מרצים מן החוץ המקבלים שכר על פי מספר הקורסים שהם מלמדים, נאלצים להוריד את רמתם האקדמית על מנת להיות אטרקטיביים יותר לסטודנטים ולהבטיח את פתיחת הקורס. כך עולה מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט שנערכה בעקבות הצעה לדיון מהיר של ח"כ מוחמד בראכה, בנושא ירידה במספר הנרשמים בקורסי בחירה ופגיעה במרצים מן החוץ.
נציג ארגון המרצים מן החוץ במועצת הסגל האקדמית, הד"ר עופר כסיף, אמר כי "80% מהמרצים במכללות הינם בסטטוס של מרצים מן החוץ, כאשר 60% משעות ההוראה המועברות בהן נעשים על ידם. המרצים מן החוץ סובלים מהעדר תנאי העסקה כגון חופשות, תקציבי השתתפות בכנסים וכד', והם נאלצים לעבוד בחוזים אישיים המשולמים פר קורס".
עוד הוסיף הד"ר כסיף וחשף כי "ישנם מרצים העושים פשרות בחומר הנלמד וברמת הקושי של הקורס, על מנת להבטיח מספר משתתפים מינימאלי בקורס ואת פתיחתו. המרצה חושש שאם לא ירשמו לקורס אותו הוא מעביר יתכן ויאבד את פרנסתו".
יו"ר הועדה, ח"כ זבולון אורלב, העלה נתונים קשים בישיבת הוועדה בשבוע שעבר על דעיכת ההשכלה הגבוהה בעשור האחרון "48% מהסגל הבכיר בישראל הינו מעל גיל 55. בשנת 2000 עמד מספר המרצים מן הסגל הבכיר בישראל על 4,684 ובשנת 2008 הוא ירד לכ-4,300, וזאת לעומת מספר הסטודנטים בישראל שעלה. בשנת תש"ן עמד יחס הסטודנטים למרצה על 16.2, בתשס"ד הוא נסק ל-24 – כלומר עליה של 50%".
ועדת החינוך קבעה כי הקיצוץ התקציבי העמוק הוא המקור למצוקת המרצים מן החוץ. הועדה קבלה דיווח כי מתנהל מו"מ בין ארגוני הסגל במכללות ובאקדמיות לבין ור"מ (ועד ראשי המכללות) ומביעה את דעתה כי ראוי שייחתם הסכם קיבוצי בין הסגל האקדמי במכללות לבין ור"מ.