בעקבות רעש האדמה הקשה בטורקיה שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם ד"ר אפרים לאור מי שהיה בעברו ראש ועדת ההיגוי הממשלתית למוכנות לקראת רעידת אדמה, המתאר מציאות ישראלית חמורה ביותר בכל הקשור לרעשי אשמה והיערכות לקראתם.
בראשית דבריו קובע ד"ר לאור כי "תשובי ישראל גרים במקומות שאמורים להיתקף בפעילות כמו צונאמי ורעידות אדמה". הוא גם מוסיף ומתאר את תרחישי האימים שאותם לקחה ממשלת ישראל בחשבון בעת הדיונים לקראת רעש אדמה בישראל. נתונים אלה מלמדים על סבירות ל-16,000 הרוגים, 90,000 פצועים, 400,000 עקורים ועוד נתונים קשים וחמורים שלקראתם "נעשה מעט מאוד ואפשר היה לעשות הרבה יותר".
לדבריו לכאורה לא ניתן להצביע על אשם בחוסר ההיערכות הישראלית, שכן הממשלה אישרה תקציב רחב להיערכות, אך דבר לא נעשה בו. בשנה שעברה הוקצו שישים מיליון שקלים למטרה זו אך גם לא מיליון אחד לא נוצל לטובת המשימה ובהסכם מיוחד מול האוצר הוסכם על העברתו של הסכום כתוספת לתקציב שיוקצה בשנה הזו, שמונים מיליון שקלים, אך הסכום הכולל של מאה וארבעים מיליון השקלים שאמור היה להיות מנוצל עד פסח לא נוצל ולדברי לאור גם מיליון אחד ממנו לא נוצל.
ד"ר לאור מבהיר כי ניתן לעשות בסכומים אלה רבות. "מי שמסתכל בתמונות מטורקיה רואה שמי שעושה את העבודה זה האזרחים עצמם ולכן צריך להכשיר אותם וללמד אותם מה לעשות, מה לא לעשות, איך להועיל ואיך לא להזיק. כל עוד אין הכשרה שכזו צריך לגור במבנים מחוזקים ולשלוח ילדים לבתי ספר מחוזקים", אך גם זה לא נעשה.
לאור לא מצליח להבין כיצד קורה שסכום שהוקצה למשימה זו ולא ניתן לעשות בו דבר לבד משימה זו לא נוצל. ,אין לי הסבר לכך. זה מנוגד לכל היגיון ומנוגד לדינאמיקה של ממשל", הוא אומר ומוסיף שגם הוקצה סכום כסף לרכישת מערכות התראה קצרות מועד מרעידות אדמה, מערכות שיש בכוחן לדווח שניות עד עשרות שניות טרם הרעידה. הוא מדגיש שבבתי ספר מדובר במערכת הכרחית שכן ביכולתם של התלמידים לעזוב את המבנה במהירות ולהגיע לשטח פתוח ולהציל את עצמם. עוד הוא מציין שמדובר במערכת שעלותה כעשרים אלף שקלים, סכום זניח לכל הדעות בהתחשב בכך שמדובר במערכת תמידית וקבועה שרכישתה חד פעמית. "יש החלטה, יש כסף וזה לא קורה...".
להערכתו מאחורי אזלת היד הזו עומד חוסר הרצון השלטוני להתמודד עם הבירוקרטיה הישראלית שתסרבל כל מהלך. לדבריו נוח לה למערכת השלטון להתמודד עם סופה ותוצאותיה מאשר עם הבירוקרטיה הישראלית. "זה פשע. זה לראות בית בוער, לעמוד מולו עם כבאית ולא לכבות".
בדבריו מוסיף ד"ר לאור ומזכיר את החובה לדרוש ממפעלים להיערך לרעשי אדמה, להכשיר ולתרגל תלמידי בית ספר לנוהל החדש שהתקבל ולפיו אין להימלט אל מתחת לשולחנות. כל אלו, כמו גם פעולות רבות אחרות, אינן פעולות המצריכות השקעות כלכליות ובכל זאת אינן נעשות. לטעמו התרגולים שכן נעשו וההיערכות המינימאלית שכן בוצעה נעשו למרות המערכת ולא בזכותה.
"כדי להבין מה צפוי לקרות כאן די לפתוח את השידורים היום מטורקיה ולתרגם את הדיווחים לעברית...", מתריע לאור. "יש שר, יש תקציב, יש החלטה, יש הכול. צריך רק לעשות".
ומה כן נכון לעשות? להיערך לבד... ד"ר לאור ממליץ לכל אזרח לקחת את האחריות על עצמו ועל בני משפחתו לידיו ולהגן עליהם בדרכו. "כמו שכל אזרח מכין לעצמו אוכל ובגדים שיכין את עצמו לרעידת אדמה".