אלו המטבחים הטובים ביותר באוגדת איו"ש

כל נגד מטבח באיו"ש חיכה לרגע הזה - מאות חיילים ייכנסו לחדר האוכל בבסיס ויגלו חגיגה ענקית של צבעים וטעמים שהוכנה במיוחד בשבילם.

תומי שטוקמן, אתר צה"ל , י"א בניסן תשע"ט

חטמ"ר שומרון
חטמ"ר שומרון
צילום: דובר צה"ל

על תחרות המטבחים של יהודה ושומרון גילינו בהפתעה גמורה - ברגע שנכנסנו לחדר האוכל בבסיס חטמ"ר שומרון. כשמוזיקה יוונית מתנגנת ברקע, וצוות המטבח מפוזר בין עמדות סנדוויץ' טוניסאי, דגים, סלטים וירקות בתנור - הבנו שהגענו ליום חגיגי במיוחד.

"החיילים לא הפסיקו לצלם, לשלוח לחברים ולהעלות לסטורי", מתגאה נגד המטבח של חטיבת שומרון, רס"ר מאיר טויטו, "אנחנו משתדלים כל ארוחה מחדש לעשות תחרות עם עצמנו וכל הזמן לשנות כדי לשמור על רף גבוה במטבח עבור החיילים, אבל התחרות ללא ספק הוציאה מאיתנו משהו אחר - המטרה עכשיו היא להצליח לשמור על האיכות לאורך זמן".

חטמ"ר מנשה
צילום: דובר צה"ל

אז לא נשאיר אתכם יותר מדי במתח, הרי התוצאות של תחרות המטבח הטוב ביותר באיו"ש:

מקום ראשון בבית הגדודים הסדירים - גדוד רותם מחטיבת גבעתי (מפג"ד חרסינה)

מקום ראשון בבית מג"ב איו"ש - גדוד המערה בגזרת יהודה

מקום ראשון בבית גדודי המילואים - גדוד 8101, חטיבה 3

ובליגת מטבחי העל:

מקום ראשון - חטמ"ר בנימין

מקום שני - חטמ"ר יהודה וגדוד 636

מקום שלישי - חטמ"ר עציון

המטבחים שקיבלו תעודות הערכה:

תעודת הערכה והוקרה - מפאו"ג איוש

תעודת הערכה של טיפול מסור בגדודי המילואים - חטמ"ר אפרים וחטמ"ר שומרון

טיפול בגדודי התע"ם - חטמ"ר מנשה

חטמ"ר יהודה
צילום: דובר צה"ל

"לפני שלושה חודשים בערך, התחלנו לעשות ביקורות מקיפות לתזונה במטבחים בכל האוגדה", מעיד רס"ם רפאל דיין, קצין המזון של אוגדת איו"ש ואחראי התחרות, "בדקנו כל מטבח מא' עד ת' - וכולם קיבלו ציונים. לאחר שדאגנו להשוות את אלו שקיבלו את הציונים הנמוכים יותר לרף האוגדתי, החלטנו לעשות בדיקה נוספת ולהתמקד בשלושה נושאים - חוות הדעת של החיילים, איכות המזון - מרמת התפריט עד מקצועיות הבישול וניקיון המטבח".

קצין המזון האוגדתי נתן למטבחים בכלל האוגדה הוראה ברורה אחת לקראת הביקורת השנייה, שהפכה בתהליך ל"ליגת מטבחי העל של יהודה ושומרון" - תשתוללו, תפנטזו, ותלכו עם זה עד הסוף. "עודדנו את הבסיסים לעשות כמו הפנינג לחיילים, ובישורת האחרונה באמת ראינו ימים משוגעים, תפריטים שנבנו עם חשיבה מחוץ לקופסה, ומי שנהנה מכל הפרויקט זה בראש ובראשונה החיילים".

הליגה התחלקה לארבעה "בתים" - גדודי מילואים, מג"ב איו"ש, גדודי תעסוקה מבצעית בסדיר, ומטבחי החטיבות המרחביות. "הכנסנו את כל סיפור הליגה כי אנחנו יודעים שאנשים הם תחרותיים מטבעם, ותחרות מובילה אותנו להיות טובים יותר", מסביר רס"ם דיין, "לקחתי כשותף לדרך את רנ"ג (מיל') אליעזר אבוטבול, איש מילואים של האוגדה, וסחפנו אחרינו את כל החטמ"רים - אפילו מג"דים וקציני לוגיסטיקה חטיבתיים באו להגיש אוכל בשביל הצלחת האירוע".

חטמ"ר עציון
צילום: דובר צה"ל

"כל מנהל מטבח לקח את היצירתיות שלו ויצר קונספט ייחודי", מספר רס"ם פרדי פיטוסי, נגד המטבח של חטמ"ר עציון, "התאריך היה ידוע לנו מראש וכל אחד עשה סוג של מופע - אני הלכתי על אוכל בסגנון מרוקאי, החל מהמנות שהוגשו ועד ללבוש של צוות המטבח שלי".

"זה היה אחד הימים הכי מהנים שהיו לי בשירות", הוא מוסיף, "הייתה מוזיקה במטבח, כולם היו לבושים בגלביות ותרבושים, הייתה אווירה טובה ממש. לרגע החיילים לא הבינו מה קורה - ותוך דקות הם כבר זללו ופרגנו".

רס"ר טויטו מחטיבת שומרון מספר על השפעת האירוע על כלל צוות המטבח בחטיבה: "אני חושב לאמץ את מסורת ההפנינגים הזו כמשהו שיקרה אצלנו פעם בחודש - זה השפיע רק לטובה גם על הצוות שלי וגם על החיילים", הוא משתף.

חטמ"ר בנימין
צילום: דובר צה"ל

"האירועים האלו הכניסו את כולנו לתחרותיות", מספר רס"ר פיטוסי מחטיבת עציון, שגם זכה השנה בהצטיינות רמטכ"ל על השקעתו בתפקיד, "עם זאת, בסוף זכרנו כולנו לאורך התחרות שהמטרה שלנו היא להכתיב את איכות האוכל לחייל בשגרה - מבחינת טיב המזון, הניקיון, הסדר ומקצועיות ההגשה", הוא מדגיש, "אני מרגיש שגם ההצטיינות שקיבלתי מעידה על עבודה מאומצת ויומיומית שלי ושל הצוות שלי, שרק השתקפה בנוסף בתחרות עצמה".

"המטבח הראשון שבדקנו, למשל, לא הבין את סדר גודל האירוע, וערך ארוחת צהריים רגילה כשהגענו לבדיקה", צוחק רס"ם דיין ונותן ספוילר קטן, "אבל כשהתחרות התחילה באמת והתמונות התחילו לרוץ בקבוצות, צוות המטבח המדובר הבין באמת מה קורה סביבו וביקש להיבחן שוב, כשבפעם הבאה שבאנו לבדוק אותו הוא הפציץ ממש. אולי זה אפילו ישתקף בתוצאות".

רס"ם דיין מסכם את התחרות כיריית פתיחה לתהליך התעצמות והתפתחות של כלל תחום המטבחים באוגדה: "ציוני הביקורות והרף האוגדתי בתזונה עלו משמעותית", הוא קובע, "עליית הרמה תבוצע באמת כאשר ארוחות שוברות שגרה יאומצו כמנהג בחטיבות, בלי שום קשר לתחרות ופרסים".

מפאו"ג איו"ש
צילום: דובר צה"ל