהדות התורה

סקר של מכון גיאוקרטוגרפיה שהזמינה תנועת הנשים החרדית "נבחרות", חושף את הסדקים הראשונים בעמדה החרדית הקלאסית לגבי ייצוג לנשים בכנסת, ומצביע על שינויי העומק שעוברת החברה החרדית.

על פי ממצאי הסקר, כ-40% מהנשים החרדיות וכשליש מהגברים החרדים מתנגדים להדרת נשים וטוענים כי לא יצביעו למפלגה שמדירה נשים.

בתשובה לשאלה האם יצביעו למפלגה שאוסרת על נשים להתמודד על מקום ברשימתה ציינו 39% מהנשים החרדיות כי לא יצביעו למפלגה כזו, כאשר 19% אמרו כי "בטוח שלא יצביעו" למפלגה כזו ו-20% נוספות "חושבות שלא" יצביעו לה.

נתון מפתיע מראה כי גם 33% מהגברים החרדים מצהירים כי לא יצביעו למפלגה שמדירה נשים, כאשר 17% אמרו "בטוח שלא" ו- 16% נוספים "חושבים שלא". בסך הכל, 79% מהציבור הישראלי מצהירים כי לא יצביעו למפלגות שאוסרות על נשים להתמודד- קרי המפלגות החרדיות.

את ניצני השינוי שמתחילה לעבור החברה החרדית ניתן לראות בתשובה לשאלה האם יהיו מעוניינים לראות אישה חרדית בכנסת, כאשר 15% מסך הנשאלים החרדים השיבו כי הם מעוניינים לראות נשים חרדיות כחברות כנסת.

בקרב כלל האנשים שציינו כי הם שוקלים להצביע למפלגות החרדיות (כולל מצביעים מסורתיים ומצביעים דתיים לאומיים) ניתן לראות כי התמיכה במועמדות של אישה חרדית גדל בצורה משמעותית כאשר 41% מבין אלו שהביעו נכונות להצביע למפלגה חרדית מעוניינים לראות אישה חרדית בכנסת ישראל.

מתברר כי הרצון לראות אישה חרדית בכנסת ישראל חוצה את כל קבוצות החברה הישראלית. בתשובה לשאלה האם היית רוצה לראות נשים חרדיות כחברות כנסת, השיבו 59% מהנשאלים כי ירצו לראות נשים חרדיות בכנסת. 27% השיבו כי הם מאוד רוצים ו-32% נוספים השיבו כי די רוצים, לעומת פחות מרבע שמתנגדים.

בקרב מצביעים שמגדירים עצמם כחילונים מדובר על לא פחות מ65% מהנשאלים. אגב, מדובר בתובנה מעניינת עבור מפלגת ש"ס אשר בונה על הקולות המסורתיים והדתיים לאומיים, כאשר אחוזי התמיכה הגבוהים בקרב קבוצות האוכלוסייה השונות מוכיחים כי ש"ס תרוויח משילוב של אישה חרדית ברשימה.

בתגובה לממצאי הסקר אומרת אסתי שושן, מייסדת ומנכ"לית תנועת "נבחרות", כי "הנתונים מוכיחים כי המודעות החברתית להדרת הנשים במפלגות החרדיות נמצאת במגמת עלייה. הגיעה העת לתת לנשים חרדיות את הזכות להיבחר לכנסת במסגרת מקומנו הטבעי- המפלגות החרדיות, ולאפשר ייצוג ל-50% מהאוכלוסייה החרדית.

"האישה החרדית מפרנסת את הבית ומאפשרת לבעל ללמוד תורה ולגדול בתורה, ורואה בכך ערך גדול. לצד זה, מגיע לאישה החרדית לקבל ייצוג בכנסת ובכך להביא לידי ביטוי את ערכיה ואת הנושאים החשובים לה, את הסוגיות החברתיות הבוערות שנשים ואמהות חרדיות מתמודדות איתן שעד היום לא זכו לקבל ייצוג בכנסת ישראל".