לא צריך לחכות למחלות ואז להתמודד איתן, אפשר פשוט למנוע אותן
לא צריך לחכות למחלות ואז להתמודד איתן, אפשר פשוט למנוע אותןאיור: יוסי שחר

איך אנחנו כהורים יכולים להכין את הילדים ואותנו להתמודדות עם מחלות החורף? מה אוכלים כדי להתחזק?

לפני שאני מתחיל בטיפים של מזון ואכילה, חשוב לי להסביר שבדיוק כמו שלבורקס וממתקים יש השפעה מצטברת, כך גם למזון מזין ובריא יש השפעה מצטברת.

רכיבי תזונה שונים ידועים כחיוניים למערכת חיסון תקינה, כגון ויטמין C, אבץ ועוד. ויטמין C מצוי בכמות גדולה בגמבה (פלפל אדום), קולרבי, פטרוזיליה, גויאבה, קיווי ולימון, אך הוא נהרס בבישול. אבץ מצוי בכמות גדולה בגרעיני דלעת וחמנייה, באגוזי קשיו ובכל סוגי הזרעים, כאשר הם אינם קלויים ולא מלוחים. אבץ נמצא גם בטחינה משומשום מלא ובפולקע של עוף בכמות יפה. אפשר לטחון למשל זרעי חמנייה ולשמור בקירור, להוסיף לסלט או לממרחים של הילדים בכריכים לבית הספר.

ויטמין A נמצא בירקות כתומים, ירוקים או אדומים מבושלים. ויטמין A יותר זמין לגוף בבישול, במיוחד אם יש בתבשיל מעט שמן מכבישה קרה. אז מרקים זה אחלה!

ויטמין D - חשובה חשיפה לשמש כ-10 דקות ביום, פנים וזרועות חשופות.

כדאי להימנע משמנים מזוככים ומוקשים (כולל קנולה), סוכרים שונים, מוצרי חלב מלבד יוגורט טבעי, קמחים לבנים ומוצרים תעשייתיים ומעובדים.

כוס התה שלי: מאז ומעולם כוס התה ידועה כתרופת סבתא למכאובים רבים. מומלץ להיכנס לחנויות תבלינים או טבע ולרכוש עלים טריים או יבשים. את חלקם אפשר אפילו למצוא במקרר הירקות בסופרים הגדולים או לגדל באדנית או בגינה. העיקרון בכוס תה טובה הוא שככל שהחומר יותר עצי, כלומר קשה, הוא מצריך יותר בישול. מקל קינמון, למשל, מצריך הרתחה במשך כ-15 דקות. לעומת זאת, עלי מרווה מספיק לחלוט בכוס מים רותחים. את הכמויות בודקים לפי הטעם וריכוז החומר. אם יצאה לנו תמצית כהה מדי, נדלל אותה במים רותחים ועל זה הדרך. זהירות, זה חם!

כמה דוגמאות לפעילות החיובית של סוגי התה:

חליטת מרווה תורמת לפעילות אנטי חיידקית, מסייעת בגלי חום בגיל המעבר, כאבי בטן והצטננות ומייבשת נזלות.

הרתחת קינמון - מחמם, מסייע בהורדת רמות סוכר, טוב להתקררות וכאבי בטן.

הרתחת עלי זית טריים - אנטי ויראלי, מוריד לחץ דם ושומנים.

הרתחת שורש זנגביל טרי או גירוד לכוס מים חמים - מזרים דם, מחמם, נוגד בחילות, נוגד דלקת ומצוין לצינון. חיוני בכל בית בתקופת החורף.

חליטת בבונג (קמומיל) - מרגיע כאבי בטן ושלשולים, אנטי חיידקי.

חליטת נענע (מנטה) - מסייע לאבנים במרה, מקרר ומרגיע את הבטן, פותח את הנשימה.

חליטת קורנית - טוב לגרון ולשיעול, מאזן את מערכת החיסון, מטפל בשלשולים, נוגד חיידקים.

חליטת סמבוק שחור, גם פירות וגם פרחים - אנטי ויראלי ומוריד חום, טוב לשפעות, עוזר בניקוז נזלות.

אגב, במוצרי החיזוקית למיניהם בבתי הטבע תמצאו ריכוז גבוה יותר של צמחי מרפא מאשר בכוס תה. חורף בריא לכולם.

כל המידע במאמר זה אינו התוויתי ואינו תחליף לייעוץ מקצועי אצל רופא המשפחה. במקרה של בעיה רפואית יש לפנות לגורם רפואי מוסמך.

אליאל רוטנמר

אירידיולוג ונטורופת, מרצה לאירידולוגיה במכללת שלם

לשאלות ומכתבים למדור: [email protected]