בפעם השישית יתקיים בימים הקרובים בישראל, כנס החלל הבינלאומי, אליו יגיעו מומחים, חוקרים ואנשי תעשיות החלל מהעולם כולו. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם מנכ"ל סוכנות החלל הישראלית, הד"ר צבי קפלן, שמספר על הצפוי באירוע.
"הכנס צובר מדי שנה עוצמה ומודעות רבה יותר. השנה יגיעו משלחות במעמד בכיר ביותר מאירופה, מנאס"א ואולי גם ממדינות נוספות. לכנס יהיה חלק טקסי לזכר חללי הקולומביה שבשבוע הבא יצוין יום השנה להתרסקות המעבורת, חלוקת מלגות והתייחדות עם בני המשפחות", סיפר קפלן והוסיף, "בהמשך נקבל סקירה מפי אישים מובילים על יעדיהן של ארצות הברית ואירופה בחלל. בין השאר גם נחתום על הסכם ראשוני לשיתוף פעולה עם אירופה וסוכנות החלל שלנו בפרויקטים משותפים. נושא החלל מעניין קבוצות רבות ולכן הכנסת צפוי להיות מגוון".
לכנס תגיע משלחת אסטרונאוטים מנאס"א, בראשות האסטרונאוט האמריקני טי. ג'יי. קרימר, מהנדס וקצין ניסויים בתחנת החלל הבינלאומית במשלחת 22 ו - 23, ששהה בחלל במשך 163 ימים. גנרלית (3 כוכבים) סוזן הלמס, מפקדת חיל האוויר ה-14, האישה הבכירה ביותר בחיל האוויר האמריקאי, אסטרונאוטית בעברה, המחזיקה בשיא עולמי בשהייה מחוץ לתחנת החלל- 8 שעות וחמישים ושש דקות. נורמן אוגוסטין, לשעבר נשיא לוקהיד מרטין.
ד"ר ג'ייקוב כהן, חוקר בכיר ממרכז החלל נאס"א איימס, עוסק בחקר אסטרו-ביולוגיה בחלל, ירצה על החידושים האחרונים בתחום במושב משותף עם פרופ' אהוד בכר, ראש מכון אשר לחקר החלל בטכניון, שיתייחס בהרצאתו לחלל כמעבדה המובילה את חקר האסטרופיזיקה.
יומו השני של הכנס יעסוק בתפקיד החלל כמקדם החינוך הטכנולוגי. במהלך היום ירצו אלוף (במיל) יצחק בן-ישראל, יו"ר המולמו"פ ויו"ר סוכנות החלל הישראלית, פרופ' חיים אשד, ראש מנהלת החלל במשרד הביטחון, ד"ר מייקל נויפלד, ממוזיאון התעופה והחלל בארה"ב. את היום תחתום הרצאתה של האסטרונאוטית המורה הראשונה ברברה מורגן, שהוכשרה לתפקיד במסגרת הכשרות מורים ומאז טסה מספר פעמים לחלל.
יצוין כי במקביל לכנס תוצג תערוכה מקצועית מקיפה בה יציגו מובילי התעשייה הצבאית והאזרחית בישראל את החידושים האחרונים בתחומם. בתחום זה, האזרחי, משגר ד"ר קפלן חיצי ביקורת כלפי המחליטים בהנהגה הישראלית. "החלל קשור להרבה נושאים אזרחיים שלא עשינו בהם מספיק בגלל העיסוק בביטחון. יש השלכות לנושאי חקלאות, אקלים, זיהום, אסונות טבע, חיזוי ועוד". לטעמו על ממשלת ישראל להפנים את חשיבות האפיקים האזרחיים ולהשקיע בהם, אולם שוב, גם כאן סוגיית התקציב עומדת כרועץ לקידום מהלכים שכאלה.
ובאשר לעצם הפיכתה של ישראל למעצמה בתחומי הלוויין אומר ד"ר קפלן כי מדובר בפלא בפני עצמו. "אחד הפלאים הוא היכולת שלנו לשגר משטחנו הקטן. בכנס נספר על הפתרונות השונים ועל פתרונות בתכנון כמו שיגור מהאוויר או שיגור מפלטפורמות ימיות, וגם כאן נושא הכסף משמעותי".
יצוין כי הכנס ע"ש אילן רמון הוא מיזם משותף למשרד המדע והטכנולוגיה, מכון פישר וקרן רמון.