מגובה של 740 מ' מעל פני הים נפרשים לפנינו נופיו הקסומים של צפון הארץ. למרגלותינו משתרע צפונו של עמק החולה, ומעבר לו מתנשאים רמת הגולן ממזרח ורכס החרמון מצפון. צידו המערבי של העמק נתחם על ידי רכס רמים, עליו אנו נמצאים. עמק החולה והרכסים שלצדדיו הם חלק מהבקע הסורי-אפריקאי המתמשך לאורך 6000 ק"מ מטורקיה בצפון ועד אפריקה בדרום. הבקע נוצר לפני 25 מיליוני שנים והוא ממשיך להתפשט גם כיום בקצב של כ-1 ס"מ לשנה.מעבר לעמק מתנשא רכס החרמון. פסגת ההר היא בגובה של 2814 מ' מעל פני הים, ואילו הנקודה הגבוהה ביותר בשטח ישראל הינה בגובה 2236 מ' מעל פני הים. החרמון מושלג רוב ימות השנה.

מורדותיו המערביים של החרמון הפונים אלינו קיבלו את הכינוי "חוות שבעא". על הריבונות באיזור זה קיימת מחלוקת בין ישראל, סוריה ולבנון, והוא משמש עילה בידי החיזבאללה להמשך הסכסוך.

בגבנו נמצא קיבוץ משגב עם. הקיבוץ הוקם ע"י גרעיני פלמ"ח בשנת 1945, ובמשך רוב שנותיו נאלץ להתמודד עם קשיים כלכליים, ביטחוניים וחברתיים. היום נמצא המשק בתהליכי קליטה והתרחבות, והוא מבסס את קיומו על חקלאות, תעשיה ותיירות.

בעמק החולה התרחשו במאה ה-20 אירועים בעלי חשיבות משמעותית לאזור כולו ולתנועה הציונית בפרט.

בתקופת העלייה הראשונה והשנייה ראתה התנועה הציונית חשיבות גדולה בישוב אצבע הגליל על מנת להבטיח שחבל ארץ זה יכלל בתחום המדינה היהודית לכשתוקם. אי לכך הוקמו באזור הישובים מטולה, אותה ניתן לראות מצפון לנו, וכן כפר גלעדי, תל חי וחמארה המוסתרים על ידי הרכס ממזרח לנו. בי"א באדר תר"פ נערך כאן קרב תל חי בו נפלו 6 ממגיני הישוב ובתוכם יוסף טרומפלדור.

בעקבות מלחמת העולם הראשונה נקבע באיזור זה קו הגבול בין המנדט הבריטי למנדט הצרפתי. קו הגבול זה הפך במהלך השנים לקו הגבול של מדינת ישראל., והוא עובר על רכס רמים, מקיף את מטולה וממשיך דרך הכפר רג'ר אל מרגלות הגולן והחרמון. בעבר המשיך קו גבול זה דרומה למרגלות הגולן עד לכינרת. במלחמת ששת הימים בשנת 1967 כבשה ישראל את הגולן וקו הגבול זז מזרחה.

קו הגבול עם לבנון לא ידע תקופות ארוכות של שקט.

בסוף שנות השישים של המאה שעברה החלו הפלשתינאים להשתלט על שטחים בלבנון והפכו אותם למעין מדינה שקיבלה את הכינוי "פתחלנד".. הפעילות הצבאית לאורך הגבול הלבנוני נמשכה שנים רבות. בשנת 1982 פתח צה"ל במלחמת שלום הגליל וכבש שטחים גדולים בתחום לבנון. צה"ל שהה בלבנון שנים רבות עד לנסיגה המוחלטת בשנת 2000. במשך שנים מספר נמשך שקט מתוח לאורך הגבול שנוצל להתחזקות החיזבאללה. בשנת 2006 בעקבות חטיפת 2 חיילי צה"ל בידי החיזבאללה נפתחה מלחמת לבנון השניה.. במהלך המלחמה התחוללו קרבות בין כוחות צה"ל וכוחות חיזבאללה בדרום לבנון, חיל האוויר הישראלי תקף מטרות בעומק לבנון וחיזבאללה שיגר אלפי רקטות מסוגים שונים לשטח ישראל תוך פגיעה ביישובים, בהם יישובים מרוחקים מן הגבול. הלחימה נמשכה 33 יום עד להפסקת האש, ולאחר 48 ימים נוספים יצאו כל כוחות צה"ל מלבנון.

