פרופ' טרכטנברג
פרופ' טרכטנברגצילום: פלאש 90

דיון סוער וטעון במיוחד בוועדת הכספים בעניין מסקנות ועדת טרכטנברג לשינוי כלכלי-חברתי. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), הודיע כי בכוונתו "להתחיל את העבודה על מסקנות הדו"ח ולא להמתין עד לאישורו ע"י הממשלה".

"מיד אחרי הדיון עם פרופ' טרכטנברג, אני מעלה לדיון את הרפורמה במס". גפני שיבח את פרופ' טרכטנברג על "חיבור דו"ח מקיף כל-כך בזמן קצר כל-כך". בדיון משתתפים למעלה משלושים ח"כים מכל הסיעות.

פרופ' מנואל טרכטנברג אמר בפתח הדיון, "האזרח בישראל אינו מרגיש בצמיחה הכלכלית. צריכה להיות הלימה בין תרומת האזרח והשקעתו למה שהוא מקבל ויש להעניק שוויון הזדמנויות בשלבים השונים של חיי האזרח בישראל".

טרכטנברג אמר כי "כל הממשלות בעשור האחרון אחראיות לעליות המחירים ולליקויים האחראים לכך שתקציבים חברתיים לא מגיעים בסופו של דבר לאזרח. אם מנתחים את המרכיבים המרכזיים של סל הצריכה רואים את הקפיצה הגדולה. ההכנסה נטו עלתה לא הרבה, וזה מתורגם לרמת חיים שלא עלתה או שעלתה מעט מאוד. חלק ניכר מעליות המחירים שהיו היו באחריות ממשלות ישראל בעשור האחרון".

עוד אמר כי "פעם אחת אחרי 63 שנים יכולה מדינת ישראל לשאול את עצמה מה המשמעות של צדק חברתי. מותר גם לחברה הנתונה במצור מתמיד לדון בכך פעם אחת. אני לא בטוח שהדו"ח הוא האמת כולה, אבל הוא מבטא תפיסה ערכית ומאפשר דיון".

יו''ר הכנסת רובי ריבלין שהשתתף בדיון אמר שהממשלה והכנסת לא יכולות לעבור על סדר היום נוכח הפגנות מחאת הדיור "יש להעמיד תקציב מיוחד ליישום דו''ח טרכטנברג. אסור שהפעילות השוטפת של צה''ל תיפגע בגלל הצורך ליישם הדו''ח. הביטחון החברתי הוא קודם כל הביטחון האישי של כל אחד מאזרחי ישראל".

ריבלין הוסיף כי "להערכתי, תקציב הביטחון בהחלט מצריך דיון ועיון מעמיק, אך כל קיצוץ צריך להיבחן אסטרטגית ולא מבעד לצורך תקציבי כזה או אחר. בכל פעם שביקשו לקצץ בביטחון, תקציב הביטחון גדל. יישום מסקנות לגבי תיקונים כלכליים- חברתיים אינו יכול להתבצע על גבי התפעול השוטף של צה''ל והאימונים השגרתיים, אלא צריך להיעשות בתקציב מיוחד ונפרד".

לדבריו, "יש לגבש פתרון יצירתי שיגשר בין הצורך לשמור על תקציב המדינה לבין הצורך להתייחס להמלצות טרכטנברג. במשך 63 שנים, היו מצבים קיצוניים שישראל נקלעה אליהם ומצאה דרך להיחלץ גם מבלי לפרוץ את מסגרת התקציב, באמצעות תקציב מיוחד. כאשר היה צורך ממלכתי או בטחוני או מדיני, משרד האוצר והמערכת התקציבית מצאו פתרון, והדברים נכונים גם היום".