
הקיץ בעיצומו ובישראל, שטופת השמש, הקרינה המגיעה מהשמש חזקה מאוד.לפני שיוצאים החוצה, חשוב לאמץ מספר כללי זהירות למען העור שלנו.
שיזוף הוא תהליך פיזיולוגי שהעור מייצר בו צבע חום (פיגמנט) המונע חלק מקרינת השמש לחדור אליו.
חשיפה ממושכת לקרני השמש מסבה נזק בלתי הפיך בעיקר לשתי השכבות העליונות בעור . הסכנה הגדולה היא היווצרות סרטן העור לסוגיו. לגילוי המוקדם חשיבות רבה בריפוי המחלה, אך מניעה היא הטיפול הטוב ביותר.
קיים קשר ישיר בין חשיפה ממושכת לקרינת השמש ובין ההזדקנות הביולוגית של העור. הזדקנות העור מואצת על ידי קרינת השמש, וזו גורמת לנזקים בעור ובהם שינויים בצבענים - פיגמנטציה של העור (כתמים חומים או כתמים לבנים), הופעת כלי דם מרובים וקמטים באזורים החשופים.
אוכלוסיית הסיכון לנזקי שמש:
בהירי העור חשופים לנזקי שמש יותר מכהי העור. כוויות שמש שהן הנזק המיידי של החשיפה לשמש עלולות כמו כל כוויה אחרת להביא לסכנת חיים במיוחד אצל ילדים ואם שטח הכוויה גדול. אנשים בעלי עור בהיר, עיניים בהירות ושיער ג'ינג'י או בהיר וכן אנשים עם נקודות חן מרובות, נמצאים בקבוצת סיכון לפתח סרטני עור..
מהם הגורמים המשפיעים על נזקי שמש?
השינויים בעור כתוצאה מקרינת השמש קשורים בין השאר לעוצמת החשיפה לשמש, משך החשיפה והתדירות. נזקי הקרינה מושפעים ממספר דברים, בין השאר:
א. שבירה והחזרת הקרינה על-ידי שכבת הקרן של העור.
ב. ספיגת הקרינה על-ידי המלנין (הפיגמנט הנמצא בעור).
ג. השימוש בתכשירי הגנה מפני השמש.
מהם סוגי נזקי השמש?
ניתן לחלק את הנזקים לעור כתוצאה מחשיפה לשמש לנזקים אקוטיים-מיידיים ונזקים מצטברים- כרוניים-ממושכים בעור ,אשר יבואו לידי ביטוי לאחר שנים רבות מתחילת החשיפה לשמש.
דוגמאות לנזקי שמש מיידיים בעור:
א. כוויות: גורמות נזק מיידי לעור עקב חשיפה מוגברת לשמש. בעור הכוויה תיראה כהופעת אודם, לעיתים נפיחות, הופעת שלפוחיות וקילוף עור. האודם מתחיל להופיע רק לאחר 2-6 שעות והינו מקסימלי לאחר 48שעות.
ב. נזק למערכת החיסון של העור – קרינת השמש פוגעת בתאי מערכת החיסון הממוקמים בעור וכתוצאה מכך פוחתת יכולת ההגנה של העור מפני זיהומים. כמו כן נגרמים שינויים בתאי העור, לרבות שינויים ב-DNA, ולכן פוחתת היכולת ל"תקן" תאים פגומים ובעקבות כך עולה הסיכוי ללקות בסרטן העור.
ג. פיגמנטציה (כתמים) על העור – כתמים על העור כתוצאה מחשיפה לשמש מבטאים נזק מצטבר של חשיפה ממושכת לשמש עם השנים. כמו כן יכולים להופיע כתמים מיד לאחר חשיפה לשמש המבטאים תגובה פוטו-טוקסית, דהיינו, השמש בתוספת גורם חיצוני או פנימי, הגורמים החיצוניים יכולים להיות מגע עם מיץ תאנים, סלרי ועוד או תכשירים קוסמטיים וחשיפת העור לשמש. הגורמים הפנימיים יכולים להיות תרופות אנטיביוטיות ממשפחת הסולפה או הטטרציקלינים, תרופות נגד יתר לחץ דם, , תרופות פסיכיאטריות או גלולות ועוד.
ד. פריחות ואלרגיות – חלק מהתפרחות האלרגיות בעור הינן דווקא באזורים חשופים לשמש ומבטאים בכך את השינוי של המערכת החיסונית כתוצאה מקרינת השמש.
מהם הנזקים העתידיים כתוצאה מחשיפה לשמש?
א. סרטן העור – חשיפה לשמש הינה אחד מהגורמים לסרטני עור. לגבי סרטן עור מסוג מלנומה חלקה של השמש כגורם בהתהוותו עדיין לא ברור דיו אולם ידוע כי שכיחות מלנומה בעליה מתמדת באזורינו, מלנומה שכיחה יותר בבהירי עור וכוויות שמש בילדות מהוות גורם סיכון ללקות במלנומה. ב. הזדקנות העור – קרינת השמש גורמת להזדקנות מואצת של העור,ובאה לידי ביטוי בצורת קפלים, קמטים, פיגמנטציה (כתמים), עור גס, נימי דם מורחבים, שינויים ניווניים בעור והופעת נגעים טרום סרטניים.
טיפים לגבי תכשירי ההגנה מפני השמש:
תכשיר הגנה מפני השמש צריך להיות כזה שיחסום את הקרניים האולטרה-סגוליות המגיעות לפני האדמה, הן את קרני ה- UVA והן את קרני ה- UVB.על מקדם ההגנה של תכשיר ה- SPF להיות בין 35 ל 50.
.יש לזכור כי שהיה ממושכת בשמש אינה מומלצת גם תוך שימוש במסנן קרינה. נזקי השמש מצטברים במשך השנים (גם מחשיפה יומיומית לשמש ולא רק בים) וחשוב לשמור ולהגן על העור כבר בגיל צעיר- כי העור אינו שוכח!
ד"ר להבית אקרמן מומחית לרפואת עור, ברשת מרפאות "כללית אסתטיקה".