
המועצה האזורית שומרון ערכה השבוע סיור מיוחד עבור כתב השבועון האמריקני הנודע 'טיים' קארל ויק, לאחר שזה כתב על ישראל כתבת שער שעוררה זעם רב וכונתה אנטישמית. ויק משמש כראש המשרד של 'טיים' בירושלים.
בשער המגזין (ה' תשרי, 13 בספטמבר) הופיע מגן דוד גדול העשוי מפרחים תחת הכותרת "מדוע לישראל לא אכפת משלום". בכתבה נטען כי לישראלים פשוט מאוד טוב מדי בחיים, הכלכלה טובה ואין להם דאגות ולכן מבחינתם אין סיבה מיוחדת להתאמץ ולהתפשר עם הערבים. הוא עורר תגובות נזעמות מארגונים יהודיים ואישים שונים, שחלקם ראו בדבריו הסתה אנטישמית.
כאשר קיבל טלפון מהמועצה האזורית שומרון ציפה מן הסתם לעוד מקלחת צוננת, אך להפתעתו קיבל הזמנה ממנכ"ל מועצת יש"ע, נפתלי בנט, להצטרף אליו לסיור אח"מים מודרך בשומרון ולהתרשם מהעובדות בשטח.
דוד העברי, ראש לשכת הקשר הבינלאומית של המועצה האזורית שומרון, אמר לערוץ 7, "ויק ללא ספק הגיע במטרה ללמוד. הוא באמת הקשיב ושאל שאלות שהראו כי הוא מתעניין".
הסיור שערך ויק ביחד עם בנט, העברי ואחרים החל בביקור בקהילת ברוכין, יישוב בן מאה משפחות המכונה משום מה "מאחז בלתי חוקי" בדו"ח שהכינה ב-2005 עו"ד טליה ששון ממשרד המשפטים עבור ראש הממשלה דאז אריאל שרון. ויק ראה במו עיניו את עשרות בתי הקבע ואת התשתית של היישוב, שנבנתה בסיוע ממשלתי, כמו גם את רשת החשמל המחוברת באופן חוקי לרשת הארצית ואת קווי המים של “המאחז הבלתי חוקי” כביכול.
ברוכין גם משקיפה על מרכזה של ישראל, וויק זכה להנות מנופה של תל אביב, ולהבין את הסכנה הגלומה בעזיבת האזור ההררי הזה והפקרתו בידיהם של המחבלים וטיליהם.
משם המשיכה הפמליה לפארק התעשייתי ברקן הסמוך, והכתב האמריקני ניהל שיחות חופשיות עם כמה מבין 5,000 העובדים הערבים המועסקים בפארק. הוא שמע מהם על חייהם, על מחשבותיהם לגבי המצב הנוכחי ולגבי סיכויי השלום. הוא ראה ערבים ויהודים עובדים זה לצד זה בפסי הייצור.
משם המשיכו לאריאל, עיר משגשגת בת 17,000 תושבים, שרבים מהם עלו מרוסיה, וגם הרבה ממגורשי גוש קטיף, שחלקם עדיין מתגוררים ברקאוונים בשל הקפאת הבנייה. באוניברסיטת אריאל הראה לאורח נשיא האוניברסיטה, ח"כ לשעבר יגאל כהן-אורגד, את יחידת לייזר האלקטרונים-החופשיים החדשה המשמשת בסוגי מחקר שונים. ויק הודה בפני בנט כי מעולם לא חשב שבשומרון מתגוררים כל כך הרבה יהודים חילוניים.
ביישוב עלי נפגש העיתונאי עם דני דיין, יו"ר מועצת יש"ע, שוחח עם תושבים, ופגש גם קבוצה של עולים חדשים מצרפת. הוא ביקר ביקבי שילה, השקיף על בקעת הירדן מנקודת תצפית, וביקר בחפירות הארכאולוגיות באתר משכן שילה התנ"כי.
בנט התרשם כי ויק "לא יכול היה שלא לראות כי בין כל היישובים בשומרון – הן של יהודים והן של ערבים - מפרידים מרחבים פתוחים, וכי הנוכחות הישראלית אינה מפריעה לכפרים הערביים או לחקלאות שלהם.” לדברי בנט, “ברור שיש מספיק מקום לכולנו וגם להתרחבות יהודית.”
"לא הייתי מודע לכל זה,” אמר ויק. הוא הסביר כי לא הוא זה שכתב את הכותרת למאמר שלו וכי עריכת המאמר גרמה לו להיראות יותר ביקורתי מכפי שהתכוון שיהיה. הוא שוקל כתיבת מאמר המשך.
המועצה האזורית שומרון בראשות גרשון מסיקה השיקה באחרונה קמפיין שמטרתו עריכת סיורים בשומרון לאנשים בעלי השפעה מתחומים שונים. את הקמפיין מרכזים דובר המועצה יוסי דגן ודוד העברי, ובמסגרתו הובאו לשומרון שרים, ח"כים, פקידי ממשל מכל המפלגות, עתונאים ואנשי יחסי ציבור משמאל ומימין.
בין המבקרים היו שר הרווחה יצחק הרצוג והעתונאי יאיר לפיד. השדר אברי גלעד, שאמר שהסיור גרם לו “מהפך תודעתי” ובעל הטור, מנחם בן, אף העתיק את ביתו לנופים שבשומרון.
בין המבקרים מחו"ל היתה קבוצת פרופסורים מאוניברסיטת ג'ורג'טאון, עוזר בכיר לנשיא ארה"ב בראכ אובמה שביקש לשמור על אלמוניות, נציגים מאוניברסיטאות UC אירויין ו-UC סנטה ברברה, קבוצת יוזמת עץ הזית, המקדמת מפגשי יהודים וערבים, וראשי StandWIthUs, ארגון המקדיש את פעילותו למאבק נגד הפצת מידע שגוי אודות ישראל.