כל מה שאתם צריכים לדעת על שיש למטבח

אחד האלמנטים החשובים בכל מטבח הוא השיש. השוק מציע מגוון סוגים וחגיגת מחירים.

תגיות: מטבח מחירים
ערוץ 7 , כ"ד בניסן תשע"ט

שיש. אילוסטרציה
שיש. אילוסטרציה
צילום: יח"צ

כאשר באים לתכנן מטבח, הפרטים הקטנים משמעותיים – אבל דווקא אחד האלמנטים העיקריים, זה שייתן את הטון העיצובי לכל היתר הוא בחירה מתאימה של שיש למטבח.

האם מה שאתם מחפשים הוא את התחושה הטבעית או שדווקא עיצוב בקווים חלקים, כמעט עתידניים, הוא זה שמדבר אליכם?

השיש תופס שטח גדול יחסית במטבח ולכן בחירתו קריטית לאופי המטבח שיעוצב. למרות שמתייחסים ל"שיש", כיום ישנו היצע גדול של חומרים מהם אפשר להרכיב את אותם משטחי עבודה: אבן גיר, שיש טבעי, קוורץ ופולימרים מלאכותיים, משטחי עץ, קוריאן ועוד היד נטויה.

אם יש כל כך הרבה אפשרויות אז איך בוחרים בין סוגי השיש השונים? לכל קונה שיקולים שונים אבל אפשר בגדול לחלק אותם למספר קטגוריות ראשיות: מחיר, עיצוב, תחזוקה ופרקטיקה. לפני שנצלול לכל אחד מהשיקולים, בואו ונכיר את השחקנים העיקריים בשוק השיש למטבח.

סוגי שיש למטבח – השחקנים העיקריים בשוק

כשמדברים על חומרים עבור סוגי שיש למטבח אפשר לדבר על שתי קטגוריות עיקריות: כאלו שמגיעים ישירות מהטבע ועוברים בעיקר חיתוך וליטוש, וכאלו שהאדם התערב, ערבב, התיך ובאופן כללי – המציא. היתרון (והחיסרון) העיצובי של חומרים טבעיים הוא שאין שני מוצרים מוגמרים זהים. תערובות סינתטיות הן לרב גמישות יותר ומאפשרות ליצור מגוון רחב של צבעים, שילובים וגימורים.

נסקור מספר סוגי שיש, למרות שרק אחד מהם הוא באמת שיש – סלע ימי שעבר התמרה במעמקי כדור הארץ. שלושה מהם סינתטיים: מבוססי קוורץ, פורצלן וחומרים אקריליים (קוריאן), ושלושה טבעיים: אבן גיר, גרניט, ועץ.

שיש קיסר

השחקן הראשון שנדבר עליו ידוע כאבן קיסר. אבן קיסר היא שם של חברה ישראלית שמייצרת משטחי שיש. סדרת המוצרים שבהם היא ידועה היא משטחי עבודה המבוססים בעיקר על קוורץ – אחד המינרלים החזקים והעמידים ביותר בטבע. הקוורץ משולב עם פולימרים ופיגמנטים ליצירת משטחי שיש במגוון רחב של צבעים וטקסטורות. סדרת הקוורץ של אבן קיסר היא אחד מהמשטחים הפופולריים ביותר בישראל. לאחרונה, חברת אבן קיסר מייצרת סדרה נוספת של משטחים למטבח, כאלו המבוססים על פורצלן.

שיש קוריאן

קוריאן הוא בכלל חומר אקרילי סינתטי שהומצא על ידי חברת דו-פונט. מכל החומרים, הוא אולי החומר הקל ביותר לעיבוד ועיצוב ואפילו ניתן לכופף אותו. הוא עמיד וקשיח כמו גרניט ושיש ומכל החומרים הסינתטיים הוא גם היקר ביותר.

