האנדרטה ביד ושם
האנדרטה ביד ושםפלאש90

לאחרונה חתם 'יד ושם' על הסכם פורץ דרך עם רשות הארכיונים הלאומית בליטא ובקרוב צפויים להיחתם הסכמים חדשים עם הארכיונים הלאומיים באוקראינה ובבלרוס.

במסגרת ההסכמים יצלם יד ושם עותקים של מסמכים רבים הנוגעים לתקופת השואה ומצויים בארכיונים הממלכתיים בליטא באוקראינה ובבלרוס. צילום המסמכים והעברתם ליד ושם הם המפתח להנגשתם לחוקרים בישראל ובעולם.

ביד ושם מציינים כי פרויקט צילום התיעוד הארכיוני בארצות ברית-המועצות לשעבר מתקיים הודות לתמיכת קרן ג'נסיס והקרן היהודית האירופית.

"זהו הישג חשוב כי במקרים רבים התיעוד לרצח היהודים בשטחי בריה"מ לשעבר נמצא דווקא בתכתובות הבירוקרטיות המקומיות מרמת רשויות המדינה ועד הרשויות הכפריות של המדינות הכבושות. רכש זה יסייע לנו בהעמקת חקר השואה בשטחי בריה"מ וממנו גם נוכל ללקט שמות נוספים של יהודים שנרצחו באיזורים הללו", ציין יו"ר יד ושם, אבנר שלו.

ב'יד ושם' מציינים כי בארכיונים המדוברים ניתן למצוא תיעוד רשמי של שלטונות הכיבוש הנאצי, אך גם של הרשויות המקומיות ומהם ניתן להבין מה היה מצבם של היהודים בעיקר בשנים הקריטיות 1941 –1943.  ישנו תיעוד מעניין שנשמר מהמנהלות של הרשויות המקומיות כמו עיריות, ומועצות של כפרים. מהם ניתן לקבל פרטים על חיי היום יום של יהודים לפני סגירת הגטאות ובתוכם. מסמכים כמו פניות רשמיות של העירייה לגרמנים בבקשות שונות הקשורות ליהודים בעלי מלאכה בגטו או צו של העירייה האוסר להחרים את הרכוש היהודי בצורה של שוד אלא דורש להביא אותו בצורה מסודרת למחסנים של העירייה. במסמכים ניתן למצוא רשימות רבות של  שמות יהודים כמו רשימות של נספים, של בעלי מלאכה, של עובדי כפייה, רשימות של תושבי עיירה מסוימת ורשימות של פרטיזנים יהודים.

כאן המקום להזכיר כי במהלך השבוע מקיים מוסד 'יד ושם' שורת אירועי הנצחה וזיכרון לטבח עשרות אלפי היהודים בבאבי יאר שליד קייב.