שופט בית משפט השלום בירושלים ביטל היום (ה') את הרשעתו של קצין היס"מ דוד אטיה, שהוא השוטר הראשון שהורשע באירוע בעמונה, זאת למרות שנקבע שאטיה אכן נגח באמצעות קסדה בראשו של המתלונן.
השופט חייב את אטיה לבצע 300 שעות לתועלת הציבור וחייב אותו לפצות את המתלונן בסכום של 1,500 ש"ח.
אטיה הורשע משום ש"במהלך הפינוי, נגח באמצעות קסדתו, בראשו של הנער דוד לדווין, וזאת ללא כל התגרות מצדו של הנער, ומבלי שהנער תקף אותו". בהכרעת הדין הדגיש השופט, כי לא היה שום צידוק למעשה התקיפה של השוטר.
התלונה הוגשה למח"ש ע"י ארגון זכויות האדם ביש"ע, במסגרת פרוייקט עיבוד החומר המצולם מעמונה. במעבדת המז"פ של הארגון אותר סרט המתעד את הקצין אטיה, כשהוא נוגח באמצעות הקסדה שלראשו - בראשו של נער צעיר ללא כל הצדקה.
"בענייננו מדובר באירוע אלים, שכמוהו לא נראה שנים רבות. ניתן להתרשם מהאלימות הקשה במקום מצפייה בסרטים. נסיבות האירוע הן פינוי מאחז עמונה, שנעשה על פי החלטת הממשלה. ציבור גדול של אזרחים התקבץ מכל קצווי הארץ והתארגן מבעוד מועד לסכל את הפינוי או להקשות על כוחות הביטחון למלא את תפקידם. הנאשם וחבריו הגיעו לאזור עמונה לקראת חצות הלילה שקדם ליום הפינוי. מלבד המחסור בשעות שינה סבלו השוטרים מקור, כיוון שהיו לבושים בבגדים קלים שלא התאימו לטמפרטורות ששררו במקום בחודש פברואר. אלימות המפגינים הייתה חמורה ביותר: במהלך הפינוי הם השליכו לעבר כוחות הביטחון לבנים ואבנים ללא הרף, כפי שהעידו הנאשם ועדי התביעה וכפי שאפשר לראות בנ/1. קשה היה לצפות בשוטרים המטפסים על סולם, אוחזים מגינים מעל לראשם, ונערים הנמצאים על גג הבניין חובטים במקלות במגינים בניסיון להפיל את השוטרים ארצה. ניתן לקבוע שאך בנס לא נגמר ניסיונם של השוטרים לעלות לגג בקיפוח נפש. אנו רואים, אם כן, שהעבירה נעשתה לקראת סופו של יום אלים במיוחד, כאשר מטבע הדברים הנאשם כבר היה מותש וסף התגובה שלו היה נמוך", כתב השופט.
"אני מוצא לנכון להדגיש שבקלטת רואים בבירור שהנאשם נגח פעם אחת בלבד, כנראה בעקבות דברים שאמר המתלונן. עובדה זו מצביעה שאין מדובר באלימות מתפרצת וקשה, אלא בפרץ אלימות מוגבל מאוד בהיקפו ובעוצמתו. למניעת אי הבנה, אין באמור כדי להצדיק את המעשה, אך נכון לשקול את הנסיבות ולזכור שמדובר באירוע אלים כמו פיזור הפגנה חמורה באופן יוצא דופן".
"אציין עוד שהנאשם העיד ביושר שאינו זוכר את האירוע. העובדה שלא ניסה להתגונן ולומר שהגיב על דברים כאלה או אחרים שהוטחו נגדו מחזקת את ההרגשה שמדובר באדם בעל ערכי מוסר", הוסיף.
"בפסיקה שאליה מפנה המאשימה נאמר שהאפשרות לסיים תיק ללא הרשעה נועדה לתת בידי השופט אמצעי ענישה נוסף של תוצאת ההליך המשפטי, והוא העונש המוטל על אדם מעצם הקביעה שהוא עבר עבירה, בעיקר אם הוא אדם נורמטיבי. מטבע הדברים, השימוש בחלופה זו נעשה במקרים גבוליים ומיוחדים. אשר לבקשת המאשימה לחייב את הנאשם לשלם פיצוי למתלונן אומר כי אף על פי שאין מדובר בחבלה ולא הוכח כל נזק של ממש, נראה לי שאכן מגיע למתלונן פיצוי על שננגח במצחו שלא כדין".
השופט ברקלי ציין: "מששקלתי את חומרת המעשה אל מול תוצאת ההרשעה שוכנעתי שהרשעת הנאשם תגרום לו עוול, כיוון שהיא לא תביא בחשבון את תרומתו לחברה בעבר ובהווה ומשום שהיא עלולה לפגוע בתוצאות ההליך המשמעתי הצפוי לו. הנאשם עבר עבירה - זאת קבעתי ובעמדה הזאת אני נשאר. ואף על פי כן, מידת החומרה של העבירה והנסיבות שבהן נעשתה מצדיקות לסיים את התיק כדלקמן: אני מקבל את המלצת שירות המבחן לסיים את התיק ללא הרשעה ומבטל את הכרעת הדין.אני מטיל על הנאשם לעבוד 300 שעות בשירות לתועלת הציבור באילן - מרכז ספורט לנכים ע"ש ספיבק, כמפורט בתסקיר. כל שינוי בתוכנית השירות ייעשה בתיאום עם קצינת המבחן ובדיווח לבית המשפט.
ארגון זכויות האדם ביש"ע מסר בתגובה לביטול הרשעת קצין היס"מ דוד אטיה, כי החלטת השופט היא זלזול בחומרתן של עבירות אלימות מצד שוטרים.
"אנו מצפים ממח"ש לערער על ההחלטה, במיוחד לאור העובדה שכתוצאה ממדיניות מח"ש אטיה עמד לדין על עבירת אלימות אחת, ואילו התלונה על העבירה השניה בה צולם ותועד כשהוא מכה בראשיהם שני צלמים - נסגרה ללא חקירה מטעמים של חוסר עניין לציבור".
"העובדה שמח"ש הגישה רק חמישה כתבי אישום פליליים מעמונה, וסגרה כ-100 תיקים בתירוצים עלובים, כשבמקביל מתנהלים עשרות תיקי נזיקין על אותן עבירות היא במקרה הטוב מחדל של מערכת אכיפת החוק. ארגון זכויות האדם ביש"ע יפרסם בקרוב דו"ח על הטיפול הכושל של מח"ש בארוע עמונה, אומרים בארגון.