הצוות שטיפל ביולדת
הצוות שטיפל ביולדתצילום: דוברות סורוקה

צעירה בשנות השלושים לחייה, בשבוע ה-35 להריונה, הובהלה לניתוח קיסרי דחוף בבית החולים סורוקה עקב צירים תכופים ולאחר ארבעה ניתוחים קיסריים קודמים וחשד לשילייה נעוצה.

לקראת סיום הניתוח ותוך כדי סגירת הרחם התריעו המרדימים על קריסת נשימתית של היולדת. בהמשך הבחין הצוות בבעיית קרישה ומדימום בלתי נשלט, אחד הסימנים לתסחיף מי שפיר.

פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' בסורוקה, מסביר: "תסחיף מי שפיר הוא אחת הסכנות הגדולות והקשות שאורבות ליולדות ולעוברים. זוהי תסמונת שמתרחשת עקב חדירה של נוזל מי השפיר (שמכיל חומרים שזרים לאם, שכן המקור שלהם הוא בעובר) לתוך מחזור הדם של האם. הדבר גורם לקריסת מערכות הגוף כולל מערכת הדם־לב־ריאה, כפי שאירע במקרה זה".

תסחיף מי שפיר הוא אירוע נדיר אך קטלני. כיום הוא קוטל קרוב ל־50% מהיולדות שלוקות בו וכ־30% מהיילודים. בין גורמי הסיכון לתופעה: גיל (בעיקר יולדות מעל גיל 40), רעלת הריון, בעיות שונות בשליה, היסטוריה של לידות קשות.

צוות רב מקצועי טיפל ביולדת ונאבק על חייה ועל חיי העובר. הצוות כלל גינקולוגים, מרדימים והמטולוגים. במהלך הניתוח הקיסרי טופלה היולדת בתמיסת אינטרליפידים. מדובר בטיפול חדשני, שתפקידו לנטרל את התופעות הטרגיות של תסחיף מי שפיר.

תסחיף מי שפיר נכנס לכלי הדם של היולדת וגורם לחסימה במערכת הלב והריאה של היולדת. ברגע שהתמיסה מוכנסת תפקידה לספוח את מי השפיר ולנקות גם את הפסולת שנכנסה לתאי הלב. תמיסת האינטרליפיד ניתנת לוריד מיד עם גילוי התופעה וכעירוי מתמשך. זאת כמובן בנוסף לאמצעי החייאה אחרים במידת הצורך.

העובר חולץ במצב תקין והיולדת הועברה ליחידה לטיפול נמרץ כללי במצב קשה. לאחר שיפור במצבה היא הועברה למחלקת יולדות ב' ושם נפגשה לראשונה עם תינוקה. היולדת ותינוקה חשים בטוב והיא צפויה להשתחרר בקרוב.