אל"מ במיל. ד"ר אפרים קם, סגן ראש מרכז יפה למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת תל-אביב, מנתח ביומן ערוץ 7 את הסיכויים והסיכונים בהסכם הרגיעה עם החמאס, שנכנס לתוקפו בשעה 6:00 הבוקר.
לדבריו, המהלך אמנם יאפשר את חיזוק החמאס פוליטית וכלכלית, אך מנגד בשיקולי הבעד עלו שיקולים כמו הסיכוי שהרגיעה תחזיק מעמד ובכך יושג שקט מסוים "וגם זו סיבה חשובה". עוד הוא מציין את החשש מפעולה צבאית, ואת הרצון להוכיח לעצמנו ולעולם שנעשו כל המאמצים למנוע לחימה בטרם לא תהיה ברירה אלא לפתוח במתקפה שתעלה במחיר כבד לישראל.
"יש סבירות גבוהה שהחמאס יעשה כמיטב יכולתו לניצול הרגיעה ולהתחזק. השאלה היא הפעילות המצרית לבלימת הברחות הנשק", אומר ד"ר קם המציין כי במקביל גם צה"ל "לא היה צמחוני ויתאמץ לבלום את החמאס".
עוד מעריך ד"ר קם כי בתקופה זו של רגיעה, אם אכן תישמר, תפעל מערכת הביטחון להשלמת מאמצי המיגון ושכלולו.
עם זאת מעריך ד"ר קם כי לאחר כניסתה לתוקף של הרגיעה צפוי ויכוח ודיון סביב כל אירוע שיתרחש אם ניתן להגדירו כהפרת ההסכם אם לאו.
באשר לתחושה לפיה הפלשתינים הם שידם על העליונה בהסכם זה, וכל דרישותיהם התקבלו, בעוד ישראל לא הצליחה אפילו להשיב את גלעד שליט, אומר ד"ר קם כי התמונה שונה ו"הפלשתינים לא קיבלו את מה שרצו. הם הרי דרשו שהפסקת האש תהיה גם ביו"ש וישראל לא הייתה מוכנה".
באשר לסוגיית שליט אומר קם כי גם אם הייתה נכנסת למו"מ העסקה לשחרורו, היא לא הייתה מתרחשת ללא שחרור אסירים פלשתינים. כך שמדובר אולי בעיכוב אך לא מעבר לכך.