צפו: מפקדת העורף נכנסת לפעולהדובר צה"ל

"המפקדה לסיוע בקטיעת שרשרת ההדבקה" תתחיל לפעול השבוע בהובלת פיקוד העורף, גופים נוספים בצה"ל ובשיתוף משרד הביטחון, משרד הבריאות, גופי הביטחון השונים והרשויות המקומיות.

המפקדה תחל בפעילותה ביום חמישי הקרוב על פי שלבים מתועדפים ועד לפעולה מלאה.

לקראת פתיחת המפקדה אומר הערב (שלישי) מפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין, כי המטרה שהציבה לעצמה המפקדה היא הורדת שיעור המאומתים בבדיקות לשלושה אחוזים.

"אנחנו מתכוונים לשלב את הרשויות המקומיות מעתה בצורה הרבה יותר משמעותית כולל בחקירות שיהיו ברשויות ושימוש ביחידות הקישור ליחידות. הכוונה שלנו להוריד את אחוז הבדיקות החיוביות עד לרמה של שלושה אחוזים", ציין גורדין.

תפקידי המפקדה
תפקידי המפקדהצילום: דובר צה"ל

לדבריו, "היתרון של פיקוד העורף הוא בהכירו את השטח היטב. כבר חצי שנה משרתים למעלה מ- 1600 אנשי מילואים בשטח כך שהפעולה שהם הולכים לעשות היא לאחר פעולה רחבה במרחב האזרחי".

באשר לשיתוף הפעולה עם האזרחים אומר האלוף, "ברור לנו לגמרי שבלי שיתוף פעולה של האזרחים ושל הרשויות לא נצליח למגר את הנגיף. אנחנו רואים ברשויות שותפות מקצה לקצה ורואים כיעד את קטיעת שרשרת ההדבקה בצורה מהירה של עד 36 שעות כולל בדיקה, חקירה, בידוד והכל בצורה מהירה ויעילה. נגדיל את כמות הבדיקות בצורה משמעותית".

האלוף מסביר שתוך זמן קצר תעמוד המפקדה לעבודה מלאה עם אלפי חיילי סדיר ומילואים כולל שימוש בעתודאים. "אנחנו גם רוצים להכניס יותר ויותר אזרחים למעגל המפקדה גם כדי לעבותו וגם כדי להכניסם חזרה למעגל העבודה"

כדי לזרז את התהליך יקימו בפיקוד יחד עם 8200 מרכז מידע אחד שירכז וייצר את כלל הנתונים בצורה הרבה יותר יעילה. "היום הדגימה לא מספיק יעילה", אומר האלוף ומסביר שלפי התוכנית החדשה האזרח שיקבל הודעה שהוא חולה מאומת יקבל הודעה לנייד ושם הוא יוכל למלא בצורה דיגיטלית את כל מסלוליו דבר שיקצר מאד את תהליך הבידוק.

קטיעת שרשראות הדבקה
קטיעת שרשראות הדבקהצילום: דובר צה"ל

אתמול (שני), אישר ראש המטה הכללי, רב-אלוף אביב כוכבי, את תכנית ההקמה של המפקדה. בימים שקדמו לכך התנהלו דיונים בראשות סגן הרמטכ"ל, אלוף אייל זמיר ומפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין להעמדת מפקדה חדשה בזמן קצר.

המפקדה החדשה תפעל ברמה הלאומית לסיוע בקטיעת שרשראות ההדבקה תוך ריכוז וחיבור כלל הגופים והמאמצים לכדי מערכת אחת. המפקדה תפעל בהתאם לצרכים, מתוך מטרה לצמצם את התפשטות הנגיף ולסייע בשמירה על ביטחון ובריאות אזרחי ישראל. בראש המפקדה יעמוד תת-אלוף ניסן דוידי, תחת פיקודו של מפקד פיקוד העורף.

המפקדה תכלול מרכזים, מכלולים וצוותים שונים ובהם מרכז דיגום, מרכז בידוד ומשל"ט מלונות, מכלול הערכה, מערך הסברה, מרכז בדיקות ומרכז לחקירות מגעים. בנוסף, יוקם שולחן מרכזי במסגרתו יפעלו נציגי המרכזים, המכלולים והצוותים, ארגוני החירום ומשרד הבריאות (הרגולטור), הכל במטרה ליצור מעגל שלם. המפקדה תפעל למשך מספר חודשים ותצבור את יכולותיה, כך שמימושן יחל לפי תעדוף המשימות, החל מהשבוע ועד לפעילות מלאה בתוך כחודש.

יעדה המרכזי של המפקדה הינו קיצור משמעותי של לוחות הזמנים לדגימות, תהליכי המעבדה, החקירות האפידמיולוגיות, בידוד חולים ומגעים וביצוע הערכה וניתוח של המחלה לצורך קביעת מדיניות.

המפקדה תוקם בשני שלבים- ראשית, בטווח הקצר, בהתבסס על מפקדות ויכולות קיימות בצה"ל ובמרחב האזרחי. לאחר מכן, בטווח הארוך, מיסוד המפקדה לקראת עונת החורף וגלי תחלואה אפשריים נוספים.