ארבע שנים אחרי המתקפה שכשלה על מטוס אל על במומבסה וטרם נעשה דבר בפועל למיגון מטוסי הנוסעים בישראל מפני טילים. על פי דיווחים היום בתקשורת, עד היום, למרות התכנית למיגון מטוסים, אין ולו מטוס נוסעים ישראלי אחד שמוגן מפני מתקפת טילים.



ביומן הצהרים של ערוץ 7 שוחח על הסוגיה טוביה ליבנה, ראש אגף הביטחון לשעבר בחברת אל על. לטעמו התמונה המוצגת בתקשורת היא חלקית ויש בה עוול מסוים למערכת האבטחה הישראלית העושה לא מעט מול האיום המדובר.



לדברי ליבנה איום טילי הכתף מוכר וידוע מזה עשרות שנים, וכבר בשנות השבעים סוכלו שני פיגועים שכאלה נגד מטוסים ישראלים. עם זאת הוא מציין שרמת הטילים וזמינותם הקלה לארגוני המחבלים מחריפיםים את הבעיה בהרבה.



כשהוא מתייחס לשיקולי המחבלים טרם פיגוע נגד מטוסים בטילים, אומר ליבנה, כי בפעולת טרור כזו המחבל "לא צריך לעבור את מערך האבטחה בשדות התעופה. הוא יכול להתמקם מחוץ לשדה, ללא מגע עם כוחות האבטחה ולהימלט במהירות מהמקום. כך היה במומבסה". עם זאת הוא מציין כי קיים חיסרון מרכזי מבחינת המחבלים והוא "שינויי תזמון המטוסים מעת לעת והקושי שלהם לזהות באוויר את הלוגו של חברות המטוסים על גוף המטוס, למרות שלא נראה שהם יצטערו מאוד אם יפגע מטוס של חברה זו ולא של חברה אחרת".



"המערכת היעילה ביותר היא מערכת מיגון המסיטה את הטיל או מנטרלת אותו. התעופה הישראלית פועלת להצטיידות כזו כבר זמן רב, אבל לא מדובר בהחלטה בלעדית שלה, כי מדובר במערכות שצריך לתאם אותם גם עם חברות בינלאומיות. לא כל חברה הייתה רוצה שכאשר מטוס שלה עולה לאוויר יירו נורים. לא מדובר בכך שתינתן הוראה בישראל וכל המטוסים יצטיידו במערכת המדוברת. הדברים לא פשוטים כמו שהם נראים".



ליבנה מציין שמערכת ניתוב ונטרול טילים שכזו קיימת במטוסיהם של ראשי מדינות ובמטוסים צבאיים, ולעומת חברות התעופה האחרות,חברות התעופה הישראליות מקדימות אותן באופן משמעותי. עם זאת ממליץ טוביה ליבנה להפנים שבנושא זה "יפה שעה אחת קודם, וניתן לפעול בצורה יותר מהירה. גם אם הנושא מטופל ראוי להעלות הילוך בנושא הזה".