עונת הדו"חות, אותם שבועיים ימים החוזרים 4 פעמים בשנה, במהלכם מפרסמות החברות הציבוריות את דו"חותיהן הכספיים, הסתיימה השבוע, ככל שהדברים נוגעים לרבעון הראשון של שנת 2011, ובסיכומה נראה כי מצבו של המשק הישראלי טוב למדי.
יורם גבאי, בכיר לשעבר במשרד האוצר ויו"ר חברת פעילים ניהול תיקי השקעות, מציין כי התמונה העולה מהדו"חות הכספיים תואמת את התמונה העולה מקריאת הנתונים המאקרו כלכליים אודות מצב המשק, כגון נתוני הצמיחה, התעסוקה, האינפלציה וכדו'.
לדבריו, "למרות שניתן לראות הבדלים בין סקטורים שונים, הרי שבסך הכל תמונת המצב טובה ומרבית החברות הציגו ברבעון הנוכחי רווחיות טובה ואפילו טובה מאוד. למעשה היינו מופתעים אם פני הדברים לא היו כאלו לנוכח הנתונים על המשך הצמיחה, על הגירעון התקציבי ההולך וקטן ועל המשך העלייה בעודף במאזן התשלומים".
גבאי מציין, כי התחום היחיד בו המשק הישראלי מפגר אחרי השווקים המתפתחים והמפותחים הוא שוק ההון, אשר להערכתו מושפע באופן משמעותי מהחששות ממה שצפוי להתרגש על ישראל בספטמבר.
"נדמה שמשקיעים ישראלים ויותר מכך משקיעים זרים חוששים מההשלכות של האירועים הצפויים בחודש ספטמבר על הכלכלה הישראלית ולכן מצמצמים את החשיפה לשוק הישראלי, אולם להערכתי מדובר בחששות לא מוצדקים ודאי בטווחים הנראים לעין ולכן בתוך מספר חודשים האפקט הזה עשוי להתפוגג", קובע גבאי.
גבאי מזכיר, כי הסכם הפיוס בין חמאס לפתח שיפר באופן משמעותי את עמדת מדינות אירופה כלפי מדיניות ישראל, שיפור שעשוי להיות בעל משמעות כאשר ישראל תעמוד בפני קריאות לחרם מצידם של גורמים בעולם הערבי. גבאי אף מציין, כי למרות העובדה שהדמוקרטיזציה בעולם הערבי מושכת את מדינות ערב שנחשבו מתונות לכיוון האנטי ישראלי, הרי שתלותן הגוברת במערב ובסיוע מצידו לא תיתן להן "לשבור את הכלים" ביחסים עם ישראל, גם אם אלו יצטננו עד לנקודת הקיפאון.