בשבוע שעבר הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק אשר תכפה, אם תעבור, חובה על כל השיפוצניקים לקבל רישיון לעיסוק בתחום. כוונת החוק נשמעת חיובית, כרגיל. המחוקק רוצה לגרום לתהליך של התמקצעות בענף השיפוצים, בדגש על הגברת הבטיחות, לאור העובדה שתאונות עבודה גורמות לנזק של למעלה ממיליארד שקל בשנה, שלא לדבר על הפגיעה בחיי אדם. כאמור, הכוונה היא "להסדיר" את התחום ה"פרוץ".
דרך אגב, נכון שאלה שרוצים לשלוט על החיים של האזרחים תמיד מוצאים ביטויים יצירתיים להביע את הכפייה הממשלתית? "להסדיר" "תחום פרוץ", כאילו שאנחנו עדר של טיפשים שאינם מסוגלים לטפל בעצמנו ללא חילוץ הממשלה...
בכל אופן, אולי בכל זאת הרעיון נכון? סוף כל סוף, מי יירצה להתנגד להגברת הבטיחות ולהתמקצעות בתחום?
למעשה, נושא "הסדרת" תחום עיסוק מקצועי קיים מזה לפחות מאוד רבות של שנים, וכנראה גם אלפי שנים, ומוכר תחת השם "גילדה", כלומר איגוד מקצועי.
מאז ומתמיד, בני האדם רצו להגן על הפרנסה שלהם, והמציאות הזו לא השתנתה. הרעיון של הגילדה, ולא משנה באיזה תחום עיסוק מדובר, פשוט מאוד: על ידי הערמת קשיים לכניסת מתחרים חדשים, חברי הגילדה מצליחים להמעיט בהיצע השירותים הניתנים, מה שמאפשר להם לייקר את המחירים, כמובן על חשבון הציבור. בסך הכל מדובר בקנוניה עתיקת יומין לדיכוי התחרות וליצירת מונופול, או לפחות להקטנת מספר העוסקים בתחום עיסוק נתון.
כמובן, בכל תחום, לחברי הגילדה תמיד יש תירוצים טובים למה צריך, כדאי וראוי להגביל את חופש העיסוק. בדרך כלל, התירוצים קשורים לשלום הציבור, לביטחונו ובטיחותו. כמובן, היות שהציבור מטומטם ולא מבין כלום, חברי האיגוד המקצועי חייבים להציל אותו מפני תמימותו ובורותו. איזה לב טוב יש להם.
לכן אנחנו מבינים למה האויב הגדול של הגילדות הוא תמיד השוק החופשי. כך זה תמיד היה וכך זה נשאר וכנראה גם יישאר עד ביאת גואל צדק, בב"א. היות שבתנאי שוק חופשי, מתקיימת תחרות הוגנת ("פרועה", לדברי הסוציאליסטים וחברי הגילדות למיניהם), ישנו לחץ מתמיד על המחירים ועל העוסקים בתחום. כמו בכל דבר אחר, תחרות, כלומר היכולת עבור הצרכן לבחור באופן חופשי בין נותני השירותים, מגבירה את איכות המוצר ו/או השרות משום שכדי לזכות באמון הצרכן, נותן השרות חייב להתגבר על מתחריו ולתת שרות טוב יותר וזול יותר. תחרות היא זו שמגינה על הצרכן.
לעומת זו, חובת הרישוי וההכללות אל תוך איגוד מקצועי מאפשרת להקטין תחרות, ולכן, גורמת לפיחות הלחץ התחרותי, מה שמייקר את המחירים ומפחית את איכות השרות. זה תמיד נכון. זה גם מסביר למה חברי איגודים מקצועיים תמיד מחפשים את קירבת השלטונות, משום שגילדה יכולה להתקיים רק בחסות החוק. ללא חוק מפלה, למה שמישהו יעדיף שרות נחות ויקר? עכשיו אתם מבינים למה מרכזי המפלגות ומתפקידיהן מפוצצים בחברי איגודים מקצועיים?
אני מרגיש די בנוח לדבר על זה היות שאני שייך באופן אישי לשלוש גילדות: גילדת יועצי ההשקעות, גילדת מנהלי ההשקעות וכן גילדת מתווכי הנדל"ן (למרות שאיני עוסק בתחום הזה בפועל). עוד מעט אני כנראה אצטרף לעוד גילדה אחת, זו של היועצים הפנסיונים. אני לכן נהנה ממשטר הגילדות באופן ישיר מאוד ולכאורה יש לי אינטרס לשמר את המצב ובכל זאת אני תוקף אותו, "מבפנים". אני מקווה שזה נותן קצת משנה תוקף לדבריי.
אם נרצה להיכנס מעט יותר לפרטים, אפשר להסביר למה חובת הכניסה לגילדה פוגעת. קודם כל, היא עולה כסף. צריך ללמוד למבחנים לעיתים קשים מאוד, מה שמפרנס מכללות רבות על חשבון הלומדים, ולעבוד בתנאי עבדות כמתמחה כדי לקבל את הרישיון, וכל זה ללא שום ערובה להצלחה. למשל, אחיו של חבר שלי נכשל לפני מספר חודשים במבחן לראיית חשבון, אחרי השקעה של אלפי שקלים ושנה של לימוד קשה. האם זה אומר שהוא לא היה יכול להיות רו"ח טוב או פשוט שהלשכה מכינה מבחנים קשים מאוד כדי לסנן ולמנוע כניסה של יותר מידי רואה חשבון צעירים שיתחרו עם הוותיקים? ומה עם משפחתו של אותו חבר, שיש לו אישה עם שלושה ילדים? מי יפרנס אותם?
בנוסף, התהליך לקבלת הרישיון ממעיט בגמישות שוק העבודה. מובן שאחרי שאדם השקיע הרבה זמן והון כדי לקבל את רישיון העיסוק, הוא לא כל כך מהר מוותר עליו ומתלה אותו, למרות שהוא אולי לא בנוי לעבודה באותו תחום. זו אחת הסיבות לכך שמסתובבים בשיעור גבוה מן הממוצע כל מיני אנשים לא מתאימים בעיסוקים "מוסדרים".
בקיצור, "הסדרת תחום עיסוק" אינו רעיון טוב, בלשון המעטה. ענף השיפוצים הינו ענף דינאמי מאוד בארץ. אפשר למצוא בקלות ובזול יחסית שיפוצניקים שיעזרו לכם לחדש את הבית. נכון, יש גם "חאפרים", אבל הם לא מצליחים להתקדם ונפלטים מהתחום, במוקדם או במאוחר. חאפר לא עושה עבודה טובה ולא מצליח לשמור על לקוחותיו. אי אפשר להצליח ככה. לעומת זאת, אדם טוב ומהימן שעושה עבודה טובה שומר על הלקוחות שלו ומצליח. זו הערובה שיעשו לנו עבודה טובה ואין אחרת.
בינתיים, אם החוק הזה יעבור, הוא ייקר את שרותי השיפוץ וסביר להניח שבממוצע, האיכות תרד. חבל, וכדאי לנסות לבלום את החוק לפני שזה יהיה מאוחר מידי. אני לא אופטימי, אבל אפשר לנסות.