מהומות אוקטובר באום אל פאחם
מהומות אוקטובר באום אל פאחםפלאש 90

חבר הכנסת מסעוד גנאים ממפלגת רע"מ – תע"ל והנמנה על התנועה האסלאמית אינו רואה בעיה בביטויי האלימות הקשים שנילוו לאירועי אוקטובר 2000 לאחר פרוץ אינתיפאדת אל-אקצה. בהרצאה בכפר דבוריה בגליל אמר גנאים, כי אינתיפאדת אל-אקצה הייתה ציון דרך חשוב במאבק שמנהל העם הפלסטיני.

"ביום זה ביטאנו במלוא הכוח את נחישותנו לשמור על זיקה עם עמנו הפלסטיני והערבי ועל נכונותנו להקריב את הנפש והדם למען ההגנה על אדמתנו והמקומות הקדושים לנו ובראשם מסגד אל-אקצה" אמר גנאים וטען, כי אינתיפאדת אל-אקצה שמטה את הקרקע מתחת לרגלי הדמוקרטיה הישראלית כאשר כוחות הביטחון פתחו באש לעבר "אזרחים שרצו להביע את כעסם בדרך מקובלת בכל מדינה דמוקרטית טבעית". 

ועדת אור שחקרה את אירועי אוקטובר 2000 תיארה את האלימות במגזר הערבי בדו"ח המפורט שפרסמה. עוצמת האלימות והתוקפנות שבאה לידי ביטוי באירועים הייתה גבוהה ביותר. נגד אזרחים ואנשי כוחות הביטחון נעשה שימוש באמצעי תקיפה מגוונים, אשר כללו יידוי בקבוקי תבערה, שימוש בגולות מתכת שיודו בקלע במהירות גבוהה, יידוי אבנים באמצעים שונים, גלגול צמיגים בוערים ובמקרים בודדים גם ירי של אש חיה. יהודים הותקפו בדרכים בשל היותם יהודים, ורכושם הושחת. במספר מקרים אך כפסע היה בינם לבין מוות מיד המון מתפרע, ואכן במקרה אחד נהרג אזרח יהודי עובר אורח. נעשו נסיונות לעלות לעבר יישובים יהודיים ולאיים עליהם. צירי תנועה ראשיים נחסמו לפרקי זמן ממושכים, והתנועה ליישובים יהודיים שונים שובשה קשות, ולעתים אף נותקה לפרקי זמן ארוכים. התוקפנות והאלימות אופיינו בנחישות רבה, נמשכו פרקי זמן ארוכים, והתמידו גם כאשר נעשו נסיונות לבלמם תוך שימוש באמצעים שונים לפיזור המון".

בהקשר המדיני תקף גנאים את עמדותיו של שר החוץ אביגדור ליברמן והפתרון שהציע ליישב את הבעיה הפלסטינית באמצעות חילופי קרקע ואוכלוסין. "איננו מקבלים את הנוסחה של אזרחות תמורת נאמנות כפי שהוא (ליברמן) רוצה, ולא נשלים עם חילופין (של קרקע) או העברת (אוכלוסין) לכל מקום בעולם, משום שאנו בעלי הקרקע והמולדת המקוריים ונמשיך להיאחז באדמתנו ושיסתלקו ליברמן ודומיו אשר הגיעו רק אתמול לארץ הזו", אמר גנאים, כמצוטט ע"י סוכנות הידיעות הפלסטינית "וואפא".