סרטן הלבלב וכשל הטיפול התרופתי
סרטן הלבלב וכשל הטיפול התרופתי

מומחים בתחום הסרטן מאמינים כי הם גילו מדוע סרטן הלבלב הוא עמיד יחסית לטיפול תרופתי. רק בבריטניה ישנם 7,600 מקרים חדשים של חולים במחלה מידי שנה. אבל רק 3% מתוכם חיים חמש שנים לאחר האבחון.

מדענים בריטיים מתחום חקר הסרטן הובילו קבוצת חוקרים בינלאומית שבחנו עכברים והצליחו להוכיח כי לגידולים ישנה אספקת דם חלשה ביותר, ולכן אין אפשרות לתרופות להשפיע באזורים אילו.

החוקרים כתבו לעיתון "מדע" שהם חושבים כי הגילויים החדשים עשויים לעזור להתגבר על התנגדות התאים הסרטניים לטיפול הכימותראפי התרופתי.

בבדיקות שנערכו על דוגמאות של גידולי סרטן הלבלב אצל אנשים גילו שאספקת הדם בגידול לוקה בחסר, הם הסיקו מכך שהמסקנה שלהם לגבי העכברים עשויה להיות יעילה גם במקרה של סרטן אנושי.

ד"ר דויד טובסון, ממכון המחקר של קיימברידג' לחקר הסרטן, הוביל את המחקר. הוא אמר: "אנחנו מאוד נרגשים מהתוצאות הללו. הן עשויות להסביר את התגובות המאכזבות של הרבה חולי סרטן הלבלב לטיפול שכימותראפי התרופתי".

קבוצת החוקרים, שכללה מדענים מארצות הברית ואירופה, ניסתה גם תרכיב כימי אחר הנקרא IPI-926, שנעשה על ידי חברת תרופות אמריקאית.

החוקרים מצאו כי כאשר החומר החש נוסה על עכברים בשילוב עם הטיפול הכימותראפי הרגיל, נוצר מוות בהיקף גדול יותר של תאים וגודל התא הסרטני בלבלב קטן.

המדענים מציעים להוסיף את הרכיב החדש למספר טיפולים אחרים, שגם הם הוכחו כמאכזבים בניסיונות הקודמים.

מנהלת המכון לחקר הסרטן בבריטניה, לסלי ווקר, אמרה: "מדובר על ממצא יציב. אם התוצאות הללו יעמדו גם במחקרים שיבוצעו בעתיד, אנחנו מקווים שהמדענים יוכלו להשתמש בהם לשיפור הטיפולים הקיימים וליצירת אופציות חדשות שיעזרו לחולי סרטן הלבלב לחיות יותר. תוצאות כמו אילו נותנות לנו ביטחון עצמי אמיתי שנוכל להגיע ליעדים שלנו של שיפור הסיכויים לחיות מכל סוגי המחלות", הוסיפה ד"ר ווקר.

מאגי בנקס, מייסדת קרן מחקר לחקר סרטן הלבלב, אמרה: "לחולים בסרטן הלבלב יש מעט מאוד אפשרויות טיפול כיום. אם ממצאים אילו יסייעו לפתח טיפולים אפקטיביים נוספים - יהיה מדובר בצעד גדול קדימה בשיפור אורח החיים של חולי סרטן הלבלב. המחקר הזה מדגיש את העובדה שהסרטן אינו מחלה אחת, ושכל סוג סרטן צריך מחקר בפני עצמו. בעבר שמו דגש מועט ביותר על חקר סרטן הלבלב, ולכן ההבנה של המחלה הזו- שמקדמת את נושא האבחון והטיפול בה- נשארה הרבה מאחורי כל שאר סוגי הסרטן".