יהודים בבריטניה
יהודים בבריטניהצילום: רויטרס

שר החוץ הבריטי, דומיניק ראאב, פרסם ברכה מיוחדת ליהודי הממלכה לרגל ראש השנה.

"אני שולח את איחולי החמים לקהילה היהודית בבריטניה ולקהילות יהודיות ברחבי העולם לקראת השנה החדשה. ראש השנה הוא עת מיוחדת להתבוננות פנימה", כתב השר בברכתו.

הוא ציין כי "השנה רבים יציינו 75 שנה לשחרור אושוויץ-בירקנאו וברגן בלזן. אבי גדל בידיעה שבני ובנות המשפחה שהשאיר מאחוריו בצ'כוסלובקיה נטבחו באופן שיטתי בגלל סיבה אחת פשוטה. הם היו יהודים.
אני רוצה להבטיח לקהילה היהודית בבריטניה ובכל העולם: בריטניה מחויבת לבטחונכם, ועומדת לצדכם במאבק נגד גזענות וחוסר סובלנות".

"אני מודה לקהילה על תרומתה שלא תסולא בפז לבריטניה ולמורשת שלנו, ומאחל לכולם שנה טובה ורגועה. שנה טובה וחתימה טובה", סיכם השר הבריטי את הברכה.

אתמול פרס פרנס טימרמנס, סגן הנשיא הראשון של הנציבות האירופית, ברכה לרגל השנה החדשה לכל יהודי אירופי.

"בשם הנציבות האירופית, ברצוני לשלוח את ברכותיי החמות לכל יהודי אירופה, לחבריהם ולבני משפחותיהם, ולכל היהודים בעולם, עם פרוס עליכם שנת תש"פ. מי ייתן ותחגגו את ערב ראש השנה בהנאה מרובה, מוקפים ביקיריכם. שאו ברכה לרגל הימים הנוראים", פתח טימרמנס את מכתבו.

הוא ציין כי "המסורות הנצחיות של ראש השנה מזכירות לנו את ערכי היהדות העמוקים, ומאפשרות לנו לחגוג את המורשת המרשימה שלה ואת תרומתה ליבשת שלנו. אירופה הייתה שונה ללא זיגמונד פרויד, אלברט איינשטיין או סימון וייל, ואילו היהדות הייתה דלה יותר ללא הרמב"ם או רש"י או תאודור הרצל או גולדה מאיר. לכל קהילה יהודית - שמרנית או ליברלית, אשכנזית או ספרדית - המאפיינים הייחודיים שלה, והן אכן שונות זו מזו, אך גם מאוחדות - בכוח, במורשת עשירה ובחיי קהילה מעוררי השראה. הקהילות היהודיות באירופה שונות ומגוונות בדיוק כמו אירופה עצמה".

לדבריו תחילת שנה, מהווה זמן מצויין לחשבון נפש. "ראש השנה מעניק לנו את ההזדמנות לבחון את מצבה של יבשת אירופה: אתגרים כמו שינויים אקלימיים, אי שוויון חברתי והמהפכה הטכנולוגית הבאה מעמידים במבחן את ערכינו ואת נחישותנו. בעולם חסר ודאות, אירופה חייבת להוביל בהגנה על הערכים האוניברסליים".

טימרמנס דיבר על חשיבות המאבק בקיצוניים ובאנטישמיים. "בשנה הבאה עלינו לטובה נציין את יום השנה ה-75 לסיום השואה ולשחרור מחנה המוות הנאצי אושוויץ-בירקנאו, שבו ביקרתי מוקדם יותר השנה, ביום השואה. בביקור זה זכיתי לשוחח עם מאות צעירים על הלקחים שעלינו להפנים, ועל האחריות שעל כולנו לקחת. כמו כן, נציין 30 שנה לנפילתה של חומת ברלין, שהובילה לקיצם של המשטרים הקומוניסטיים, והתרחשה בצמוד למתן החירות ליהודים מעבר למסך הברזל ולאיחוד אירופה".

"החשוב מכול, עלינו להוקיר ולטפח את הדמוקרטיות שלנו ולהגן עליהן. אנו יודעים שבמקום שבו הקיצוניות פורחת, רעל האנטישמיות לא יאחר לבוא. בהסתמך על ההיסטוריה המזעזעת שלנו בשואה, יש לנו אחריות מיוחדת לבלום קיצוניות זו כל אימת שהיא מרימה ראש. אני שמח שהצלחנו להעלות את נושא האנטישמיות במליאה הבלתי רשמית של העצרת הכללית של האו"ם, מתוך הכרה שיש להילחם באנטישמיות ובשנאה בכל העולם".

"יהודי אירופה, במיוחד הצעירים שבהם, מתגאים, ובצדק, בזהותם היהודית. למען אירופה פתוחה וסובלנית, חובה שקולם של היהודים יישמע ושהחיים היהודיים יפרחו. אני מאחל לכם ולכל משפחותיכם שנה טובה ומתוקה", סיכם סגן נשיא הנציבות האירופית את מכתבו.