שיש פורצלן

פורצלן, או בעברית – חרסינה היא שילוב של שתי מילים: חרס וסין. הסינים היו מי שיצרו לראשונה את התערובת הזו. השיטה שבה מייצרים את שיש הפורצלן למטבח הופכת את התוצאה למשטח עמיד מאד, גם בפני חום, קור ושריטות

שיש שהוא אבן גיר – שיש חברון

נפוצה מאד בארץ, לא רק במטבחים אלא גם בחדרי מדרגות. כיוון שמדובר בחומר טבעי שנחתך ומלוטש להתאים כמשטח עבודה למטבח – כל יישום הוא שונה. שיש חברון הוא זול יחסית לכל סוגי השיש האחרים.

משטחי עץ – בוצ'ר בלוק

לוחות עץ נפוצים בעולם כמשטחי עבודה למטבח, בישראל הם קצת פחות מוכרים. הם עשויים עצים קשים: אורן, בוק, דובדבן או מייפל ובסוגי גימור שונים: משומנים או לא, עם ובלי לכה. הם יכולים להיות מורכבים מפסי עץ קטנים שהודבקו זה לזה או מבלוק בודד והם ורגישים במיוחד לרטיבות. עץ מעניק מראה טבעי וחם למטבח, במיוחד למטבחים שמעוצבים מודרנית בצבעים קרים, ובחומרים כמו זכוכית או נירוסטה.

שיש גרניט

שיש גרניט הוא חומר טבעי הקרוב ביותר לשיש. כמו השיש, גם הוא מגיע ממעמקי האדמה אך בניגוד לשיש מקורו בחלקים היבשתיים. גם כאן, כל יישום הוא ייחודי ושונה ואין שני מטבחים שיכילו את אותו שיש גרניט בדיוק. משטח זה עמיד, חזק ויוקרתי ויכול להגיע למחירים גבוהים.

משטחי נירוסטה

משטחי פלדת אל חלד (נירוסטה) מקנים מראה עיצובי תעשייתי, אבל יש להם יתרונות כאשר הם משולבים באזורי העבודה הכבדים במטבח כמו כיור או חלק ממשטח העבודה: קלים לניקוי, אינם רגישים לחום או שריטות, אינם צוברים חיידקים.

השוואה בין סוגי השיש השונים

מחירים - בתחתית הרשימה נמצא את משטחי העץ ואת שיש חברון. אבן קיסר - קוורץ הוא שיש יקר יותר, ועדיין נמצא בטווח המחירים הנמוך יותר מבין סוגי השיש השונים. מהצד השני של סקלת המחירים נמצא את הקוריאן ואת הגרניט.

תחזוקה - גרניט, פורצלן ונירוסטה עמידים לחומרי ניקוי קשים, האחרים – פחות. עץ, שיש חברון, קוריאן וגרניט ניתן לשייף וללטש אחת למספר שנים על מנת לחדש את המראה שלהם. עץ דורש יחסית הרבה תחזוקה – שימון אחת למספר חודשים או לחילופין הברשה או ריסוס בלכה מתאימה ושיש חברון הוא בעל נטייה להתבקע ולספוח כתמים.

עמידות - משטחים עמידים לחום בהם אפשר להעמיד את הסירים הרותחים ישירות על השיש: שיש חברון, גרניט, פורצלן ונירוסטה, עם היתר כדאי להיזהר ולשים משהו מתחת לסיר. גרניט פורצלן ונירוסטה גם עמידים מפני שריטות. לגבי היתר? הצטיידו נא בקרש חיתוך.

לכל אחד מסוגי השיש למטבח יש יתרונות וחסרונות: זה יכול להיות מחיר, תחזוקה, עמידות או קו עיצובי. עיצוב מטבח יכול להתחיל מבחירה במשטח השיש המתאים, ובניית עיצוב המטבח סביבו או החלטה על שילוב של משטחים ליצירת פינה המשלבת מודרניות ופרקטיות, עיצוב ופונקציונליות.