בצירוף מקרים מטריד, הוכשו אתמול שני אנשים באזור הקריות על ידי נחשים. שני מקרי ההכשה מאתמול (יום א') מצטרפים ל-208 מקרים של היפגעות בני אדם מבעלי חיים מתחילת השנה וכוללים: נשיכות כלבים, הכשות נחשים, עקיצות עקרב ונשיכת עכביש.



עשרות המקרים מזכירים לנו שמזג האוויר החם והשרבי טומן בחובו לא מעט סכנות האורבות למטיילים ולעובדים בשדות.



באירוע הראשון, הגיע באופן עצמאי תושב הכפר אעבלין, בן 61, לתחנת מד"א בקרית מוצקין וסיפר לאנשי הצוות שהוכש ע"י נחש בידו השמאלית בשעה שעבד בשדה בכפר מסריק. "הנפגע איבד את הכרתו לנגד עינינו ומיד קיבל טיפול רפואי בהתאם", מספר הפראמדיק גיל לטמן שטיפל באיש. לאחר הטיפול, פונה הנפגע במצב בינוני לביה"ח רמב"ם.



באירוע השני, הוכש תושב קרית ביאליק, בן 49, עת שצעד בשדרות חן בעיר. אזרחים שנכחו במקום הרגו את הנחש והזעיקו במקביל את מד"א. "הנפגע נמצא במצב קשה של שוק בעקבות ההכשה, כשלצידו מוטל נחש הצפע שהכישו אותו", מספר פראמדיק מהצוות שטיפל בנפגע, יקי קלנג ופינה אותו במצב קשה לביה"ח רמב"ם.



בעונה זו מתעוררים הנחשים מ"שנת החורף". בארץ חיים כ- 35 מיני נחשים, אשר מתוכם שמונה ארסיים. הנחשים לעיתים שורצים בסמיכות לבתי מגורים, שם נמצא להם מזון – מכרסמים. בעונה זו רוויות בלוטות הארס של הנחש ולפיכך הוא מסוגל להכיש מספר פעמים ופגיעתו קשה ביותר. הנחשים לרוב אינם תוקפים בני אדם אלא מתגוננים. יש להתייחס לכל הכשת נחש כאל הכשת נחש ארסי!



להלן המלצות מחלקת ההדרכה של מד"א לטיפול בהכשות:



דאגו למנוחה מוחלטת של הנפגע והרגיעו אותו; הסירו בגדים ותכשיטים מהאיבר המוכש; נקו וחטאו את מקום ההכשה; קבעו את האיבר המוכש על מנת להפחית יכולת תזוזה; הזעיקו את מד"א בדחיפות בטלפון החירום 101.



איסורים:



אסור לחתוך את מקום ההכשה! (הארס יחדור בקלות למחזור הדם); אסור למצוץ ארס! (נזק למטפל); אסור להניח חסם עורקים! (נזק חמור לאיבר); אסור לקרר או לחמם את מקום ההכשה; אסור לתת לקורבן ההכשה מזון או שתייה; אסור לרדוף אחרי הנחש! (אם כי חשוב לרשום מה היו צבעיו, צורת ראשו וכתמיו, אורכו וכו').



לסיכום: הנה כמה המלצות של מח' ההדרכה במד"א למניעה ומזעור הנזקים:



לטייל בטבע בנעלים גבוהות וסגורות; לא לאפשר לילדים להתהלך יחפים; לא להכניס ידיים למקומות נסתרים מהעין; לפני ההתארגנות לשינה בשטח מומלץ לסקל אבנים באור יום כדי לסלק עקרבים או רמשים; להכין מחסום מאולתר בפתח האוהל כדי למנוע כניסת אורחים בלתי רצויים; נערו היטב שקי שינה, סדינים ושמיכות לפני השינה.