מינוי בעייתי? בן אליעזר
מינוי בעייתי? בן אליעזר

"הקוטביות החברתית-כלכלית הולכת ומעמיקה במדינת ישראל. לפערים הכלכליים השלכות חברתיות קשות הפוגעות בחוסנה החברתי של המדינה. הכלכלה במשק הישראלי צומחת בענפי ההיי-טק והתעשייה המתקדמת, אך לצערי, בענפים מסורתיים רבים היא דורכת במקום", כך אמר היום שר התעשייה המסחר והתעסוקה בנימין (פואד) בן אליעזר בכנס של התאחדות התעשיינים בנושא חדשנות ומו"פ בתעשיות הקלאסיות.

בכנס השתתפו נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, המדען הראשי במשרד התמ"ת ד"ר אלי אופר ותעשיינים.

השר בן אליעזר ציין כי "לענפי התעשייה המסורתית בישראל משקל משמעותי בפעילות הכלכלית: כ-50% מהתמ"ג של התעשייה ויותר מ- 60% מהמועסקים בתעשייה הינם בתעשייה המסורתית. כמו כן,  משקלה של התעשייה המסורתית בסך התעשייה בפריפריה הינו כ-"90%. 

השר בן אליעזר אמר, כי "למרות משקלם הגדול בתעשייה ותרומתם לתוצר העסקי, ענפי התעשייה המסורתית מאופיינים בהשקעות נמוכות מאוד במחקר ופיתוח, הן בהשוואה לענפים המתקדמים (היי-טק) בארץ, והן בהשוואה להשקעות בענפים המקבילים במדינות מערביות אחרות. מצב זה הוא תולדה של תהליך מתמשך, רב-שנתי, של השקעה במו"פ המתרחש בענפים המתקדמים, לעומת מיעוט המשאבים המושקעים במו"פ ובטיפוח חדשנות בענפים המסורתיים".

"הצמיחה בישראל בעשור האחרון ממחישה את היתרון היחסי של המשק במדינת ישראל בתחום המו"פ והחדשנות. בניית יתרונות תחרותיים לאורך זמן חייבת להיות מונעת מיצירת יתרונות טכנולוגיים - מבוססי איכות, ולא מבוססי עלות נמוכה.  האצת הצמיחה במשק איננה יכולה להישען אך ורק  בענפי הטכנולוגיה המתקדמת אלא חייבת לכלול את הענפים המסורתיים", אמר השר בן אליעזר.

עוד אמר השר בן אליעזר, כי "הגדלת אחוז ההשקעה במו"פ היא דרך אפשרית ומומלצת להביא לעלייה שיטתית בפריון, בתוצר ובהכנסה של העובדים בענף. מכאן, שכל עוד תישאר רמת ההשקעה במו"פ בענפים המסורתיים נמוכה מאד בהשוואה לענפים המתקדמים, ילכו ויגדלו הפערים הכלכליים והחברתיים בישראל בין השכירים המועסקים בענפים המסורתיים לבין אלה המועסקים בענפים המתקדמים. בנוסף, השקעת החסר במו"פ של התעשייה המסורתית מובילה לפריון ותוצר לעובד נמוכים על כל ההשלכות המשקיות הנובעות מכך".

"חברות התעשייה המסורתית טומנות בחובן פוטנציאל צמיחה נוסף למשק הישראלי. שדרוג התעשיות הללו יסייע בפיתוח משק מגוון, הכולל חברות מצליחות מענפים שונים, חברות הפועלות להשגת יתרונות תחרותיים המושתתים על איכות וחדשנות טכנולוגית, והתייעלות מתמדת. שדרוג זה יוביל גם לגידול בייצוא, ליצירת  מקומות עבודה חדשים ולשיפור רווחת המשק".

השר בן אליעזר התייחס לתכנית לעידוד מו"פ ואימוץ טכנולוגיות חדשות בתעשיות המסורתיות בישראל אשר יזמה לשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת בשנת  2003 אשר מציעה לתעשייה המסורתית מגוון רחב של כלי סיוע ותמיכה ביצירת חדשנות ובמו"פ, ומספקת הכוונה וייעוץ לחברות המעוניינות לפתח את יכולות המו"פ שלהן. "תכנית זו כבר הניבה עשרות תכניות מו"פ, ובימים אלו קוצרות חלוצות התעשייה המסורתית שפנו למסלול זה את פירותיהן. מאז החלה התכנית, תמכה לשכת המדע"ר בכ-340 פרוייקטי מו"פ בתעשייה המסורתית, במענקי מו"פ בסכום כולל של כ-300 מליון ₪". 

השר בן אליעזר קרא בכנס לתעשיינים "להמשיך ולהשקיע בקידום המו"פ בתעשיות המתקדמות כדי להגביר את היתרון התחרותי שלכם מול המתחרים בעולם וכמנוף לפתוח עסקי ורווחיות -  הצלחתכם היא הצלחת המשק הישראלי".