ממש באותה השעה שבה היה עם ישראל אבל והמום מטבח בני משפחת פוגל באיתמר, בשעה בה ליווה עם ישראל את הנטבחים למנוחות גילו אנשי הישוב מבואות יריחו את אנשי המנהל האזרחי מקיימים סיור עם גורמים ברשות הפלשתינית על אדמות בשליטה ישראלית מלאה, וכל זאת כדי לתכנן יחד מסירת שטחים לצרכים חקלאיים. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם מירב אלוש, חברת ועד הישוב הקטן.
מבואות יריחו הוא ישוב שהוקם לפני כ-11 שנים במגמה לשמור על אלפי דונמים של קרקע בגזרת יריחו אל מול התביעות וניסיונות ההשתלטות של פלשתינים ובדואים. "אתמול ראינו כמה כלי רכב שהגיעו לאזור שלנו. סייר יצא לבדוק במה מדובר ומצא שני רכבי מנהל ורכב פלשתיני. הוא בירר וגילה שהפלשתינים הגישו בקשה להקים חממות על שטחי C והמנהל בודק כעת את האפשרויות. את הישוב הקמנו בדיוק למטרה הזו. לשמור על האדמות", מדגישה אלוש.
בדבריה מספרת ומרחיבה אלוש לא מעט על המצוקות הביטחוניות והבירוקראטיות המגבילות את יכולות ההתפתחות של הישוב, ישוב יהודי יחיד בין רמאללה ליריחו. היא מזכירה כי כאשר הוקם הישוב היו במקום עוד שלושה מחנות צבאיים שננטשו על ידי הצבא והותירו את הישוב להגן לבדו על האשמות מפלישות ומתביעות פלשתיניות ובדואיות.
מרבית הפעילות בישוב המונה כעת 23 משפחות ובחווה החקלאית הסמוכה מתמקד בחקלאות, אולם כאשר באים אנשי הישוב בדרישה להקים מבנה או לטעת עצים נאמר להם שהמקום אינו חוקי כיוון שהתב"ע (תכנית בניין ערים) אמנם עברה אישור של המינהל אך ממתינה לאישורו של שר הביטחון. זו גם הסיבה שלא מאפשרים לאנשי הישוב להקים במקום מקלט, ובהעדר מקלט לא ניתן אישור להקים גן ילדים במקום.
הצרות הבירוקראטיות הללו מונעות התמודדות הכרחית של התושבים מול התחזקות האחיזה הפלשתינית סביבם. אלוש מספרת על מטעים פלשתיניים המוקמים על אדמות בשליטה ישראלית מסביב לישוב ו"חונקים" את יכולת ההתפתחות שלו. כך גם מבנים ערביים הנבנים סביבם ו"כשאנחנו מבקשים שינהגו כלפיהם כמו שנוהגים כלפינו ויוציאו נגדם צווי הריסה זה לא קורה. הם משתלטים על עוד ועוד אדמות".
עוד היא מספרת על בית ספר לשוטרים ובית כלא פלשתיני שהוקם על הרכס שמעל הישוב, על גבול שטחי השליטה הפלשתינית. שני המבנים מהווים איום ביטחוני ברור ומיידי כאשר בכל כלי נשק ניתן לירות חלילה לעבר אנשי הישוב המתגוררים בקראוונים, וכאמור, לא ניתן אישור להקמת מקלט במקום.
בימים אלה עמלים אנשי הישוב לגייס תרומות שאיתן ניתן יהיה להקים מקלט, ובעקבותיו יגיע גם אישור לגן ילדים שיאפשר את פיתוחו של הישוב. במגמה זו לפיתוח המקום והרחבת הישוב מנסים אנשי מבואות יריחו להקים 'כולל' שימומן ממטע תמרים שייטעו בשטחי הישוב, אך גם להקמת המטע הם נזקקים לתרומות, כי כפי שכבר אמרנו – במאבק הזה על קרקעות הם מוצאים את עצמם לבד...