במהלך המלחמה יצא מנקודה זו ממש הכח בפיקודו של רס"ן בניה ריין ז"ל למשימות הספקה וחילוץ בתוך לבנון.

בניה הי"ד נולד בט"ז באייר תשל"ט ונפל על הגנת העם והארץ ביום י"ט באב תשס"ו במהלך מלחמת לבנון השנייה.

בפרוץ מלחמת לבנון השנייה היה בניה בתקופת מעבר בין תפקידים, ולכן לא היה לו תפקיד מוגדר. למרות זאת התייצב במפקדת החטיבה והתעקש לקבל משימה. בסופו של דבר קיבל בניה פיקוד על כוח שמנה 2 טנקים בצירוף כלים נוספים בהתאם למשימות . בצוות הטנק היו בנוסף לבניה גם אלכס בונימובסקי נהג הטנק, אדם גורן הטען ואורי גרוסמן תותחן הטנק.

במוצאי שבת ה-12 לאוגוסט, בעת שהיה בדרכו למשימת חילוץ נוספת, נפגע הטנק מטיל נ.ט. וכל אנשי הצוות נהרגו.

על אומץ ליבו קיבל רס"ן בניה הי"ד, צל"ש מאלוף פיקוד מרכז יחד עם כל אנשי צוות הטנק.



אחת מאמירות חייו נתגלתה אחרי מותו. כשיצא במשלחת צוערי קורס קצינים לפולין כתב ביומנו כך: "אני יודע שהמוות הזה הוליד חיים, והחיים האלה הם אני. החיים האלה הקנו לי את הזכות לייצג כחייל יהודי מארץ ישראל את כל אלה שהיו ואינם ואת אלה שישנם. החיים האלה תובעים ודורשים. מה בדיוק, קשה לי להגדיר, ועל זה אני חושב, אך ברור לי שהדרישות הן כבירות ומחייבות. מי ייתן ויהיה בי הכוח לעמוד בהן".

בניה שלנו טמון עתה באדמת ארץ ישראל הארץ שאהב ללא פשרות, בבית העלמין שבקרני שומרון השוכן מעל נחל קנה אותו גמע ברגליו פעמים רבות בחייו.

הלוואי ועוז רוחו של בניה יעמוד לנגד עיני הדור הצעיר שיצעיד את עם ישראל לעתיד טוב יותר. אנו בטוחים שעוצמתו לא תאפשר לכבות את נר ישראל.



חבריו של בניה הקימו אתר על שמו . אנו פונים אליך, לבקר באתר ולקרוא על הדמות שחיה בתוכנו, דמות שניתן ללמוד ממנה, ולהפנימה כמורשת.

כתובת האתר : www.benaya.name

איך מגיעים?

המצפה נמצא בכביש המוביל לקיבוץ משגב עם---כ-200 מטר לפני שער הכניסה לקיבוץ.



השלט החום "מצפה בניה" נמצא על כביש זה לפני שער הקיבוץ והוא דואג שהמטיילים יפנו ימינה בכביש הגישה למצפה ויגיעו אליו אחרי 150 מטר .



אגב-זה הכביש שמתחיל את דרך הפטרולים. המשך הכביש פתוח רק לשימוש כוחות צה"ל.

ממקום זה יצא בניה הי"ד למלחמה.



הגעה:

או מתל חי, ממשיכים אחרי כפר גלעדי מערבה למשגב עם (כ-10 דקות).

או מכיוון מצודת כח צפונה דרך יפתח ומנרה למשגב עם (כ-15 דקות).