קורס קצינים. ארכיון
קורס קצינים. ארכיוןצילום ארכיון: דובר צה"ל

שוב זה קורה, ושוב זה קורה בבה"ד 1. כפייה חילונית על צוערים שסירבו להישאר באולם בו מופיעות חיילות בשירה.

האירוע התרחש אתמול (ב') בערב  בבית הספר לקצינים בה"ד 1. במהלך אירוע שעסק במבצע עופרת יצוקה עלתה קבוצת חיילות לשיר על הבמה. מספר חיילים דתיים שנכחו במקום החליטו שלא להתנגד בקולניות לאירוע ולעזוב את האולם כל עוד נמשכת שירת החיילות.

החבורה עזבה את המקום, אך מפקד הגדוד שלהם לא קיבל את המעשה בהבנה, יצא אליהם והורה להם בתקיפות לחזור אל האולם פנימה. הצוערים הבהירו למפקד את המניע ההלכתי שמונע מהם להישאר במקום. המפקד לא קיבל את הדברים והודיע להם שאם לא יחזרו מיידית לאולם יועמדו לדין.

הקבוצה המתינה עד לתום זמן הופעתן של החיילות ואז שבו לאולם. הערב נמשך, אך בהמשך עלתה שוב קבוצת החיילות לשיר. הצוערים שבו ויצאו מהאולם.

לאחר תום האירוע נאמר להם שעליהם להתייצב לבירור היום, ואכן היום (ג') התייצבו הצוערים למה שהוגדר כבירור בפני המח"ט, אל"מ ערן ניב.

יצוין כי פקודות מטכ"ל קובעות כי חייל דתי זכאי להשתחרר מפעילות פנאי ונופש הנוגדים את אורחות חייו ואמונתו, כך על פי לשון הפקודה. בנוסף ראוי לציין את התייחסותו של מפקד זרועות היבשה, האלוף סמי תורג'מן, אודות סוגיית השילוב הראוי. האלוף תורג'מן קבע כי קיים איסור לפגוע ברגשות חיילים על רקע אמונתם הדתית.

נציין כי המג"ד שהחליט להעמיד את הצוערים לדין הוא המפקד שהורה לפני מספר שבועות לצוערים אחרים להישאר גם הם באירוע בו נשמעה שירת חיילות, ואף קבע באוזניהם כי אם הם אינם מעוניינים לשמוע את השירה הם יכולים לאטום את אוזניהם בידיהם, ואכן כך נהגו הצוערים הדתיים שהיו במקום, כפי שדיווחנו כאן בערוץ 7 זמן קצר לאחר מכן.

כאן המקום להוסיף ולציין מכתב ששיגר יו"ר האגודה למען החייל התורני, אליהו לקס, לאלוף תורג'מן, ובו קבל לפני ימים אחדים על תופעת הכפייה לשמיעת שירת חיילות.

במכתבו כתב לקס: "בעת האחרונה נחשפנו למצבים רבים בהם נכפתה על חיילים דתיים כפייה חילונית, והנפוץ מכולם הוא החיוב שמטילים עליהם לשמוע שירת נשים. האגודה למען החייל התורני, ככל גוף אחר שחשובה לו שמירת הדת בצבא, מוחה נמרצות על העניין, ומפנה את תשומת הלב לכך שאין זו רק אכזריות מצד המפקד, הסוחט את חייליו באיומים של סירוב פקודה ומשפט, אלא מדובר פה בהפרת פקודה מצד המפקד. מסמך מפקד מז"י למפקדים בנושא השילוב הראוי מכיל בין היתר את השורות הבאות:

חל איסור מוחלט על פגיעה בכבוד וברגשות על רקע אמונה דתית. המפקדים יעשו ככל הנדרש כדי שהשירות הצבאי לא יעמוד בניגוד או יתנגש עם ערכיהם, אמונתם ואורח חייהם של המשרתים בו ויתחשב ברגשות החיילים המקיימים אורח חיים דתי בעת קיום פעילות לחיילי היחידה.

אין לך פגיעה דתית גדולה מזו שבה החייל יוצא מהטקס או משתתף וסותם את האוזניים.



גם תא"ל הרב אבי רונצקי, הרב הצבאי הראשי לשעבר, אומר דברים מוחלטים בנושא זה, כתשובה לשאלה מה יעשה חייל במקרה בו פוגעים בהלכה: "על פי פקודות השילוב הראוי, שהן החוק בצה"ל, אי אפשר לכפות חייל או חיילת דתיים להשתתף במפעילות שמנוגדת להלכה. נקודה. זה החוק בצה"ל. בנוסף, פקודת מטכ"ל פרק 34: דת, כוללת את הסעיף הבא: "חייל דתי זכאי להשתחרר מפעילות פנאי או נופש הנוגדת את אורח חייו ואמונתו. המקרים שהוזכרו לעיל מתרחשים בדרך כלל בערבי הווי ביחידה, דבר העונה להגדרה "פעילות פנאי". לפי הפקודה האחרונה שצוטטה, הכפייה על חייל להשתתף באירוע שבו שרות נשים (הנוגד את אמונתו), היא בגדר סירוב לפקודת מטכ"ל.



לסיכום הדברים, איסור מוחלט הוא לכפות על חיילים להשתתף באירועים בהם מתקיימת שירת נשים. היה ומפקד כפה זאת על חייל והאחרון יסרב, אין זה סירוב פקודה רגיל, כי אם סירוב לפקודה בלתי חוקית. לדעתנו, פקודה זו היא בלתי חוקית בעליל, שזכותו ואף חובתו של החייל לסרב לה בתוקף".

מצה"ל נמסר בתגובה כי "מדובר באירוע בו תשעה צוערים חרגו מפקודות הצבא. הנושא כולו נמצא בבדיקה ויסוכם בימים הקרובים, על ידי מפקד זרוע היבשה ומפקד בה"ד 1. הופעת להקות צבאיות בהרכבן המלא הנה חלק בלתי נפרד מהווי צה"ל" .